Madrid i Castilla i León defensen un dèficit igual per a totes les comunitats

|

Madrid

Madrid i Castilla i León defensen que li dèficit sigui igual per a totes les comunitats, ja que sinó, posaria "en risc" el compliment mateix de l'objectiu, així com donar "preferències" a algunes comunitats per sobre d'unes altres.

El conseller d'Economia i Hisenda de la Comunitat de Madrid, Enrique Ossorio, ha mostrat aquest dijous el seu rebuig al fet que existeixi un dèficit diferenciat per a cada comunitat autònoma doncs considera que posa "en risc" el compliment de l'objectiu delmateix , i ha avançat que aquesta tarda, en el Consell de Política Fiscal i Financera, mostrarà la seva negativa a aquesta mesura.

En roda de premsa posterior al Consell de Govern, Ossorio s'ha referit a la reunió d'aquest dijous i a la creació un grup de treball per analitzar la possibilitat de repartir l'objectiu global de dèficit entre totes i cadascuna de les comunitats de manera diferenciada. En aquest punt, ha dit que és "molt vell" i que porta "molts anys" vivint aquest procés que per dues consideracions "sempre ha fracassat".

"L'administració de l'Estat ha estat contrària perquè pot posar en risc el compliment d'objectiu de dèficit i perquè des del punt de vista de les comunitats cadascuna pretén que s'afavoreixi a la seva CCAA sobre la base de criteris diferents", ha explicat el conseller, qui ha indicat que cadascuna té "diferents situacions" i, "com és legítim", proposa el que "més li beneficia".

"Pensem que si el repartiment de l'objectiu global es fa de manera idèntica a totes les CCAA és just i garanteix més el compliment de l'objectiu que fer el repartiment diferent", ha insistit Ossorio, qui ha destacat que, a més, "és molt difícil quadrar el desfasament de les unes i les altres" tenint en compte que el PIB "no creix igual en uns costats i uns altres".

En la mateixa adreça, ha considerat que és "difícil explicar als ciutadans per què a uns se'ls demana un major esforç de consolidació fiscal i a uns altres un menys esforç". "La millor manera de complir aquest objectiu és que sigui igual per a totes les CCAA. És el que sostindrem aquesta tarda", ha apuntat.

En aquest sentit, ha afegit que en el cas que es plantegi aquest grup de treball la Comunitat debatrà i "defensarà els criteris més justs per a Madrid i el conjunt de CCAA i els que permetin complir l'objectiu d'estabilitat pressupostària".

A més, ha explicat que l'actual llei d'estabilitat pressupostària, en el seu article 16, recull que el Gobierno podrà proposar els objectius individuals, és a dir, que amb l'actual normativa l'Executiu central ja podria proposar dites objectives "si volgués". "No veiem val, deixant clara quin és la posició nostra, que es parla i es debati el tema", ha postil·lat.

CASTILLA Y LEÓN: "EL MILLOR" ÉS UN DÈFICIT IGUAL PER A TOTES LES COMUNITATS

La consellera d'Hisenda de Castilla y León, Pilar del Olmo, ha defensat aquest dijous abans de participar en el Consell de Política Fiscal i Financera que "el millor", al seu judici, és que l'objectiu de dèficit sigui igual per a totes les comunitats autònomes.

En aquest sentit, Del Olmo ha manifestat que en el cas que la Unió Europa flexibilitzi l'objectiu de dèficit per a Espanya, totes les comunitats haurien de beneficiar-se del nou marge, al mateix temps que ha apuntat que de fixar-se finalment objectius diferenciats per a les autonomies, no s'hauria de perjudicar a les quals millor compleixen.

"Si hi ha objectius diferenciats, hem de ser les comunitats que menys deute tenim i que podem assumir aquests objectius les que tindríem tenir preferències, però com dic, el millor és que sigui para totes igual. Això és el que jo defenso, com ho vaig defensar en l'anterior Consell", ha assegurat.

D'altra banda, preguntada sobre com s'hauria de millorar, al seu semblar, el sistema de finançament autonòmic, la responsable d'Hisenda de Castilla y León ha recordat que de moment avui només es va a constituir un grup de treball per abordar aquesta qüestió, si bé ha apuntat que la seva comunitat reclama que es tinguin en compte "determinades qüestions com vaig poder ser l'envelliment de la població o la dispersió" perquè tenen "un cost afegit".

"Cal reconèixer-ho en el model de finançament. Sempre ho hem defensat i ho seguirem defensant", ha manifestat, per afegir que també és "molt important" que es tingui en compte a l'hora de modificar el model de finançament el cost de prestar els serveis que la reforma de l'Administració Local que prepara el Gobierno atribueix a les comunitats autònomes.

"Que es tingui en compte que si les comunitats hem d'assumir el cost de mantenir els consultoris o les escoles rurals, aquest és uns diners que ha d'estar en el model de finançament que es preveu. Això a Castilla y León ens ve a costar de 700 a 1000 milions d'euros i això ha d'estar en el nou model de finançament", ha afegit.

Sense comentarios

Escriu el teu comentari
No s'admeten comentaris que vulnerin les lleis espanyoles o injuriants. Reservat el dret d'esborrar qualsevol comentari que considerem fora de tema.
ARA A LA PORTADA
ECONOMIA
Llegir edició a: ESPAÑOL | ENGLISH