PSOE i PSC fixen les bases de la seva nova relació sota els principis de "simetria i reciprocitat"
 

|

rubalcaba pere navarrès

El PSOE i el PSC han aprovat un document en el qual sentin les bases del diàleg que desenvoluparan en els propers mesos de cara a la renovació del protocol de les seves relacions, un marc que es va regir sota els principis de "simetria, reciprocitat i autonomia".

Així ho ha explicat el secretari general del PSOE, Alfredo Pérez Rubalcaba, en roda de premsa després de la reunió de la Comissió Executiva Federal, que ha donat el vistiplau a un document que consta dels quatre punts principals sobre els quals es va a basar la negociació del nou protocol.

D'una banda, el text destaca que la relació entre PSOE i PSC "ha de ser la base per impedir la ruptura i l'enfrontament en el conjunt d'Espanya i restablir els ponts de diàleg que requereix un futur en comú i que depèn en gran mesura de la comprensió de les noves realitats socials i de la fortalesa en la relació entre el PSC i el PSOE".
Així mateix, assenyala que tots dos partits comparteixen la necessitat d'escometre una reforma de la Constitució que "vagi més enllà de la simple reforma territorial".
"La fórmula no és una altra que la de 'federalizar' el nostre Estat autonòmic i, en aquest nou marc, recollir les singularitats que Catalunya desitja veure incloses en el marc constitucional per sentir-se reflectida com el que és", explica.

MODEL DE CONVIVÈNCIA
Per als socialistes espanyols i catalans, "les divergències sobre el dret a decidir no són sinó el reflex de les quals existeixen entre Catalunya i la resta d'Espanya", per la qual cosa, al seu judici, "el diàleg ha de servir per definir un model de convivència compartit i pactat que reflecteixi la realitat que constitueix l'Espanya autonòmica, integrada en la UE".
"Tots dos partits estem d'acord en què la solució és aquesta i para això anem a propiciar un diàleg no només entre els dos, sinó entre Catalunya i la resta d'Espanya", ha subratllat el secretari general del PSOE.
PSOE i PSC consideren que "tres paraules han de definir" el nou protocol: simetria, reciprocitat i autonomia, tot això amb l'objectiu de "enfortir" la relació entre tots dos partits "definint amb claredat com el PSC pot tenir visibilitat en aquells aspectes concrets que afecten a l'acció política a Catalunya, compartir la seva opinió amb el PSOE en aquells assumptes que afecten a l'Estat i com aquest pot fer el mateix pel que fa als assumptes de la política catalana".
"Tot això respectant l'autonomia de cada organització", ha afegit.
Segons Rubalcaba, aquesta "declaració" que han signat els dos partits indica en el "màxim nivell" que cap dels dos vol trencar la relació i que la seva intenció és "reforçar-la", si bé ha remarcat que molts dels aspectes han de ser concretats al llarg dels propers mesos.
"FER SIMÈTRICA LA PARTICIPACIÓ DELS uns i els altres"
Encara que ha admès que segueix havent-hi diferències entre PSOE i PSC sobre el dret a decidir i que aquest assumpte és "molt difícil" de resoldre, Rubalcaba ha deixat clar que tots dos partits tenen clar que han de parlar "del fons de la qüestió", que és "la relació entre Catalunya i la resta d'Espanya", que és el que, en la seva opinió, "s'ha deteriorat". "El fons és com vivim junts", ha apuntat.
A la pregunta de com es va a concretar la "simetria" de la qual parla el document, i si això significa que tots dos partits hauran de consultar-se sobre decisions que afectin al territori, el secretari general ha indicat que "hi ha moltes formes de posar en pràctica" aquest concepte, però que encara no està decidit.
"Cal fer simètrica la participació en els uns i els altres, i fórmules hi ha moltes. L'important és que PSOE i PSC tenen el seu propi àmbit de responsabilitat", ha assenyalat Rubalcaba.
EL LLOC DE SARAGOSSA SERÀ PER Al PSC
En qualsevol cas, el líder socialista ha confirmat que ha decidit que el lloc en l'adreça del Grup Socialista al Congrés que va deixar vacant el català José Zaragoza, que va sortir de l'adreça del grup després de trencar la disciplina de vot en les votacions sobre la consulta sobiranista, no es cobreixi de moment perquè aquest càrrec està reservat a un diputat del PSC.
Després d'elogiar a Saragossa per la seva "coherència" en posar el seu càrrec a la disposició de l'adreça del grup parlamentari, Rubalcaba ha assenyalat que confia a "tancar un acord" amb el PSC sobre el nou protocol i que llavors, que ha calculat que serà al juny o juliol, el lloc "es cobrirà".

Sense comentarios

Escriu el teu comentari
No s'admeten comentaris que vulnerin les lleis espanyoles o injuriants. Reservat el dret d'esborrar qualsevol comentari que considerem fora de tema.
ARA A LA PORTADA
ECONOMIA
Llegir edició a: ESPAÑOL | ENGLISH