El Gobierno redobla la lluita contra la pirateria

|

Wert Sáenz

El Consell de Ministres ha aprovat aquest divendres l'avantprojecte de reforma de la llei de Propietat Intel·lectual, Llei Lasalle, amb la qual es pretén potenciar els instruments de lluita contra la pirateria en internet i que atorgarà més transparència a les entitats de gestió dels drets d'autor. La reforma s'aprovarà en aquesta legislatura.

Segons ha anunciat el ministre d'Educació, Cultura i Esport, José Ignacio Wert, després de la reunió del Consell de Ministres, els quatre àmbits que aborda aquest avantprojecte són les entitats de gestió de drets d'autor, els procediments de lluita contra la pirateria, la limitada revisió del concepte legal de còpia privada, "atenent als progressos de la societat de la informació", i la trasposició de la Directiva 2011.

Respecte a la millora de la protecció dels drets de propietat intel·lectual en internet, les sancions s'enforteixen i s'introdueix un règim sancionador gradual, d'entre 30.000 i 300.000 euros, en funció del grau d'infracció. D'aquesta forma, hi haurà major capacitat per actuar enfront de les pàgines que més vulneren la propietat intel·lectual.

Wert ha indicat que la modificació de la Llei d'Enjudiciament Civil permetrà la identificació d'un prestador de serveis de la societat de la informació sobre el qual concorri "indicis raonables d'estar posant a disposició continguts protegits a gran escala".

Així, en la fase de diligències preliminars el suposat infractor podrà ser identificat, la qual cosa permetrà al perjudicat acudir immediatament a la via civil. Així mateix, s'ha realitzat un ajust en la Secció Segona de la Comissió de Propietat Intel·lectual, mitjançant la publicació d'un tauló d'edictes electrònics.

A més, segons el contingut de l'avantprojecte, es podrà sol·licitar la retirada dels seus serveis tant als intermediaris de pagament com a les agències de publicitat que incloguin anuncis en aquestes pàgines.

Wert ha incidit en la "filosofia de persecució" d'els qui realitzen a gran escala els actes de difusió il·lícita, "tant alojadores com facilitadores mitjançant enllaç". En canvi, es pretén excloure a els qui de forma no maliciosa faciliten informació sobre l'accés il·lícit.

ENTITATS DE GESTIÓ, MÉS TRANSPARÈNCIA


Respecte al reforç de la transparència i vigilància de les entitats de gestió, Wert ha indicat que això es tradueix en la "limitació de la capacitat de les entitats de gestió d'aprovar i imposar tarifes", de manera que no es produeixi una "asimetria entre les entitats de gestió i les possibilitats dels usuaris".

El text també preveu que en les situacions en les quals diferents entitats de gestió hagin de projectar-se sobre un mateix àmbit sotmès a aquesta protecció, s'unifiquin les actuacions sota la coordinació d'una d'aquestes entitats.

A través d'un quadre de sancions i infraccions, se sancionarà l'incompliment de les obligacions legals, especialment les relacionades amb la transparència en la seva gestió. Hi haurà infraccions i sancions si s'incompleixen aquestes obligacions, que arribaran fins al dos per cent del recaptat en l'exercici anterior.

ACOTACIÓ DEL CONCEPTE DE "CÒPIA PRIVADA"


Respecte a la revisió del concepte de còpia privada, el ministre d'Educació, Cultura i Esport ha explicat que aquest projecte fita de forma més precisa els límits del concepte de còpia privada i adecua la definició declaracions jurisprudencials, com per exemple el Tribunal de Justícia Europeu i la sentència Padawan, que exclou de l'àmbit de còpia privada els usos professionals.

Es concentren en la protecció de la còpia privada les activitats més usuals: la duplicació sense finalitats comercials ni lucratius de CD i DVD i l'enregistrament de material difós en radi i televisió, i s'amplien algunes de les excepcions en l'àmbit de l'ensenyament i de la investigació científica.

A partir d'ara, es remetrà un informe sobre l'avantprojecte als ministeris involucrats (Economia i Competitivitat, Turisme, Hisenda i Administracions Públiques i Justícia) i s'obrirà un període de consulta amb les comunitats autònomes, i un tràmit d'audiència amb les entitats interessades.

Sense comentarios

Escriu el teu comentari
No s'admeten comentaris que vulnerin les lleis espanyoles o injuriants. Reservat el dret d'esborrar qualsevol comentari que considerem fora de tema.
ARA A LA PORTADA
ECONOMIA
Llegir edició a: ESPAÑOL | ENGLISH