El PP proposa introduir en la LEC el bilingüisme a les escoles catalanes

|

Diccionari

El PP de Catalunya ha registrat una proposició de llei en el Parlament, amb data de 12 de març, per modificar la Llei d'Educació de Catalunya (LEC) i es garanteixi que el castellà i el català siguin vehiculessis a les escoles catalanes, apel·lant a les últimes sentències del Tribunal Constitucional (TC), del Suprem (TS) i del Superior de Justícia de Catalunya (TSJC).

L'escrit, al que ha tingut accés Europa Press, proposa modificar els articles 9, 10, 11, 13, 14, 16 i 17, relacionats amb el règim lingüístic en els centres docents, les competències lingüístiques del professorat, el projecte lingüístic dels col·legis i la llengua utilitzada en l'administració pública, a més de proposar derogar alguns apartats.

Així, el PP advoca per un sistema de "conjunció lingüística o bilingüisme integral", on el castellà tingui una presència vehicular, juntament amb el català, com a llengua docent i de comunicació, sense que els ciutadans es vegin obligats a sol·licitar-ho expressament i individualment a l'Autoritat Educativa.

En l'apartat d'exposició de motius, els populars consideren que l'actual sistema d'immersió lingüística "exclou al castellà com a llengua docent i d'ús normal en qualsevol activitat educativa", en relegar-ho només a l'assignatura 'Llengua i literatura castellana', sense incloure-ho en les comunicacions internes i externes, amb i entre alumnes, pares o tercers.

D'aquesta manera, planteja que sigui la Conselleria d'Ensenyament de la Generalitat qui determini la "proporció de la presència vehicular de cada llengua" en el sistema, garantint que cadascuna tingui un mínim d'una tercer a part dels continguts curriculars lectius.

També aposta per que la Conselleria pugui "augmentar de manera adequada i proporcionada" el pes docent de la llengua de menor normalització, en funció de les circumstàncies i usos soci-lingüístics de cada zona, i que revisi el model cada tres anys per ajustar-ho al grau de coneixement oral i escrit.

Emparant-se amb la seva interpretació de la jurisprudència sobre aquesta qüestió, el PP creu que no només ha d'haver-hi classes de castellà, sinó "en castellà", amb la finalitat d'assegurar el dret dels ciutadans a rebre els estudis bàsics en sengles idiomes.

"Ambdues llengües hauran de tenir una proporció suficient en el sistema educatiu que garanteixi que, al final del període d'escolarització, els alumnes coneguin ambdues d'una manera adequada", remarca la formació.

L'escrit esmenta la urgència de modificar la LEC, que es basa en l'Estatut, perquè considera que la Generalitat ha rebut "el mandat exprés" del TSJC, el TS i el TC para reintroducir el castellà a les aules al mateix nivell que el català en els centres sostinguts amb fons públics.

VEHICULARITAT ÚNICA DEL CATALÀ

Ensenyament s'ha remès a l'Estatut que dicta que no es pot separar als nens per raó de llengua, i que detalla que el català és la llengua "normalment utilitzada" a l'escola com vehicular i que els materials estaran en aquesta llengua, els articles de la qual no han estat recorreguts al TC, han destacat a Europa Press fonts del departament, que consideren que les sentències avalen el model d'immersió lingüística a Catalunya.

Els populars catalans ja van presentar una proposició de llei per modificar la LEC al maig de 2012, en l'anterior legislatura, encara que no va arribar a debatre's en la Càmera catalana per la bestreta de les eleccions després de la manifestació de l'11 de setembre.

Sense comentarios

Escriu el teu comentari
No s'admeten comentaris que vulnerin les lleis espanyoles o injuriants. Reservat el dret d'esborrar qualsevol comentari que considerem fora de tema.
ARA A LA PORTADA
ECONOMIA
Llegir edició a: ESPAÑOL | ENGLISH