El president de l'Eurogrupo: El rescat de Xipre suposa un nou model per a altres bancs

|

Xipre

El pla de rescat acordat per a Xipre representa un nou model per resoldre els problemes bancaris de la zona euro si altres països han de reestructurar els seus sectors bancaris, va indicar el president de l'Eurogrupo, Jeroen Dijsselbloem, en declaracions a Reuters i Financial Estafis.

"El que hem fet l'última nit és el que jo crido fer retrocedir els riscos", va dir Dijsselbloem hores després de rubricar l'acord de rescat per a Xipre, que suposarà la liquidació del segon major banc del país i la imposició de fortes quitacions als dipòsits no garantits.

"Si s'aprecia risc en un banc, el nostre primer plantejament hauria de ser: 'D'acord, què va a fer el banc sobre aquest tema? Què pot fer per recapitalizarse a si mateix? Si el banc no pot fer-ho, parlarem dels accionistes i els bonistas, els demanarem que contribueixin a recapitalizar l'entitat i, si fos necessari, també als dipositants no garantits", va afegir.

Després de dotze hores de negociacions, els representants de la 'troica' i el Govern de Xipre van acordar el tancament del segon major banc del país, amb la transferència dels dipòsits garantits, aquells inferiors a 100.000 euros, al Bank of Cyprus, la major institució del país, mentre els dipositants no garantits hauran d'afrontar pèrdues de 4.200 milions.

Així mateix, els dipositants no garantits, els dipòsits dels quals superin els 100.000 euros, veuran els seus comptes congelats en Bank of Cyprus mentre s'analitzen les necessitats de capital de l'entitat, que en cas de ser necessari serien cobertes amb els dipòsits per sobre de 100.000 euros.

Aquest acord, conegut com 'autorrescat', implica que accionistes i forquilles de bons de les entitats es vegin forçats a suportar els costos de la reestructuració en primer lloc, seguits dels dipositants no garantits, la qual cosa suposa un radical canvi en la política de l'eurozona quan es compleixen tres anys de crisis en els quals els contribuents de la regió han sufragat els quantiosos rescats escomesos.

Referent a això, el president de l'Eurogrupo va assenyalar la necessitat d'acabar amb el procés pel qual els governs i contribuents suportaven els costos de les ajudes, apuntant que la recent calma dels mercats permetia dur a terme el canvi, encara que va admetre la possibilitat que es registrés certa inestabilitat de nou arran d'aquesta decisió.

"Si volem tenir un sector financer sòlid i sanejat, l'únic camí és a dir: 'Mira, aquí és on assumeixes els riscos i has d'afrontar-los, i si no pots, llavors no hauries d'haver-los pres", va declarar.

"FORA DEL PITJOR DE LA CRISI"

"Les conseqüències poden implicar que es tracti del final de la història i, aquesta, crec que és una posició que, ara que estem fora del pitjor de la crisi, hauríem de prendre", va afegir.

El model de resolució de futures crisis bancàries enarborat per Dijsselbloem suposaria, d'adoptar-se, liquidar el pla afavorit per la pròpia eurozona fa amb prou feines nou mesos pel qual es plantejava la recapitalización directa dels bancs en problemes a través del fons de rescat permanent.

En ser qüestionat per les implicacions d'aquest nou model per a països com Malta o Luxemburg, amb uns sistemes bancaris altament endeutats, o per a països amb dificultats en el sector, com Eslovènia, el ministre holandès va indicar que haurien de reduir la grandària de les seves entitats.

"Suposa afrontar-ho abans de veure't en problemes. Enfortir els teus bancs, sanejar els seus balanços i comprovar si hi ha bancs en problemes, la resposta ja no serà automaticamente que vindrem i et quietaremos els problemes. Els farem retrocedir. Aquesta és la primera resposta que necessitem. Fer-los retrocedir. Tu els afrontes", va explicar.

Sense comentarios

Escriu el teu comentari
No s'admeten comentaris que vulnerin les lleis espanyoles o injuriants. Reservat el dret d'esborrar qualsevol comentari que considerem fora de tema.
ARA A LA PORTADA
ECONOMIA
Llegir edició a: ESPAÑOL | ENGLISH