La Fiscalia troba quatre vincles entre Gürtel i la comptabilitat oficial del PP

|

Bárcenas

La Fiscalia Anticorrupció ha trobat almenys quatre vincles entre el 'cas Gürtel' i la comptabilitat oficial del Partit Popular (PP) remesa pel Tribunal de Comptes que acreditarien que donacions rebudes per aquesta formació política també van poder ser recollides en la comptabilitat de la trama de corrupció investigada.

Així consta en un escrit remès aquest divendres pel fiscal Antonio Romeral en el qual defensa que el jutge Pablo Ruz és el competent per investigar els 'papers de Bárcenas' en detriment del seu col·lega Javier Gómez Bermúdez, del que destaca els "palmarios errors" que ha comesos per assumir aquesta investigació.

La primera connexió que la Fiscalia destaca per avalar "la confluència o fins i tot la identitat de fets" entre el 'cas Gürtel' i la comptabilitat del PP és un donatiu de 26.835 euros datat el 9 de gener de 2002 que aquesta part relaciona amb el repartiment de 27.045,54 euros que "L.B.", sigles amb les quals Bárcenas és identificat en la causa, va rebre d'Enrique Carrasco, segons una anotació del 8 de gener reflectida en la comptabilitat de la xarxa. "La diferència entre els diners atribuïts en el repartiment i l'anotat en el compte és de 210, 35 euros", assenyala Romeral.

El segon vincle consistiria en un lliurament al PP de 12.000 euros datada el 28 de febrer de 2002 que en la comptabilitat de la xarxa que va ser confiscada al comptable de la xarxa, José Luis Esquerre, apareix com un lliurament a "L.B.".

La tercera connexió es refereix a una anotació en el compte de donatius del PP de 60.000 euros datada el 18 de desembre de 2002 que estaria relacionada amb un document de la mateixa data que acredita el repartiment d'un milió d'euros en el qual s'atribueixen aquesta mateixa quantitat a "J.S.", indiciariamente identificat com Jesús Sepúlveda en el 'cas Gürtel'.

L'últim nexe és una entrada en la comptabilitat 'popular' de 60.000 euros del 13 de maig de 2003 que, segons la Fiscalia Anticorrupció, podria estar relacionada amb un document datat dos dies més tard sobre el repartiment de diners en el qual s'atribueix un lliurament d'aquesta mateixa quantitat a "L.B.". Dos dies més tard, existeix una altra anotació en el compte de donatius de 60.101,21 euros "la correspondència dels quals amb l'anterior document ha de ser objecte d'investigació i aclariment en tant que sigui possible".

"UNA MANIFESTACIÓ MÉS DE GÜRTEL"

A partir de la documentació del Tribunal de Comptes, la Fiscalia Anticorrupció conclou que "els papers de Bárcenas no són més que la constatació parcial d'una manifestació més dels fets investigats en el cas Gürtel".

"Els elements de connexió i fins i tot indiciariament d'identitat de fets mostrats no són gens més que una mostra, fruit d'una succinta anàlisi, en dos exercicis, 2002 i 2003"
, assenyala Anticorrupció abans de manifestar la necessitat de contrastar la comptabilitat oficial del PP facilitada amb el Tribunal de Comptes, els 'papers de Bárcenas' i el 'cas Gürtel'.

Després de destacar de nou la "necessitat" que la investigació de la suposada comptabilitat B del PP recaigui en el jutge Ruz, el Ministeri Públic insisteix que la finalitat de la instrucció ha de ser "determinar la destinació final dels pagaments realitzats tant per l'entorn de Francisco Corretja com dels procedents indiciariamente de donants del PP".

"EL FINANÇAMENT IL·LEGAL NO ÉS DELICTE"

En el seu escrit, Romeral també censura a Gómez Bermúdez perquè sense tenir la contestació de Ruz, sense donar audiència al querellant i sense practicar audiència alguna, procedís a requerir la inhibició del responsable del Jutjat Central d'Instrucció número 5.

També li retreu que "aquesta falta de dades no li impedeixi censurar la decisió de Ruz d'obrir una peça separada", que va arribar a ratllar "res menys", segons la Fiscalia, de "contrària a la Constitució i a les lleis" i "causa general o investigació prospectiva sobre el presumpte finançament il·legal del PP".

"El Ministeri Fiscal ignora quin és el fonament de tan greu afirmació, no només perquè el finançament il·legal no constitueix delicte, com a resulta del Codi Penal i recorda el Tribunal Suprem, per la qual cosa no és objecte d'investigació en si mateixa, sinó i principalment de cap de les resolucions dictades en la peça separada es desprèn semblant conclusió de pretendre i haver acordat una investigació general", assenyala.

En aquest sentit, recalca que la querella presentada per Esquerra Unida (IU), que va admetre a tràmit Gómez Bermúdez, "dóna mostra d'una aparante connexió entre els nous fets coneguts" que es deriven dels 'papers de Bárcenas' i els investigats en el 'cas Gürtel'.

El jutge Pablo Ruz va assumir la investigació sobre els 'papers de Bárcenas' el passat 7 de març després que la UDEF establís en un informe que existeixen almenys tres vincles entre el 'cas Gürtel' i la suposada comptabilitat B del PP, dos dels quals afecten al presumpte nombre 2 de la trama, Pablo Crespo, i al constructor Alfonso García Pozuelo.

Gómez Bermúdez, per la seva banda, va admetre a tràmit l'11 de març una querella d'Esquerra Unida (IU) per aquests mateixos fets i va citar a declarar per a Setmana Santa a Bárcenas, Lapuerta i deu suposats donants del Pàg. El 14 de març va suspendre aquestes diligències i el 20 va ordenar la citació de l'extesorero, suspesa per la Sala penal després d'un recurs de la Fiscalia Anticorrupció.

Sense comentarios

Escriu el teu comentari
No s'admeten comentaris que vulnerin les lleis espanyoles o injuriants. Reservat el dret d'esborrar qualsevol comentari que considerem fora de tema.
ARA A LA PORTADA
ECONOMIA
Llegir edició a: ESPAÑOL | ENGLISH