El CAC considera que el programa Sálvame conté violència verbal i cal senyalitzar-lo com a 'no recomanat per a menors de 13 anys'

|

Sálvame

El Consell de l'Audiovisual de Catalunya (CAC) considera que el programa Sálvame diario, que Telecinco emet durant la franja de protecció reforçada, té una presència freqüent de violència verbal i de valors incívics presentats de manera positiva. El CAC afegeix, segons un acord aprovat el dia 20 de març, que la qualificació que li correspon és la de programa "no recomanat per a menors de 13 anys" i que, per tant, s'hauria d'emetre fora de la franja de protecció especial dels menors que estableix la Llei de l'Estat 7/2010, de 31 de març, general de la comunicació audiovisual (LGCA).

El CAC va aprovar aquest acord, referit al prestador Mediaset España Comunicación, en la sessió duta a terme el dia 20 de març i, en aplicació de la normativa pel que fa a continguts emesos a Catalunya per part dels prestadors estatals, va instar el Ministeri d'Indústria, Energia i Turisme a actuar davant una possible vulneració de l'apartat 2 de l'article 7 de la llei esmentada.

El CAC, en un altre acord adoptat en el mateix Ple, també va instar el Ministeri a actuar contra el prestador Antena 3 de Televisión, SA, per haver emès, mitjançant el canal Xplora, el programa 1000 maneras de morir dins de l'horari protegit. Segons el Consell, la senyalització correcta seria de "no recomanat per a menors de 18 anys" i, en conseqüència, només es podria emetre fora de l'horari protegit.

Tots dos acords s'han adoptat en el marc de la intensificació de l'actuació del Consell en relació amb els continguts irregulars emesos pels prestadors estatals. Aquesta iniciativa, juntament amb l'augment del control de les ràdios i de les televisions que emeten sense llicència, constitueixen línies d'actuació prioritàries del regulador audiovisual català, tal com va anunciar el president del Consell, Roger Loppacher, en la conferència que va pronunciar al Fòrum Europa - Tribuna Catalunya el 30 de gener passat.

El CAC actua d'acord amb la lletra n de l'article 10 de la Llei 2/2000, de 4 de maig, del Consell de l'Audiovisual de Catalunya, que estableix que, amb relació als prestadors que no estiguin subjectes a l'autoritat del Consell, com en aquest cas, aquest organisme pot instar les administracions amb competències en mitjans de comunicació audiovisual a promoure l'adopció de les mesures adequades davant de conductes contràries a la legislació.

La primera de les actuacions, la referida a Telecinco, es va originar d'ofici, amb l'anàlisi d'una mostra de dos programes emesos els dies 8 i 9 de gener de 2013. Els dos programes analitzats es van emetre entre les 16.00 i les 20.10 hores. El prestador no hi va incloure cap símbol de senyalització en pantalla, la qual cosa significa, segons la normativa audiovisual, que està considerat com un programa recomanat "per a tothom".

En les dues edicions del programa analitzades, el CAC va considerar que hi havia fragments amb continguts susceptibles d'obtenir una qualificació d'una categoria superior a "per a tothom". En concret, el Consell va detectar-hi la presència freqüent de violència verbal, de continguts sexuals, de continguts susceptibles de generar tensió o angoixa i de llenguatge groller, entre d'altres. De l'anàlisi efectuada se'n desprèn que la qualificació hauria de ser de programa "no recomanat per a menors de 13 anys".

La LGCA estableix, dins de l'horari protegit (de les 6.00 a les 22.00 hores), tres franges considerades de protecció reforçada: entre les 8.00 i les 9.00 hores i entre les 17.00 i les 20.00 hores en el cas dels dies laborables, i entre les 9.00 i les 12.00 hores els dissabtes, diumenges i festes d'àmbit estatal. Segons la LGCA, els continguts per a més grans de 13 anys s'han d'emetre fora d'aquestes franges horàries reforçades i els prestadors han de mantenir la senyalització durant tot el programa.

En conseqüència, segons el CAC, el programa Sálvame diario hauria de mantenir la senyalització durant tota l'emissió i només es podria emetre fora de les franges de protecció reforçada.

Sense comentarios

Escriu el teu comentari
No s'admeten comentaris que vulnerin les lleis espanyoles o injuriants. Reservat el dret d'esborrar qualsevol comentari que considerem fora de tema.
ARA A LA PORTADA
ECONOMIA
Llegir edició a: ESPAÑOL | ENGLISH