Rajoy diu que en 2014 es crearà ocupació

|

Rajoy

El president del Govern, Mariano Rajoy, ha assegurat que 2013 serà un any "dur", però s'ha mostrat convençut que en 2014 Espanya "creixerà amb claredat" i es començarà a "crear ocupació". Segons ha afegit, "els espanyols notaran resultats tangibles dels sacrificis que han fet" si mantenen "el rumb", no es "distreuen" i no fan cas "a cants de sirena".

Així s'ha pronunciat Rajoy davant la Junta Directiva Nacional del PP que s'ha celebrat a la seu central del partit, on ha fet un repàs de la situació econòmica i ha presumit d'haver evitat el rescat que han sofert altres països de la Unió Europea.

A més, ha anunciat algunes reformes que durà a terme el seu Executiu en els propers mesos, com la creació d'una autoritat fiscal independent, la presentació al juny de l'informe de la reforma de les Administracions Públiques, un acord sobre la sostenibilitat de les pensions, la reforma energètica i l'aprovació de la Llei d'Emprenedors, entre unes altres.

El president del PP i del Govern ha dedicat un discurs de 55 minuts a la direcció del seu partit. La major part, centrats en l'economia i la sortida de la crisi perquè el principal problema del país és l'atur i l'absència de creixement econòmic i per tant també és el principal objectiu. "I no convé oblidar-ho ni distreure's", ha advertit.

Rajoy ha defensat reformes ja abordades i la seva eficàcia per atallar problemes fonamentals com la crisi del sector financer, el dèficit públic, les dificultats de finançament de les administracions, la "absència de competitivitat" de l'economia i els problemes del deute extern.

I les ha defensat perquè amb la seva política el Govern va aconseguir l'any passat "estabilitzar la situació" i superar dos moments crítics: la crisi del deute sobirà de juny i la crisi financera d'abril. "Ho hem superat i vam ser capaços d'aguantar la situació, que segueix sent difícil, però ja menys que en aquells moments", ha dit.

El president ha assegurat que alguns efectes positius d'aquestes mesures ja s'observen, com en el sector exterior o en la reducció del dèficit, però no arriben als ciutadans. Les conseqüències positives i "tangibles" no obstant això arribaran en 2014. "L'economia espanyola creixerà amb claredat i començarem a crear ocupació i els espanyols notaran resultats tangibles dels sacrificis que han fet", ha afirmat, arrencant el segon aplaudiment entre els seus (el primer, després de comprometre's a resoldre el problema de les preferents).

"Estem reparant un desastre en el qual molta gent ho està passant molt mal i molta gent espera que la situació millori al més aviat possible", ha manifestat, per insistir que en qualsevol cas l'Executiu ha evitat "mals majors". "Hem parat la caiguda", ha proclamat, admetent també les crítiques perquè "ningú pot pretendre estar en un govern i no ser objecte de crítiques".

DEFENSA DE LA REFORMA LABORAL


Aquesta creació d'ocupació, ha continuat Rajoy, serà conseqüència en bona part de lal reforma laboral, de la qual ha fet una defensa tancada. Ha assegurat que ja de fet es registren dades positives, com que la meitat (54%) de les ocupacions privades destruïdes en 2012 van desaparèixer en el primer trimestre de l'any, ralentint-se després el ritme, i que en el segon semestre de 2011 s va destruir més ocupació que en el mateix període de 2012.

"Aquesta reforma no crea ocupació avui, però ha evitat destruir molta ocupació i si hagués estat en vigor fa anys la situació laboral a Espanya no tindria gens que veure", ha defensat.

NOVES REFORMES

Dit això, Mariano Rajoy ha confirmat davant l'adreça del PP que no hi haurà canvi de rumb en la política econòmica, "encara que no sigui agradable", i en els plans reformistes. En el primer trimestre d'aquest any, l'Executiu ha aprovat 24 normes amb rang de llei, de les quals 16 estan ja en les Corts.

De cara al futur, ha anunciat que "en breu" es constituirà la comissió d'anàlisi de la sostenibilitat de les pensions, un assumpte "d'enrome importància" sobre el qual s'ha compromès a buscar l'acord perquè és un assumpte amb consecuencas a mitjà i llarg termini.

Per als propers mesos ha anunciat la reforma energètica, "assumpte difícil, complex, però necessari", i l'engegada de l'estratègia d'ocupació jove, la llei d'emprenedors i la llei de renovació, rehabilitació i regeneració urbana. Ademas, al juny, l'Executiu presentarà un informe sobre la reforma local.

QUI POT GASTAR A EUROPA, QUE GASTI

Rajoy ha dedicat una part de la seva intervenció a defensar la necessitat de reforçar la integració europea, la unió bancària, fiscal, econòmica i política, únic camí amb futur. Ha criticat la lentitud del procés, que no pot quedar "a mig fer" perquè és la forma d'aconseguir estabilitat i progrés. De fet, ha assegurat que amb la integració bancària ja en marxa s'hagués evitat el rescat xipriota.

Al costat de la integració, el president ha subratllat la importància que cada país segueixi fent els seus "deures" i que s'impulsin polítiques de creixement. Sobre aquest tema, ha reclamat als Estats "que l'hi poden permetre" que gastin més i compensin "la falta de despesa dels quals no ens ho podem permetre".

Sense comentarios

Escriu el teu comentari
No s'admeten comentaris que vulnerin les lleis espanyoles o injuriants. Reservat el dret d'esborrar qualsevol comentari que considerem fora de tema.
ARA A LA PORTADA
ECONOMIA
Llegir edició a: ESPAÑOL | ENGLISH