Els estrangers hauran de superar un "examen" per adquirir la nacionalitat espanyola

|

Estrangers

Els estrangers hauran de superar un "examen oficial" que permeti acreditar un grau suficient de coneixement de l'idioma espanyol i de la seva integració en la societat espanyola per adquirir la nacionalitat, la pèrdua de la qual podrà ser decretada per raons de seguretat nacional o ordre públic.

Així es recull en l'esborrany de l'avantprojecte de llei de Reforma Integral dels Registres, al que ha tingut accés Europa Press, que modifica les condicions en les quals els espanyols que no ho siguin d'origen obtindran i perdran la nacionalitat mitjançant resolució del Ministeri de Justícia.

Aquest text estableix que els documents i proves aportades pel sol·licitant de la nacionalitat espanyola s'incorporaran a un "acta notarial", en la qual es farà constar, en tot cas, que el promotor ha superat l'examen oficial --els requisits del qual s'establiran reglamentàriament-- que permeti acreditar un grau suficient de coneixement del castellà i d'integració en la societat espanyola.

L'article 25 inclou noves vies per acordar la pèrdua de la nacionalitat espanyola. Es perdrà per "raons imperatives d'ordre públic o de seguretat o interès nacional" o quan es "entre voluntàriament al servei de les armes o exerceixin càrrec polític en un Estat estranger". En l'actualitat, això succeeix solament quan es faci contra l'expressa prohibició del Govern, un requisit que ha estat eliminat en el nou articulat.

A més, es mantenen altres motius presents a dia d'avui per revocar la nacionalitat espanyola. Entre ells, la utilització d'aquella a la qual s'hagués renunciat o la verificació que ha estat adquirida mitjançant "una conducta fraudulenta, per falsificació de la informació o simulació de les condicions o requisits per a la seva obtenció".

INTERVENCIÓ DEL NOTARI

En el mateix esborrany es recull també un nou procediment de concessió de la nacionalitat espanyola per raó de residència amb intervenció del notari, un procediment que inclou "canvis profunds" a la vista de les "disfuncions" causades per l'anterior regulació i que va portar a "retards incompatibles amb el normal funcionament dels serveis públics", segons consta en l'exposició de motius.

D'aquesta manera, el requisit de jurament o promesa de fidelitat al Rei i obediència a la Constitució i a les Lleis s'acreditarà mitjançant un acta notarial, en la qual el notari donarà fe d'haver-se realitzat correctament. La nacionalitat espanyola es concedirà pel Ministeri de Justícia, previ expedient tramitat per l'Oficina del Registre Civil competent.

En un altre article es precisa que aquesta nacionalitat es podrà donar a aquells estrangers que acreditin haver residit a Espanya en els terminis i amb els requisits establerts en el Codi Civil. La tramitació d'aquest procediment tindrà caràcter electrònic i la seva instrucció correspondrà als encarregats del Registre Civil.

Sense comentarios

Escriu el teu comentari
No s'admeten comentaris que vulnerin les lleis espanyoles o injuriants. Reservat el dret d'esborrar qualsevol comentari que considerem fora de tema.
ARA A LA PORTADA
ECONOMIA
Llegir edició a: ESPAÑOL | ENGLISH