Experts destaquen la importància de la colonoscopia, única prova que diagnostica amb total precisió el càncer de còlon

|

Colonoscopia

La colonoscopia és l'única prova que diagnostica "amb total precisió" el càncer de còlon i ajuda a la seva prevenció, tal com asseguren els experts del Centre Mèdic-Quirúrgic de Malalties Digestives (CMED) amb motiu de la celebració aquest diumenge, 31 de març, del Dia Mundial Contra aquest tumor.

Aquesta consisteix a introduir per l'anus una òptica connectada a una càmera d'alta definició i que va progressant per tot el còlon. A judici, del fundador d'aquest centre assistencial, el doctor Gonzalo Guerra Fletxa, "no és molesta", ja que ara es fa amb sedació, encara que sí reconeix que és "incòmoda".

Això és així perquè "cal insuflar petites quantitats d'aire ambiental pel còlon per poder progressar", ja que està hermèticament tancat i si no es fes, "no es veuria res", assenyala a Europa Press. De qualsevol forma, manifesta que el pacient "no s'assabenta absolutament de res i alguns fins a ronquen de forma desaforada".

La raó d'això és que l'anestesista empra propofol, alguna cosa que no significa que el pacient estigui anestesiat. A més, Guerra Fletxa insisteix que les molèsties tampoc es produeixen després de la intervenció, advertint que "l'únic inconvenient" és que, després de retirar el tub de vuit mil·límetres, "no s'aspira al cent per cent tot l'aire".

Aquesta tècnica "permet una visió completa del còlon i de les seves possibles patologies, com són els pòlips", afirma. Aquests es formen en la mucosa del còlon i, "en molts casos, són els precursors d'un càncer de còlon", explica el galeno.

No obstant això, en extirpar-los durant la colonoscopia, el risc de sofrir aquest tipus de càncer en el futur "disminueix de manera significativa". Per això, aposta per aquesta intervenció per rebaixar la incidència de casos a Espanya, que s'espera que en 2012 hagi estat de "entre 33.000 i 35.000 nous casos", ja que el diagnòstic precoç "pot elevar la taxa de curació per sobre del 90 per cent".

A causa d'aquesta xifra, el càncer de còlon és el de major incidència al territori nacional, "per sobre del càncer de pulmó en homes i del càncer de mama en dones". A més, és el culpable de 14.000 morts anuals.

LA PREVALENÇA ÉS SUPERIOR EN ELS HOMES

La seva prevalença és "pràcticament equiparable", en homes i en dones, ja que es troba "en un 60 per cent i un 40 per cent", respectivament, exposa. Per detectar-ho, existeixen altres proves diagnòstiques menys invasives, com "la colonoscopia virtual, el test de sang septina 9 i el test de sang oculta en femta", sosté Guerra Fletxa.

La primera permet als gastroenterólogos "una visió en tres dimensions de la morfologia del còlon", mentre que el test de sang septina 9 "possibilita detectar la presència d'un marcador tumoral que es troba en el 90 per cent dels casos", subratlla. Per la seva banda, el test de sang oculta en femta "permet saber si un pacient presenta sang en les seves deposicions", afirma.

Totes elles ajuden als especialistes d'aparell digestiu a fer garbellats, encara que el seu resultat negatiu "no és excloent" de l'existència de pòlips. Per això, sigui el que sigui el resultat, "al final s'acaba en la colonoscopia sistemàticament", subratlla Guerra Fletxa.

Finalment, l'expert assenyala que la població de risc està composta "per persones majors de 50 anys, amb antecedents familiars de la malaltia, pacients que han desenvolupat pòlips en l'intestí gruixut amb anterioritat i pacients amb malaltia de Crohn o colitis ulcerosa", els quals han de fer la prova "cada quatre anys". La resta, i a partir dels 50 anys, hauran de fer-la-hi una vegada cada lustre.

Sense comentarios

Escriu el teu comentari
No s'admeten comentaris que vulnerin les lleis espanyoles o injuriants. Reservat el dret d'esborrar qualsevol comentari que considerem fora de tema.
ARA A LA PORTADA
ECONOMIA
Llegir edició a: ESPAÑOL | ENGLISH