El Banc d'Espanya recomana aprofitar millor la reforma laboral per ajustar salaris i no ocupació
 

|

9Banco de España

Europapress.- El Banc d'Espanya afirma en el seu últim butlletí econòmic que una utilització "més intensiva" de les possibilitats que ofereix la reforma laboral per desplaçar l'ajust des de l'ocupació cap als salaris comportaria una major desacceleració de la productivitat i una menor destrucció d'ocupació.
 

"Un millor aprofitament de les possibilitats que ofereix la nova legislació laboral per adaptar els salaris al to d'extrema debilitat del mercat de treball podria tenir un important efecte moderador addicional de la senda de destrucció d'ocupació", assenyala.

Així mateix, el Banc d'Espanya apunta que l'adopció de mesures addicionals "en aquest terreny" o actuacions "més decidides" en l'àmbit de les reformes estructurals permetrien crear unes condicions més favorables per al creixement econòmic, facilitant d'aquesta manera una reducció més ràpida de l'atur.
L'organisme estima que la remuneració per assalariat creixi un 0,7% aquest any i baixi un 0,4% en 2014, si ben precisa que, descomptant l'efecte sobre les cotitzacions socials de l'augment de les bases màximes, aquest any els salaris retrocediran un 0,1%. En el sector públic, els sous repuntarán aquest any un 4,3%, per la reposició de la paga extraordinària, i creixeran un 1,1% en 2014.
L'institut emissor adverteix que la moderació dels costos salarials privats és un "ingredient crucial" per a la sortida de la crisi, doncs es necessita per a l'avanç de l'ajust exterior de l'economia. En aquest sentit, calcula que els costos laborals unitaris descendiran aquest any i el proper a taxes properes a l'1,5%, una mica menys que en els dos anys anteriors.
Quant a l'ocupació pública, la institució que governa Luis María Limiti espera una intensificació de la seva contracció aquest any, en línia amb els plans autonòmics aprovats. Per 2014, el Banc d'Espanya preveu que l'ocupació pública continuï el seu ajust a la baixa, mentre que l'ocupació privada registrarà creixements en termes nets davant la "incipient recuperació de l'activitat".
L'organisme assenyala que els riscos que es produeixin desviacions sobre l'activitat es troben "moderadament esbiaixats a la baixa", per la qual cosa no espera tensions addicionals significatives en les condicions financeres. Entre els riscos de desviacions a l'alça sobre el creixement projectat pel Banc d'Espanya, s'esmenta una recuperació més intensa de la confiança inversora.
En qualsevol cas, la institució monetària assegura que, sigui el que sigui l'escenari, es poden aplicar determinades polítiques per millorar la capacitat de resistència de l'economia espanyola i, en aquest sentit, apunta en primer lloc a la política fiscal.
PLA PRESSUPOSTARI A mitjà termini.
En aquest terreny, el Banc d'Espanya insta a establir un pla pressupostari de mig termini detallant de manera "suficient" el contingut i l'impacte de les mesures d'ingressos i despeses públiques i que incloguin les mesures necessàries per afrontar l'impacte de l'envelliment de la població sobre les finances públiques.
Paral·lelament, l'organisme diu que haurien d'aplicar-se "en tota la seva extensió" els instruments continguts en la Llei d'Estabilitat per evitar desviacions sobre els objectius o garantir la seva correcció primerenca quan aquestes es produeixin.

També advoca per avançar en la reestructuració del sector bancari i per aplicar polítiques que afavoreixin una major sensibilitat dels preus, marges i salaris "a les condicions del cicle".

Sense comentarios

Escriu el teu comentari
No s'admeten comentaris que vulnerin les lleis espanyoles o injuriants. Reservat el dret d'esborrar qualsevol comentari que considerem fora de tema.
ARA A LA PORTADA
ECONOMIA
Llegir edició a: ESPAÑOL | ENGLISH