La majoria dels metges admet haver donat placebo alguna vegada

|

Pastilles

Un estudi amb 783 metges de Regne Unit ha revelat que el 97 per cent ha admès haver donat almenys una vegada algun tipus de placebo als seus pacients, bé per petició del propi pacient bé per iniciativa pròpia per tractar de tranquil·litzar-li, segons els resultats publicats en 'PLoS One'.

Els investigadors han distingit entre placebos "purs", que són tractaments com a pastilles de sucre o injeccions salines que no contenen ingredients actius, i impurs. Aquests últims són tractaments no demostrats, com l'ús d'antibiòtics quan se sospita d'infecció viral o proves que no són essencials i anàlisis de sang realitzats per calmar al pacient.

"Potencialment, el placebo pot ajudar a la gent si s'usa amb ètica. Però també poden generar costos si s'usa inadequadament", ha explicat a la BBC Jeremy Howick, de la Universitat d'Oxford (Regne Unit) i coautor de la investigació, que ha destacat que el seu ús és "molt comú a pesar que és considerat antiético".

En concret, l'estudi indica que el 66 per cent considera que el placebo pur és èticament acceptat sota certes circumstàncies. Els placebos impurs tenen més acceptació, doncs el 84 per cent dels doctors ho van considerar acceptable.

"Al meu entendre, l'estigma que acompanya a l'ús del placebo és irracional, i s'haurien de fer més investigacions per desenvolupar placebos ètics i rendibles", va assenyalar George Lewith, de la Universitat de Southampton, també coautor de l'estudi.

No obstant això, més del 90 per cent dels metges va rebutjar el seu ús si això danya la confiança medico-pacient i més del 80 per cent es va mostrar en contra del seu ús si això implica enganyar al pacient.

ANALGÈSICS "NATURALS" PER A l'ORGANISME

Aquest expert ha defensat que altres treballs realitzats per la Universitat de Southampton han demostrat que els placebos "poden ajudar a molta gent i ser efectius molt temps després de la seva administració". "L'efecte placebo funciona alliberant els analgésicos naturals del nostre cos", sosté.

El professor Howick, per la seva banda, no ho considera antiètic sempre que no s'esmenta al pacient. "En alguns casos, administrar placebo involucra enganyar al pacient, com quan el doctor li diu que li està donant un medicament i en vegada li subministra una solució salina. Però en altres casos és qüestió d'oferir suggeriments positius", va explicar.

A més, també justifica el tractament amb placebo quan el pacient ja ha provat altres opcions farmacològiques i aquestes o bé no funcionen o tenen seriosos efectes secundaris. "En aquests casos que sabem que el placebo pot funcionar i ho donem en una forma ètica, informant al pacient, podria ser beneficiós".

EL CONSELL DE METGES, AMBIGU SOBRE LA SEVA ÈTICA

En el Regne Unit, el Consell Medico General (GMC, per les seves sigles en anglès) és ambigu respecte a l'ús de placebo ja que no ho discuteix explícitament i tampoc ho prohibeix.

Aquest organisme té una recomanació perquè els doctors siguin sempre honests amb els seus pacients i li expliquin què és el que estan receptant. Al mateix temps, aconsella respondre les preguntes del pacient honesta i completament.

"El GMC manté silenci respecte a placebos", declara Howick, qui deixa clar que "els doctors 'no han de retenir informació' dels pacients (...) A causa que algunes formes d'utilització de placebo podria involucrar el suggeriment que el placebo és un tractament 'real', amb freqüència els metges interpreten la visió del GMC com una prohibició dels placebos".

Sense comentarios

Escriu el teu comentari
No s'admeten comentaris que vulnerin les lleis espanyoles o injuriants. Reservat el dret d'esborrar qualsevol comentari que considerem fora de tema.
ARA A LA PORTADA
ECONOMIA
Llegir edició a: ESPAÑOL | ENGLISH