La Llei General de Discapacitat es contemplarà "en totes les actuacions polítiques"

|

Discapacitat

La Llei General de Discapacitat definirà, per primera vegada, els diferents tipus de discriminació i compilarà tota la legislació en la matèria, assegurant que la discapacitat estigui "contemplada en absolutament totes les actuacions polítiques i per totes les administracions", segons ha assegurat la ministra de Sanitat, Serveis Socials i Igualtat, Ana Mato, durant el Ple del Consell Nacional de la Discapacitat.

En la reunió --que s'ha celebrat aquest dimarts-- han participat les associacions que representen a la major part de les quatre milions de persones amb discapacitat que hi ha a Espanya: ONCE, el CERMI, COCEMFE, FEAPS i CNSE, entre uns altres, així com representants de l'Administració General de l'Estat, de les comunitats autònomes i de les entitats locals.

Davant tots ells, la ministra ha presentat l'esborrany de la qual serà la Llei General de Discapacitat, la tramitació de la qual s'iniciarà en els propers mesos i que "dóna resposta a una demanda històrica de les persones amb discapacitat i les seves famílies, ja que, per primera vegada, unificarà tota la normativa dispersa en la matèria".

En concret, s'han integrat en una sola norma la Llei 13/1982 d'Integració Social de Persones amb Discapacitat (LISMI); la Llei 51/2003 d'Igualtat d'Oportunitats, no Discriminació i Accessibilitat Universal de les Persones amb Discapacitat i la Llei 49/2007, per la qual s'estableix el règim d'infraccions i sancions en matèria d'igualtat d'oportunitats, no discriminació i accessibilitat universal de les persones amb discapacitat.

A més, la futura norma inclourà un títol dedicat als drets d'aquestes persones sense precedents en la nostra normativa. Així, per primera vegada, incorporarà la seva protecció en tots els àmbits, des de la igualtat d'oportunitats fins a l'atenció sanitària, l'educació i l'ocupació, segons concreten des del Ministeri.

La norma també inclou les definicions de discriminació directa, indirecta, discriminació per associació i assetjament, amb la finalitat de completar el marc jurídic de prohibició de la discriminació en qualsevol de les seves manifestacions. Així mateix, es reforça la consideració especial de la discriminació múltiple, per garantir els drets d'els qui poden estar en aquesta situació d'acusada vulnerabilitat.

En aquest sentit, Mato ha assegurat que amb aquesta Llei "es dóna un important pas cap a una societat més solidària i justa", i ha confiat que sigui "el principi de la fi de totes les barreres que encara persisteixen".

ESTRATÈGIA ESPANYOLA

Juntament amb l'esborrany de la Llei, la ministra ha presentat a les associacions del sector el Pla d'Acció per a l'Estratègia Espanyola sobre Discapacitat 2013-2015. Es tracta del marc sobre el qual s'assentaran totes les actuacions polítiques del Ministeri en matèria de discapacitat per als propers tres anys.

Segons afegeix el Ministeri, el principi d'igualtat d'oportunitats forma part essencial del Pla, que inclou la perspectiva de gènere i discapacitat, de tal forma que la dona amb discapacitat, objecte freqüent de doble discriminació, es trobi expressament contemplada.

Pel mateix principi es té en compte als nens i a les nenes amb discapacitat, doncs es tracta d'un grup amb especial risc de caure en situacions d'exclusió i pobresa. A Espanya hi ha més de 140.000 menors amb discapacitat.

D'aquesta forma, pensant en la seva protecció, en les properes setmanes el Consell de Ministres aprovarà l'II Pla Estratègic d'Infància i Adolescència (PENIA) 2013-2016, que incorporarà mesures específiques per a la seva atenció.

La ministra ha explicat que el PENIA inclourà un Pla Integral d'atenció per als menors de tres anys amb greus discapacitats, que tindrà com a objectiu facilitar l'atenció primerenca i rehabilitació de les seves capacitats físiques, mentals i intel·lectuals. "És imprescindible que tots els nens i nenes tinguin des del primer dia, sigui el que sigui la seva situació, les mateixes oportunitats", ha assenyalat Mato.

Finalment, la ministra ha detallat les principals actuacions del Govern en matèria de discapacitat en els últims 15 mesos. En aquest temps, ha dit, "s'ha portat les polítiques de discapacitat a tots els àmbits". "En primer lloc perquè és just i la nostra Constitució garanteix els mateixos drets per a tots, però també perquè és necessari doncs en un context de dificultat econòmica només sumant tots els esforços i el talent de tots, aconseguirem tornar a la senda del creixement i de l'ocupació", ha sentenciat.

Sense comentarios

Escriu el teu comentari
No s'admeten comentaris que vulnerin les lleis espanyoles o injuriants. Reservat el dret d'esborrar qualsevol comentari que considerem fora de tema.
ARA A LA PORTADA
ECONOMIA
Llegir edició a: ESPAÑOL | ENGLISH