Els bancs hauran d'informar de clàusules sòl o sostre en hipoteques

|

De Guindos

El Govern obligarà a les entitats financeres a informar als seus clients de l'existència de clàusules sòl o sostre quan signin una hipoteca, amb l'objectiu d'enfortir la protecció del deutor en relació amb el banc, encara que no es limita (almenys de moment) el marge de variabilitat dels tipus.

Per poder incloure aquesta previsió legal, el PP va presentar una esmena parcial al projecte de llei Antidesnonaments per incloure un nou article en el qual s'obligui al banc a exigir una "expressió manuscrita" del client reconeixent que "ha estat adequadament advertit dels possibles riscos derivats" del contracte de préstec.

A més, es precisa que aquest reconeixement exprés d'haver rebut informació serà obligatori en les hipoteques sobre habitatge o per adquirir o conservar drets de propietat sobre terrenys o edificis quan es tracti d'un préstec multidivisas, vagi associat a la contractació d'un instrument de cobertura del risc de tipus d'interès, o quan "s'estipulin limitacions a la variabilitat del tipus d'interès, del tipus de les clàusules sòl i sostre, en els quals el límit de variabilitat a la baixa sigui inferior al límit de variabilitat a l'alça".

D'aquesta manera, el PP soluciona un problema que el Tribunal Suprem va apreciar fa mes i mitjà, quan va sentenciar la nul·litat de les clàusules sòl en els casos en què es produeixi una falta de transparència, encara que sense posar en dubte la pròpia existència d'aquestes clàusules.

40% MÀXIM DE VARIACIÓ

No obstant això, els 'populars' han tret finalment de les seves esmenes al projecte de llei Antidesnonaments i a la iniciativa legislativa popular (ILP) de dació en pagament una altra esmena amb la qual va treballar el Govern relativa a limitar el marge de variació entre les clàusules sostre i sòl.

Segons aquesta esmena, es proposava que en les hipoteques a interès variable es limités fins al 40% la variació --a l'alça o a la baixa-- respecte al tipus remuneratorio existent en la data de signatura del contracte de préstec.

La justificació d'aquesta proposta de canvi estrebava en la necessitat de "aclarir la completa transparència en els contractes subscrits amb clàusules sòl i/o sostre, i sense perjudici de la legalitat d'aquelles subscrites amb anterioritat a l'entrada en vigor de la llei".

No obstant això, en el paquet definitiu d'esmenes que el PP ha presentat al Congrés no s'ha inclòs aquesta proposta per "raons tècniques", segons han explicat fonts governamentals a Europa Press. No obstant això, aquesta decisió no pressuposa que es descarti aquesta possibilitat, que podria establir-se en el futur mitjançant una altra llei, instrucció del Banc d'Espanya, recomanació a les entitats financeres o un altre instrument legal existent.

Sense comentarios

Escriu el teu comentari
No s'admeten comentaris que vulnerin les lleis espanyoles o injuriants. Reservat el dret d'esborrar qualsevol comentari que considerem fora de tema.
ARA A LA PORTADA
ECONOMIA
Llegir edició a: ESPAÑOL | ENGLISH