Alaya assenyala que Lanzas va obtenir gairebé mig milió d'euros pels dos ERO de Mercasevilla

|

Juan Llances

La jutge Mercedes Alaya, que investiga la suposada administració fraudulenta de la partida pressupostària 31L dels fons de la Junta d'Andalusia, sosté en un de les seves últimes actuacions que l'exsindicalista jiennense Juan Lanzas, actualment a la presó provisional a compte del seu paper en els fets, va obtenir un total de 492.665 euros a compte del rol jugat en els expedients de regulació d'ocupació (ERO) promoguts en 2003 i 2007 per Mercasevilla amb càrrec als fons autonòmics.

La jutge Alaya investiga com és sabut una presumpta trama de prejubilaciones fraudulentes descoberta en nombrosos expedients de regulació d'ocupació (ERO) promoguts per empreses andaluses i finançats amb càrrec a la partida pressupostària 31L dels fons autonòmics. Mitjançant un acord rubricat en 2001 entre la Direcció general de Treball i Seguretat Social i l'antic Institut de Foment d'Andalusia (IFA), durant els últims anys, la segona de les institucions hauria lliurat directament 647.869.157,45 euros per sufragar la reestructuració d'empreses en crisi amb càrrec a la partida 31L, una fórmula suposadament aliena a la Llei autonòmica d'Hisenda Pública en prescindir suposadament de la fiscalització administrativa, sempre segons la investigació.

PREJUBILACIONES FRAUDULENTES

Gràcies a aquests fons, de qualsevol manera, hauria estat finançada la presumpta prejubilación fraudulenta d'unes 72 persones i la prejubilación irregular d'altres 111 persones en 67 expedients de regulació d'ocupació, a més de nombroses ajudes directes a empreses relacionades amb dirigents públics o membres del PSOE. Com a conseqüència d'aquests fets, figuren actualment com imputats l'exconseller d'Ocupació Antonio Fernández; l'ex director general de Treball i Seguretat Social Francisco Javier Guerrero (de nou a la presó), els successors d'aquest últim en tal càrrec, Juan Márquez i Daniel Alberto Rivera; l'exviceconsejero d'Ocupació Agustín Barberá; l'ex delegat provincial de la Conselleria d'Ocupació a Sevilla; Antonio Rivas, l'exsindicalista d'UGT Juan Lanzas (també a la presó) i els exdirectivos de Mercasevilla Fernando Mellet i Daniel Ponce, entre molts uns altres.

Un dels aspectes que inclou la investigació, en aquest sentit, versa sobre les comissions que haurien collit les empreses intermediàries del sector de les assegurances gràcies a la contractació de les pòlisses d'assegurança de rendes que acompanyaven als citats expedients de regulació d'ocupació. La jutge Alaya, en aquest sentit, sosté que "la clau" de la trama resideix en "les sobrecomisiones, en alguns casos milionàries, fixades per les consultores" encarregades dels càlculs i aspectes tècnics de les citades pòlisses, perquè d'elles "s'assorteix cada intervinent" en la trama.

"SOCIETATS PANTALLA"

La jutge Mercedes Alaya, a més, señala el "ampli entramat de societats pantalla" creat suposadament per Lanzas i els seus col·laboradors per cobrar els diners corresponents a aquestes sobrecomisiones. En aquest sentit, en l'acte mitjançant el qual la jutge va ordenar l'ingrés a la presó provisional i sense fiança de Juan Lanzas, recollit per Europa Press, Alaya dedica un capítol als dos expedients de regulació d'ocupació promoguts en 2003 i 2007 per Mercasevilla. Com es recordarà, en el primer d'ells figurava la prejubilación de Carmen Fontela, qui mai havia treballat en Mercasevilla, si bé aquesta dona aliena a l'empresa no va gaudir finalment de la pòlissa d'assegurança de rendes.

Ja en l'expedient de regulació d'ocupació de 2007, sotmès a un intens conflicte en desvincular-se la Junta d'Andalusia del seu finançament per no haver seguit la canalització administrativa, va anar plenament prejubilado Antonio Garrido Santoyo, un membre de l'executiva local socialista de Baeza (Jaén) que mai de la vida va treballar per a la societat gestora de la llotja sevillana. Doncs bé, en aquest citat acte d'ordre d'ingrés a la presó per a Juan Lanzas, la jutge explica que en tots dos ERO "va intervenir Juan Lanzas".

ELS "BONS CONTACTES" DE LANZAS

Segons desgrana en el seu acte, Francisco Javier González, agent comercial de Vitalia, hauria aprofitat en 2003 la seva "bona relació" amb el president del comitè d'empresa de Mercasevilla, Rafael Domínguez (CCOO), para apropés a l'entorn de Mercasevilla i "plantejar un ERO per rejovenir a la plantilla". Després d'haver acordat aquest aspecte amb Fernando Mellet i Daniel Ponce, llavors al capdavant de Mercasevilla, els "va remetre" a Lanzas a l'hora de buscar el finançament de la Junta d'Andalusia "donats els seus bons contactes" amb la Direcció general de Treball i Seguretat Social, llavors dirigida per Francisco Javier Guerrero.

Després d'haver obtingut el finançament de la Junta d'Andalusia gràcies a Lanzas, sempre suposadament, Mercasevilla va promoure l'esmentat ERO i "va pagar els honoraris a Juan Lanzas mitjançant cinc transferències a Juan Francisco Algarín, en el compte d'aquest en la Caixa Rural", amb el que Algarín hauria actuat com testaferro de Lanzas. Pel que es refereix a l'ERO de 2007, Mercasevilla va encarregar la recerca de finançament públic a la societat 'Maginae Solution', l'administrador únic de la qual és Ismael Sierra, encunyat per cert de Juan Lanzas.

LA PREJUBILACIÓN DE GARRIDO SANTOYO


Juan Lanzas, segons conclou la jutge, hauria cobrat de les arques de Mercasevilla 492.665 euros, atès que Alaya li atribueix a més la prejbilación fraudulenta d'Antonio Garrido Santoyo, qui com a Lanzas havia pertangut a UGT. "La inclusió de Garrido Santoyo hauria estat promoguda per Lanzas per les seves relacions personals i d'afinitat política", assenyala la jutge Mercedes Alaya.

Sense comentarios

Escriu el teu comentari
No s'admeten comentaris que vulnerin les lleis espanyoles o injuriants. Reservat el dret d'esborrar qualsevol comentari que considerem fora de tema.
ARA A LA PORTADA
ECONOMIA
Llegir edició a: ESPAÑOL | ENGLISH