El jutge confirma la fiança a CDC de 3,3 milions per presumptes cobraments "opacs" del Palau

|

Palau Música

El titular del Jutjat d'Instrucció 30 de Barcelona, que investiga el desfalc del Palau de la Música, Josep Maria Pijuan, ha rebutjat el recurs de reforma interposat per CDC i confirma la fiança de 3.297.079 euros, en considerar al partit responsable civil a títol lucratiu davant els indicis que va rebre "lliuraments opacs de diners" del seu expresident i saquejador confés, Fèlix Millet, i de la seva mà dreta, Jordi Montull.

En un acte del 18 de març, el jutge desestima el recurs de CDC perquè considera que va poder obtenir diners de manera il·lícita procedent de dues possibles vies: o bé directament del Palau de la Música, la qual cosa suposaria una apropiació indeguda, o bé de Ferrovial a través de la institució a canvi de l'adjudicació d'obra pública, la qual cosa suposa tràfic d'influències.

El jutge veu indicis del desviament de diners dels comptes de l'Associació Orfeó Català i de la Fundació Orfeó Català-Palau de la Música Catalana a CDC mitjançant "lliuraments opacs de diners en efectiu (2.314.495,21 euros) en el període 2002-2008 i mitjançant facturació mendaz durant els anys 2007, 2008 i 2009 per les societats New Letter i Letter Graphic (982.583,80 euros)", i que va rebre diners de Ferrovial sota l'encobriment de donacions.

CDC ja va abonar al juliol de 2012 la fiança de gairebé 3,3 milions presentant com a aval l'escriptura d'un dels dos edificis de la seu nacional que tenen a Barcelona, al carrer Còrsega amb Pau Claris.

En el seu acte, el jutge justifica que la responsabilitat civil del partit es fonamenta en el "benefici econòmic que hauria obtingut, que prudencialment s'ha fixat en aquest acte en 3,3 milions, procedent de lliuraments sospitosos de diners" als extesoreros de CDC Carles Torrent (570.961,63 euros) i Daniel Osàcar (1.743.533,58 euros) i per fons rebuts de la facturació falsa de les companyies dedicades a impressió gràfica.

També veu indicis que CDC va rebre de Ferrovial Agroman "sota l'encobriment de donacions pel concepte de patrocini que l'empresa va fer a la Fundació Orfeó Català-Palau de la Música, sumes de diners que no obeïen a la liberalitat del donant sinó al pagament de comissions per obra pública adjudicada a aquesta constructora", un pagament de comissions que va tenir com a intermediaris a Millet i Montull entre la societat i persones afins a CDC, concretament els dos extesoreros.

El jutge admet que "no existeixen indicis que les adjudicacions d'obra pública a Ferrovial Agroman s'haguessin fet contravenint la llei i que, per tant, fossin adjudicacions irregulars", i puntualitza que per això no s'imputen delictes de prevaricació ni falsedat documental, encara que sí podria haver-hi un delicte de tràfic d'influències que hauria afavorit tals adjudicacions.

"INDICIS SÒLIDS I PLURALS"

El jutge contesta al recurs de CDC --que al·legava inexistència d'indicis per fonamentar la decisió judicial--, assegurant que la participació lucrativa de CDC "no es tracta de pures conjectures, com es diu en l'escrit de recurs, sinó de raonables sospites que vénen fundades en indicis sòlids i plurals".

A continuació, el jutge enumera com a indicis el "tràfec de diners en efectiu" del Palau amb innombrables reintegraments mitjançant xecs al portador en efectiu en finestreta de fins a 300.000 euros, i la tinença d'una caixa de seguretat a nom de Millet i la seva secretària Elisabeth Barberà.

Els "freqüents contactes" dels imputats Millet i Montull amb Carles Torrent i també amb Osàcar, segons la manifestació dels testimonis i les anotacions en agendes personals de Millet, i anotacions de quantitats de diners vinculades amb el nom dels extesoreros.

També consten indicis que pagaments efectuats a Osàcar en 2008 "s'instrumentalitzen a través de factures mendaces de les societats New Letter i Letter Graphic", i que amb aquestes empreses es va desviar diners del Palau a CDC per valor de 982.583,80 euros amb factures que no es corresponien a serveis prestats reals o que en lloc de ser per al Palau eren para CDC.

Sense comentarios

Escriu el teu comentari
No s'admeten comentaris que vulnerin les lleis espanyoles o injuriants. Reservat el dret d'esborrar qualsevol comentari que considerem fora de tema.
ARA A LA PORTADA
ECONOMIA
Llegir edició a: ESPAÑOL | ENGLISH