El jutge Bermúdez demana la competència per investigar els 'papers de Bárcenas'

|

Jutge Bermúdez

El jutge de l'Audiència Nacional Javier Gómez Bermúdez ha elevat a la Sala penal l'exposició raonada en la qual planteja una qüestió de competència sobre els 'papers de Bárcenas' i defensa que la investigació recaigui en el seu jutjat davant la "feble" i "frèvola" connexió amb el cas Gürtel, que instrueix el seu col·lega, Pablo Ruz

El titular del Jutjat d'Instrucció número 3 manté que la trama presumptament liderada per Francisco Correa seria "un donant més" del Partit Popular i que els nous nexes comuns trobats per la Fiscalia són "meres coincidències comptables", que responen al fet que Luis Bárcenas i Álvaro Lapuerta eren els seus tresorers i tots els diners destinats a aquesta formació política passava per les seves mans.

En l'exposició raonada, coneguda aquest dilluns, el magistrat demana a la Sala penal que dirimeixi si és el seu Jutjat o el del seu col·lega, Pablo Ruz, l'encarregat d'investigar la suposada comptabilitat B del Partit Popular. La Fiscalia Anticorrupció s'ha posicionat a favor d'aquest últim i ara serà la Secció Tercera, presidida pel magistrat Alfonso Guevara, l'encarregada de resoldre la pugna entre tots dos jutges, vistes les al·legacions de les parts.

Al seu judici, l'aparició de "unes poques anotacions coincidents" en les comptabilitats de la xarxa Gürtel, la suposadament manuscrita per Luis Bárcenas i l'oficial del PP no acrediten conexidad a efectes processals, tret que s'afirmi que la trama era l'instrument de recaptació del partit a canvi de concessions de contractes i obra pública. Un extrem que, afegeix, no investiga Ruz i que queda "desvirtuat" per l'absència d'anotacions de l'organització referits als empresaris investigats.

Segons argumenta, no es pot deduir de la querella presentada per Esquerra Unida que la trama Gürtel sigui "intermediari, recaptador o cooperador necessari" en els fets que es relaten i que són objecte d'investigació en el seu jutjat, amb anterioritat a la incoació de la peça separada en el cas 'Gürtel' per part del seu company, Pablo Ruz.

Manté que les operacions fraudulentes descrites per la querellant tenen aparença de "bon dret" mentre que existeix una correspondència entre les entrades de diners procedents d'empreses i empresaris amb l'adjudicació d'obra pública i els contractes amb l'Administració "en el mateix entorn temporal".

"GÜRTEL ÉS UNA PART DEL TOT"

Per al magistrat, la xarxa encapçalada per Francisco Correa seria "un donant més" del Partit Popular. "És una part del tot, no té relació amb altres donants", manté en l'exposició raonada, per recordar que en el cas Gürtel no estan imputats els empresaris esmentats en la querella d'Esquerra Unida. "Només hi ha identitat subjectiva parcial en tenir l'estatut d'imputat en ambdues diligencies el senyor Bárcenas".

"Afirmar que tota aparició de dades coincidents entre la comptabilitat de Gürtel i la comptabilitat atribuïda a Bárcenas suposa conexidad a l'efecte d'atribuir competència és tant com afirmar que qualsevol activitat economicofinancera del Partit Popular que pugui ser un indici de la comissió de delictes, atribueix per si i per sempre competència al Jutjat Central d'Instrucció número 5" per la senzilla raó que Álvaro Lapuerta i Luis Bárcenas eren tresorers i gerents del Partit Popular i que tot ingrés o pagament de la formació passava per ells.

Emfatitza així que tot passava per tots dos tresorers posat que manejaven els fons del Partit Popular, alguna cosa que implica una conexidad per conveniència processal que "no és pràctica ni útil" per a una àgil i eficaç investigació
. Afegeix que Gürtel pot ser una part del suposat finançament il·legal del Partit Popular però "això no és delicte" ja que aquests serien els suborns, prevaricacions, desfraudaciones i altres il·lícits derivats de pagaments a canvi de contractacions públiques.

Remarca que la personación del PP com a acusador popular en les diligències prèvies obertes per Ruz és incompatible amb la seva posició activa i passiva en aquest procediment i afegeix que no caben qüestions de competència entre òrgans centrals d'instrucció ja que tenen el mateix àmbit territorial, com a prova el fet que el jutge degà Santiago Pedraz enviés la querella d'Esquerra Unida a repartiment.

El titular del Jutjat Central d'Instrucció número 3 precisa que durant la instrucció es descobreixen indicis que la xarxa Gürtel és el mecanisme permanent de recaptació a canvi de contractes públics, s'inhibirà "immediatament" a favor del Jutjat Central número 5. P

El jutge Pablo Ruz va assumir la investigació sobre els 'papers de Bárcenas' el passat 7 de març després que la UDEF establís en un informe que existeixen almenys tres vincles entre el 'cas Gürtel' i la suposada comptabilitat B del PP, dos dels quals afecten al presumpte nombre 2 de la trama, Pablo Crespo, i al constructor Alfonso García Pozuelo. La Fiscalia Anticorrupció s'ha expressat al seu favor i ara serà la Secció Tercera, presidida per Alfonso Guevara, l'encarregada de resoldre la pugna entre tots dos jutges.

Gómez Bermúdez, per la seva banda, va admetre a tràmit l'11 de març una querella d'Esquerra Unida (IU) per aquests mateixos fets i va citar a declarar a Bárcenas, Lapuerta i deu suposats donants del Pàg. El 14 de març va suspendre aquestes diligències i el 20 va ordenar la citació de l'extesorero, suspesa per la Sala penal després d'un recurs de la Fiscalia Anticorrupció.

Sense comentarios

Escriu el teu comentari
No s'admeten comentaris que vulnerin les lleis espanyoles o injuriants. Reservat el dret d'esborrar qualsevol comentari que considerem fora de tema.
ARA A LA PORTADA
ECONOMIA
Llegir edició a: ESPAÑOL | ENGLISH