La continuïtat de l'Observatori de Violència de Gènere està en l'aire

|

OBSERVATORI DONA

A les crítiques del Consell General del Poder Judicial (CGPJ) sobre els canvis que la reforma del Codi Penal podria suposar per als casos de violència de gènere, s'afegeix ara el dubte sobre què succeirà amb l'Observatori contra la Violència Domèstica i de Gènere perquè el projecte que actualment es tramita al Congrés, no fa ni un sol esment a l'Observatori i existeix preocupació per part de diversos sectors que aquesta absència signifiqui la desaparició de l'entitat.

L'informe que el gener passat va aprovar l'òrgan de govern dels jutges sobre l'avantprojecte incloïa una recomanació perquè s'inclogués un esment exprés a l'Observatori però embargament, el projecte de llei aprovat el passat 1 de març pel Consell de Ministres continuava sense fer esment a l'òrgan.

L'Observatori es va constituir fa 11 anys mitjançant la signatura d'un conveni entre l'òrgan de govern dels jutges, el Ministeri de Justícia i el llavors Ministeri de Treball i Assumptes Socials. Va sorgir de la necessitat de disposar d'una font oficial de coneixement sobre el fenomen de la violència domèstica i de gènere, com assenyalen des del Consell. En l'actualitat, l'entitat està formada pel CGPJ, el Ministeri de Justícia, el Ministeri de Sanitat, Serveis Socials i Igualtat, la Fiscalia General de l'Estat, el Consell General de l'Advocacia espanyola així com les comunitats autònomes, que tenen competències en matèria de justícia.
L'entitat -que amb prou feines suposa despesa posada que aprofita les estructures del propi CGPJ- recopila i elabora informes estadístics trimestrals sobre les dades judicials relacionades amb la violència de gènere, des del nombre d'ordres de protecció dictades a les persones jutjades o les sentències dictades tant en els jutjats de violència sobre la dona, com en els jutjats penals i en les Audiències Provincials. Tots els informes estan a la disposició de qui vulgui consultar-los a la pàgina de l'Observatori. A més, com assenyalen des del Consell, és un instrument "privilegiat en l'anàlisi de la resposta judicial, i dels operadors jurídics en general, que es dóna a la violència de gènere ja que permet recaptar expedients judicials i analitzar al detall els casos de major transcendència", la qual cosa permet fer propostes de millora.
Són els propis vocals del CGPJ els que estan mantenint reunions amb els grups parlamentaris per mostrar-los la seva preocupació pel futur de l'Observatori. "La preocupació està dins de la pròpia casa", diuen fonts coneixedores de les trobades.

Sense comentarios

Escriu el teu comentari
No s'admeten comentaris que vulnerin les lleis espanyoles o injuriants. Reservat el dret d'esborrar qualsevol comentari que considerem fora de tema.
ARA A LA PORTADA
ECONOMIA
Llegir edició a: ESPAÑOL | ENGLISH