Descobreixen 80 "errors d'ortografia" genètics que augmenten el risc de càncers comuns

|

Ordinador

Més de 80 "errors d'ortografia" genètics poden augmentar el risc de càncer de mama, pròstata i ovari, segons les troballes d'una investigació internacional en el marc de l'Estudi de Col·laboració Oncològica Gene-ambiental (COG), un consorci amb seu en la Unió Europea. Per primera vegada, els investigadors també tenen una imatge relativament clara del nombre total d'alteracions genètiques que poden estar vinculades a aquests tipus de càncer.

En última instància, els científics esperen poder calcular el risc individual de càncer per entendre millor com desenvolupar aquests tipus de tumors i de ser capaços de generar nous tractaments. Les principals conclusions es publiquen en cinc articles d'un nombre especial sobre factors de risc genètic per al càncer en 'Nature Genetics'.

En els cinc estudis es van incloure 100.000 pacients amb càncer de mama, ovari o pròstata i 100.000 individus sans de la població general. Els científics van realitzar anàlisis genètiques de tots els participants i es va estudiar l'atmosfera de bases nitrogenades A, G, C i T en 200.000 seccions seleccionades de la cadena d'ADN.

Quan els pacients amb càncer tenien composicions molt diferents en comparació dels controls sans, les diferències es van considerar rellevants per al risc de la malaltia. Les alteracions poden ser descrites com a "error d'ortografia genètic", on A, G, C o T s'han reemplaçat per una altra carta. Aquest "error ortogràfic" es diu polimorfisme d'un sol nucleòtid (SNP).

Per al càncer de mama, els investigadors van trobar 49 errors tipogràfics genètiques o SNP, que és més del doble del nombre prèviament oposat. En el cas del càncer de pròstata, van descobrir altres 26 desviacions, la qual cosa significa que un nombre total de 78 SNP poden estar relacionats amb la malaltia, mentre per als tumors d'ovari, es van identificar 8 nous SNP rellevants.

"Una troballa igualment important és que hem identificat com molts SNP podrien influir en el risc de càncer de mama i de pròstata, respectivament. També tenim una imatge dels llocs del genoma en els quals hem de buscar en futurs estudis", diu Per Hall, professor en l'Institut Karolinska de Suècia i coordinador del consorci.

Els SNP són part del nostre patrimoni natural però com afecten a l'individu depèn d'on es troba la desviació genètica en la cadena d'ADN. Els investigadors esperen ara a ser capaços d'avaluar la importància de les desviacions identificades, de manera que sigui possible predir amb major claredat els individus que estan en alt risc de desenvolupar un d'aquests tipus de càncer.

"Ara som a punt de ser capaços d'utilitzar els nostres coneixements per desenvolupar proves que podrien complementar el càncer de mama i ens portaran un pas més prop de tenir un programa de garbellat eficaç del càncer de pròstata", destaca el professor Doug Easton, de la Universitat de Cambridge, Regne Unit, que ha dirigit varis dels estudis presentats.

Sense comentarios

Escriu el teu comentari
No s'admeten comentaris que vulnerin les lleis espanyoles o injuriants. Reservat el dret d'esborrar qualsevol comentari que considerem fora de tema.
ARA A LA PORTADA
ECONOMIA
Llegir edició a: ESPAÑOL | ENGLISH