UGT defensa els ERO com a mitjà per "evitar drames" i diu que ni la jutge Ayala ni ningú els pot "tirar per terra"

|

Flix

El secretari general d'UGT-A, Manuel Pastrana, ha defensat l'instrument dels expedients de regulació d'ocupació (ERO), de manera que considera que "si algú ha ficat la mà, que se li jutgi i se li castigui i si algú ha comès irregularitats, que ho pagui" però considera que "ni la jutge (Mercedes) Alaya ni ningú pot tirar per terra un instrument, els ERO, que ha permès que el drama de la desocupació no sigui encara major en la nostra Comunitat".

Ha precisat que "des de 2002 fins avui, més de 25.000 treballadors van aconseguir esquivar l'exclusió social gràcies a processos de regulació d'ocupació, 6.000 d'ells amb prejubilaciones, i hi ha milers d'empreses que avui segueixen en actiu gràcies a que, en el seu moment, van passar per un ERO".

"Amb aquest instrument laboral, s'ha salvat ocupació, empreses, s'han aconseguit recol·locacions, indemnitzacions i prejubilaciones a treballadors que no tenien una altra solució que l'atur", ha agregat Pastrana en el seu blog, on considera que "el fet que hi hagi intrusos, intermediaris o asseguradores que s'hagin aprofitat per lucrarse il·legalment no pot desqualificar el treball dels sindicats ni els resultats obtinguts en benefici d'Andalusia".

"No podem permetre que ningú taqui o gargotegi el bon nom d'una organització amb 125 anys d'història el treball de la qual ha estat i és la defensa dels treballadors", ha agregat Pastrana en el seu blog, on ha reiterat que UGT-A "no ha rebut ni un cèntim que tingui a veure amb els ERO, ni legal ni il·legalment, ni directa ni indirectament".

Ha indicat que el paper d'UGT-A en relació als processos de regulació d'ocupació "ha estat sempre el que ens correspon com a sindicat, això és, exigir solucions davant la crisi de les empreses, preservar la major ocupació possible, la recerca de sortides menys traumàtiques i aconseguir les majors indemnitzacions possibles si no queda un altre remei i, si escau, el millor sistema de prejubilación possible".

"El nostre paper no ha anat mai més enllà de la signatura de protocols amb les empreses, si existia, i les administracions afectades disposades a col·laborar en la recerca de solucions a empreses en crisis, per la qual cosa mai hem format part de cap procés de negociació d'un ERO perquè, segons els estatuts d'UGT i el nostre organigrama intern, aquesta responsabilitat correspon a les federacions estatals, que posseeixen personalitat jurídica pròpia i capacitat per actuar amb autonomia", ha agregat.

Reitera que UGT-A "no ha mantingut amb les asseguradores, intermediaris, càrrecs públics, conseguidores, tots ells presumptes predadors de diners públics, cap tipus de relació entorn de l'investigat assumpte dels ERO, ni hem mantingut cap tipus de relació econòmica".

"Som els primers interessats en què tot aquest assumpte es resolgui", ha agregat Pastrana, qui precisa que UGT-A se ha personat com a acusació popular quan van sorgir les investigacions "i hem anat per davant del jutjat en les nostres actuacions internes quan hem detectat que algú d'UGT havia participat de forma irregular en l'assumpte dels ETS".

Així, ha recordat que "fa ja més d'un any expulsem del sindicat a afiliats que havien participat de forma particular en aquest assumpte, entre ells a una treballadora amb 20 anys de treball en UGT Jaén i que cobrava una prejubilación il·legal en nom del seu marit".

"Anem a seguir en cada cas que detectem, intern o extern, amb la mateixa forma d'actuar; això és, si són interns, expulsant-los; si són externs, posant-ho a la disposició de la justícia", ha asseverat Pastrana, qui nega trama sindical ni que siguin "ni conseguidores ni intermediaris ni formem part d'un grup que el seu objectiu era lucrarse".

PROCÉS DELS ERO

Considera una "aberració" dir que UGT promou o capta expedients de regulació d'ocupació, després del que ha explicat el procés de presentació i aprovació d'un ERO, on "és l'empresari el que té la capacitat de promoure un expedient i ho fa quan l'empresa està en crisi i necessita mantenir la seva viabilitat retallant pressupost i, lamentablement, personal".

Ha explicat tot el procés, on "intervenen les federacions amb l'objectiu de buscar sortides no traumàtiques, evitar acomiadaments, negociar indemnitzacions i per als majors que no puguin tornar al mercat de treball, un assegurament perquè puguin mantenir les seves cotitzacions i accedir al sistema públic de pensions".

Ha recordat que "es fa un informe exhaustiu per verificar si les causes de l'ERO són reals i es negocien totes les possibilitats amb l'empresa i es fan multitud de reunions, assemblees i totes les mobilitzacions necessàries".

Així mateix, ha apuntat que per al cas de les prejubilaciones, "s'estudien tots els expedients de la vida laboral dels treballadors que podrien estar afectats i s'analitza l'edat i circumstàncies de cadascun dels empleats, estudis personalitzats, i tots i cadascun d'aquests informes els realitzen economistes i advocats qualificats, amb uns treballs legítims i legals que generen uns costos que es paguen amb les quotes en el cas dels afiliats".

A més, ha precisat que "una vegada establertes les condicions de l'ERO, negociades les condicions i acceptades per empresa i treballadors, és l'empresa o, en alguns casos l'Administració Pública, les que busquen a les asseguradores, aquí els sindicats no intervenim per res en la designació de les asseguradores".

En aquest sentit, precisa que el paper sindical amb les asseguradores és "vetllar per que els treballadors cobrin mes a mes i fins a la seva jubilació els diners de la seva pòlissa", de manera que "el sindicat actua de garant durant tot el període fins que l'últim dels prejubilados arribi a la jubilació definitiva, en alguns casos fins a 15 anys".

"Demonizar els processos de regulació d'ocupació és injuriar una eina que ha permès que 25.000 andalusos puguin tenir una vida digna, 6.000 d'ells mentre arriben a la jubilació; una eina que s'ha demostrat eficaç per evitar una major sagnia com a conseqüència de la crisi", ha asseverat Pastrana, qui insisteix que els sindicats "som els primers interessats en què el cas dels ERO irregulars arribi fins al final".

Sense comentarios

Escriu el teu comentari
No s'admeten comentaris que vulnerin les lleis espanyoles o injuriants. Reservat el dret d'esborrar qualsevol comentari que considerem fora de tema.
ARA A LA PORTADA
ECONOMIA
Llegir edició a: ESPAÑOL | ENGLISH