Investigadors aconsegueixen eliminar l'addicció a la cocaïna amb làser, en rates

|

Rates

En estimular una part del cervell amb llum làser, investigadors dels Instituts Nacionals de Salut (NIH) nord-americanes i la Clínica i Centre d'Investigació Ernest Gall a la Universitat de Califòrnia Sant Francisco (UCSF), a Estats Units, han demostrat que poden netejar el comportament addictiu a la cocaïna en rates o, per contra, convertir a rosegadors no addictes en cercadors compulsius.

"Quan encenem una llum làser a la regió prelímbica de l'escorça prefrontal, la recerca compulsiva de cocaïna desapareix", explica Antonello Bonci, director científic del programa d'investigació intramural en l'Institut Nacional d'Abús de Drogues (NIDA) del NIH, on es va realitzar el treball, i també professor adjunt de Neurologia en la UCSF i professor adjunt a la Universitat Johns Hopkins.

El nou estudi, publicat aquesta setmana en la revista 'Nature', demostra el paper central que l'escorça prefrontal exerceix en l'addicció a la cocaïna compulsiva. Les troballes d'aquesta investigació també suggereixen un nou tractament que podria ser provat en humans immediatament, va destacar Bonci.

Qualsevol nova teràpia humana no es basa en l'ús de làsers, però el més probable és confiar en l'estimulació electromagnètica fos del cuir cabellut, en particular una tècnica anomenada estimulació magnètica transcraneal (TMS). S'estan dissenyant assajos clínics per provar si aquest enfocament funciona, va afegir Bonci.

Una de les característiques de l'addicció a la cocaïna és que la droga es pren compulsivament perquè es perd la capacitat d'abstenir-se de consumir-la, fins i tot encara que pugui destruir la vida del consumidor. Segons Bonci, la qual cosa fa que aquest treball sigui prometedor és que que l'autor principal, Billy Chen, de NIDA, i els seus col·legues han treballat amb un model animal que reprodueix aquest tipus d'addicció compulsiva a la cocaïna.

Els animals, igual que els addictes humans són més propensos a prendre males decisions i consumir cocaïna. Així, els estudis electrofisiológicos que van implicar a rates han demostrat que tenen activitat extremadament baixa en l'escorça prefrontal, una regió del cervell fonamental per al control d'impulsos, la presa de decisions i flexibilitat de comportament.

Estudis similars que prenen imatges dels cervells dels éssers humans han mostrat el mateix patró d'activitat baixa en aquesta regió en persones que estan compulsivament 'enganxades' a la cocaïna. Per provar si l'alteració de l'activitat en aquesta regió del cervell podria afectar a l'addicció, Chen i els seus col·legues van emprar una tècnica trucada optogenética per tancar l'activitat i apagar-la mitjançant un làser.

Primer van agafar unes proteïnes sensibles a la llum anomenades rodopsinas i mitjançant enginyeria genètica les van inserir en les neurones de l'escorça prefrontal de la rata. Mitjançant l'activació d'aquesta regió amb un làser dirigit a les rodopsinas, van encendre i van apagar les cèl·lules nervioses.

L'encès d'aquestes cèl·lules va acabar amb la conducta compulsiva, mentre que l'apagat va convertir als no addictes en addictes, segons van descobrir els investigadors. Per Bonci, l'interessant és que no hi ha una manera d'induir una activació similar de l'escorça prelímbica en les persones a través d'una tècnica anomenada estimulació magnètica transcraneal (TMS), en la qual s'aplica un camp electromagnètic extern al cervell i s'ha utilitzat com un tractament per als símptomes de la depressió.

Bonci i els seus col·legues planegen començar els assajos clínics en els NIH utilitzant aquesta tècnica en algunes sessions a la setmana per estimular l'escorça prefrontal en les persones que són addictes a la cocaïna i veure si es pot restaurar l'activitat de la part del cervell i ajudar a a evitar el consum d'aquesta droga

Sense comentarios

Escriu el teu comentari
No s'admeten comentaris que vulnerin les lleis espanyoles o injuriants. Reservat el dret d'esborrar qualsevol comentari que considerem fora de tema.
ARA A LA PORTADA
ECONOMIA
Llegir edició a: ESPAÑOL | ENGLISH