La confiança del consumidor puja 1,4 punts al març per la situació actual

|

Consumidor

La confiança del consumidor va pujar 1,4 punts al març en relació al mes anterior, fins a situar-se en 52,1 punts, segons l'Índex de Confiança del Consumidor (ICC) publicat aquest dimecres pel Centre d'Investigacions Sociològiques (CIS).

Aquest repunt de l'indicador és conseqüència únicament de la millora de l'indicador de situació actual, que va augmentar 2,9 punts, fins a situar-se en 35 punts, ja que les expectatives dels consumidors no van variar respecte a febrer, de tal forma que el seu indicador es va mantenir en 69,2 punts.

El CIS ha destacat que, en percentatge, l'indicador de confiança dels consumidors es va incrementar al març un 2,8% respecte a febrer, després del fort descens experimentat en el segon mes de l'any (-9%).

En comparació de la dada del mateix mes de 2012, els valors actuals de tots dos indicadors són notablement inferiors, amb descensos de cinc punts en l'indicador de situació actual i de fins a 18 punts en el d'expectatives.

L'ICC recull mensualment la valoració de l'evolució recent i les expectatives dels consumidors espanyols relacionades amb l'economia familiar i l'ocupació, amb l'objectiu d'anticipar les seves decisions de consum. L'indicador recull valors d'entre 0 i 200, considerant-se que per sobre de 100 la percepció és positiva i per sota, negativa.

L'ascens en gairebé tres punts de la valoració que fan els consumidors de la situació actual es deu a la valoració positiva sobre la situació econòmica del país, que augmenta cinc punts, i, en menor mesura, a la situació de les llars, que avança 2,7 punts, i a la de l'ocupació, que puja un punt.

En relació a les dades de març de 2012, la valoració actual de la situació econòmica del país cau cinc punts, les opcions que ofereix el mercat de treball es valoren sis punts per sota respecte a un any enrere, i la situació en les llars s'ha deteriorat cinc punts des de llavors.

L'INDICADOR D'EXPECTATIVES, ESTANCAT.

Per la seva banda, l'índex d'expectatives no va experimentar variació mensual al març i es va quedar en els 69,2 punts que ja va marcar al febrer. Això sí, la percepció dels consumidors sobre els components d'aquest indicador sí va experimentar alguns canvis, encara que lleus. Així, les expectatives sobre la futura evolució de l'economia i de les llars van descendir més d'un punt, encara que repuntaron en gairebé dos punts les expectatives sobre el comportament futur de la desocupació.

En termes interanuals, les dades d'expectatives continuen mostrant importants diferències en relació al mateix mes de 2012. Així, es troben més de 20 punts per sota respecte a la situació econòmica del país i de l'ocupació i més de 12 punts inferiors en les expectatives de les llars.

En general, gairebé el 77% dels enquestats pel CIS entén que la situació econòmica actual és pitjor que la de fa sis mesos, mentre que el 14,6% no aprecia canvis i només el 6,7% estima que ha millorat.

De cara als propers sis mesos, els espanyols no són molt optimistes, ja que només el 19,5% dels entrevistats confien que l'estat de l'economia serà millor, enfront del 59,1% que auguren un empitjorament i el 15,6% que no espera canvis.

L'ICC de març, para l'elaboració del qual el CIS ha realitzat 1.209 entrevistes, mostra que al 47,6% dels entrevistats arriba just a fi de mes i que el 28% estalvia pocs diners cada mes. De fet, el 15,8% afirma que ha hagut de tirar mà dels seus estalvis familiars. Per contra, només el 2,2% diu que estalvia bastant cada mes.

POQUES POSSIBILITATS D'ESTALVI.


En línia amb aquestes respostes i de cara al proper any, el 42,7% dels espanyols assegura que les seves possibilitats d'estalvi seran menors, un percentatge similar creu que seran iguals (47,8%) i únicament un 6,9% creu que dins d'un any tindran més possibilitats d'estalviar.

L'enquesta reflecteix a més que el 53,7% dels entrevistats percep la situació econòmica actual de la seva família pitjor que fa sis mesos, mentre que el 42% assegura que és igual i només el 4,2% afirma que ha millorat. Entre les raons més apuntades pels quals sostenen que la situació és pitjor es troba l'alça continuada dels preus, la disminució de l'ingrés familiar i la pèrdua d'ocupació d'algun dels membres de la família.

Pel 4,2% dels quals asseguren que la seva situació ha millorat, el 31,4% indica que es deu a l'augment dels ingressos familiars, el 29,4% a la incorporació d'algun membre de la família al mercat de treball i el 19,6% a la retallada de la despesa familiar.

Sobre la situació del mercat laboral, amb prou feines el 19,8% dels enquestats afirma que cap persona del seu entorn es troba en atur, mentre que el 14,1% diuen conèixer a una persona en aquesta situació, el 12,4% a dos i el 8,2% a tres. Gairebé el 8% assegura que coneix a més de deu persones en atur.

DIFICULTATS PER TROBAR OCUPACIÓ.

El 30,1% dels entrevistats afirma que ara hi ha més persones en atur en el seu entorn que fa sis mesos, i el 78,7% pensa que la situació a Espanya per trobar una ocupació és pitjor que la de fa sis mesos, mentre que el 15,4% creu que la situació no ha canviat i el 3,3% que ha millorat.

Quan se'ls pregunta de cara als propers sis mesos, un 53,4% dels enquestats pensa que la situació empitjorarà, enfront del 21,4% que creu que millorarà i el 17,2% que considera que romandrà sense canvis.

Sense comentarios

Escriu el teu comentari
No s'admeten comentaris que vulnerin les lleis espanyoles o injuriants. Reservat el dret d'esborrar qualsevol comentari que considerem fora de tema.
ARA A LA PORTADA
ECONOMIA
Llegir edició a: ESPAÑOL | ENGLISH