El PP admet que les llengües no estan en la seva agenda per reformar el Reglament del Congrés ni veu que siguin la prioritat

|

Congrés de Diputats

El PP no té en la seva agenda per a la reforma del Reglament del Congrés la regulació de l'ús les llengües cooficials, l'assumpte que, fa dues legislatures, va bloquejar l'últim intent d'actualitzar les normes que regeixen el funcionament de la Cambra baixa des de 1982. Al marge del que pugui plantejar algun grup parlamentari, els 'populars' no consideren que la inclusió la utilització de gallec, català i basc sigui una prioritat.

En declaracions a Europa Press, el secretari general del Grup Popular al Congrés, José Antonio Bermúdez de Castro, ha assegurat que el PP acudeix "amb mentalitat oberta" al debat sobre la modificació reglamentària que es començarà a estudiar a partir del proper mes d'abril i que és conseqüència d'una resolució aprovada en el marc del Debat sobre l'estat de la Nació i d'una moció aprovada a la fi de 2012.

Això sí, ha avançat que no contempla a priori abordar les llengües cooficials, un 'vella' demanda dels nacionalistes i que ha impedit la reforma pendent de les normes que regeixen el funcionament de la Càmera, que daten de 1982, davant la falta d'acord. "Aquesta no és una de les majors preocupacions dels ciutadans", ha dit.

Tampoc Esquerra Unida contempla aquesta possibilitat perquè, segons ha subratllat el seu portaveu, José Luis Centella, el fonamental ara és aconseguir un acord el més ampli possible per 'desencorsetar' el Parlament i apropar-ho als ciutadans.

LA VELLA DEMANDA DE LES MINORIES

Això no impedirà, no obstant això, que els grups minoritaris, singularment nacionalistes, tornin a posar damunt de la taula la seva coneguda reivindicació perquè tant en els escrits com les intervencions parlamentàries es pugui fer ús de les llengües oficials diferents del castellà.

En tot cas, el PP està obstinat a aconseguir una proposició de llei a través de la qual es millori el treball de la Càmera, es "apropi" la funció representativa als ciutadans, es donin lleres de participació a la societat civil per a la funció legislativa, es regulin els 'lobbies' i s'activi l'Oficina Pressupostària de les Corts Generals, que la seva engegada està pendent des de l'anterior legislatura malgrat que està aprovada la llei que la regula.

"Anem a buscar quins són les lleres oportunes que millorin el procediment legislatiu i la vida de la Càmera però, això sí, des de la defensa de la democràcia representativa enfront dels intents de deslegitimació de la sobirania nacional, alguna cosa que no és bo", ha proclamat el 'número dos' del PP al Congrés.

Bermúdez de Castro ha assegurat que, malgrat que el PP ha fixat ja les seves prioritats, està repassant l'àmplia reforma que van arribar a pactar amb el PSOE al juliol de 2005, però que finalment no va tirar endavant perquè la negociació va encallar en el tema de les llengües.

Llavors, els dos partits majoritaris van acordar, entre altres punts, substituir temporalment a diputats, convocar debats d'actualitat, incloure preguntes al president del Gobierno el dia anterior a la sessió de control i interpel·lar al cap de l'Executiu en debats de mitja hora de durada.

S'ESTUDIARAN ELS TREBALLS ANTERIORS

"És evident que antecedents existeixen i són coneguts per tots, tot això s'haurà de valorar s'arribi després o no a un major grau d'acord, però tot el que millori el funcionament del Congrés, el PP va a estar disposat a posar-ho sobre la taula", ha subratllat Bermúdez de Castro.

Ara bé, ha volgut deixar clar que la reforma del Reglament de la Cambra baixa, com la Constitució, forma part de les regles de joc del sistema democràtic i que, per tant, és "molt important" el consens. "Anem a veure si podem aconseguir-ho", ha dit.

Una altra de les prioritats del PP per a la reforma del Reglament del Congrés passa per aplicar als diputats les normes de transparència, amb especial atenció a la publicitat d'activitats, béns i declaracions tributàries.

No obstant això, Bermúdez de Castro ha apuntat que el seu partit no contempla publicar les nòmines a la pàgina institucional del Congrés, com ve reclamant UPyD i han donat a conèixer fins i tot alguns diputats socialistes en els seus 'blogs'.

Segons explica, el sou net recull aspectes que estan protegits per la llei donat el seu caràcter personal (estat civil, fills, etcètera). El PP recorda que en la web de la Càmera ja apareix el brut que guanyen els diputats, encara que és veritat que la Càmera té pendent una revisió de la informació per aclarir conceptes.

Sense comentarios

Escriu el teu comentari
No s'admeten comentaris que vulnerin les lleis espanyoles o injuriants. Reservat el dret d'esborrar qualsevol comentari que considerem fora de tema.
ARA A LA PORTADA
ECONOMIA
Llegir edició a: ESPAÑOL | ENGLISH