Catalunya, València, Aragó i Galícia veuen "amb bons ulls" dèficits diferents per cada CC.AA

|

Mes-colell

Les comunitats de Catalunya, València, Aragó i Galícia es posicionen a favor de la flexibilització de dèficit i un objectiu individualitzat per a cada autonomia sempre que es tinguin en compte les característiques de cadascuna, "l'esforç" i la no discriminació.

El conseller català d'Economia i Coneixement de la Generalitsat, Andreu Mas-Colell, ha plantejat aquest dimecres que si el Consell de Política Fiscal i Financera (CPFF) d'aquest dijous a Madrid planteja poder fixar objectius de dèficit per les CC.AA. de forma asimètrica, es tingui en compte el dèficit estructural --sense tenir en compte el deute-- i el pes dels interessos.

En declaracions a la premsa en assistir com a oïdora a una conferència en el Cercle d'Economia sobre les 'Dimensions econòmiques i jurídiques de la independència de Catalunya' a càrrec del Col·lectiu Wilson d'acadèmics, ha confiat que la trobada d'aquest dijous entre el Gobierno i les CC.AA. sigui "constructiu".

Ha insistit que assistirà amb predisposició de diàleg, encara que ha reconegut que en aquest CPFF no es prendran decisions encara sobre l'objectiu de dèficit autonòmic perquè abans ha de pronunciar-se Europa sobre si flexibilitza el límit per a Espanya aquest 2013.

VALÈNCIA HO VEU AMB "BONS ULLS"

El conseller d'Hisenda i Administració Pública de la Generalitat Valenciana, Juan Carlos Moragues, ha destacat aquest dijous que veu "amb bons ulls" una flexibilització en els objectius de dèficit, així com que hi hagi un nivell diferenciat per a comunitat autònoma, en funció del seu punt de partida i idiosincràsia.

Així ho ha manifestat el conseller, moments abans d'assistir a la reunió del Consell de Política Fiscal i Financera (CPFF), que reuneix als consellers autonòmics del ram i que presideix el ministre d'Hisenda, Cristóbal Montoro.

En concret, ha indicat que acudeixen a la reunió "il·lusionats i esperançats" amb l'ordre del dia, ja que en ella es parlarà de crear grups de treball per poder abordar una revisió del model de finançament, el qual, la Comunitat considera "insuficient".

Així mateix, Moragues ha destacat que la regió està "infrafinanciada" i per això flexibilitzar l'objectiu de dèficit al mateix temps que atorgar un personalitzat per a cada comunitat és una bona opció de cara al nou exercici.

Finalment, ha subratllat que la Comunitat ja ha fet un "esforç gran" i malgrat això parteix d'un nivell de dèficit del 3,45 per cent, molt lluny del 0,7 per cent establert, per la qual cosa ha afirmat que espera que l'objectiu es flexibilitzi "en el major percentatge possible".

ARAGÓ: "LA EQUITAT ÉS FONAMENTAL"

El conseller aragonès d'Hisenda, José Luis Saz, ha obert la porta a establir objectius de dèficit diferents per a cada comunitat autònoma sempre que l'esforç en l'ajust sigui "equitatiu". "Parlem d'esforços dels ciutadans i tots els ciutadans d'Espanya han de tenir un tractament equitatiu", ha advertit.

Saz ha aclarit que no coneix la proposta que en aquest sentit vagi a plantejar el Ministeri d'Hisenda i Administracions Públiques en el Consell de Política Fiscal i Financera d'aquesta tarda a Madrid, però ha subratllat l'exigència que l'esforç de l'ajust sigui el mateix. "Si no, no anem pel bon camí", ha dit. "L'equitat és fonamental", ha agregat.

El conseller aragonès també ha admès que podria donar-se si no un maltractament cap a les comunitats que estan complint el dèficit. També pel que fa al FLA; Saz ha recordat que l'adhesió al mateix és voluntària i ha suggerit que es revisi la situació per a les comunitats que no s'han sumat al mateix i a les quals Hisenda ha posat un límit al tipus que poden pagar per emetre deute als mercats.

"Potser caldria repassar o revisar aquesta estructura financera que han de suportar les comunitats que no estan adherides al fons de liquiditat", ha dit.

D'altra banda, el responsable d'Hisenda d'Aragó ha demanat que es busquin mesurades perquè les administracions públiques comencin a pagar en termini les factures pendents. Ha reconegut el valor del pla de pagament a proveïdors, però ha advertit que l'objectiu és que no sigui necessari, que no quedin més factures en els calaixos i es pagui en termini.

"Caldria prendre algunes mitjanes addicionals, excepcionals, de manera que puguem totes les comunitats crear les condicions per poder complir. Avui dia no es donen aquestes condicions, encara que vulguem"
, ha conclòs.

GALÍCIA NO REBUTJA "MENTRE NO ES DISCRIMINI"

La conselleira de Facenda de la Xunta, Elena Muñoz, ha explicat aquest dijous que el Govern d'Alberto Núñez Feijóo no s'oposa a la implantació d'objectius de dèficit diferents per a comunitat autònoma, sempre que "es tingui en compte" el treball realitzat per les autonomies que han complert amb els objectius i "en cap cas" les hi discrimini.

Muñoz s'ha manifestat així en declaracions als mitjans abans de participar en la reunió del Consell de Política Fiscal i Financera (CPFF) que reuneix en el Ministeri d'Hisenda i Administracions Públiques al Govern i les comunitats autònomes per estudiar la creació d'un grup de treball per repartir els objectius de dèficit per al proper any.

La consellera gallega ha recordat que repartiment asimètric dels objectius de dèficit és una possibilitat ja prevista en la Llei d'Estabilitat. "No ens oposem sempre que es tingui en compte el treball fet per les cumplidoras i en cap cas es discrimini a les quals han fet un control del dèficit públic durant els últims anys enfront de les quals no ho van fer", ha argumentat.

A més, ha assegurat que els informes del Ministeri d'Hisenda demostraran que Galícia és una comunitat que "compleix" amb les seves obligacions quant al compliment dels objectius d'estabilitat, els plans de racionalització del sector públic autonòmic i el compromís amb els plans de reequilibri.

Sense comentarios

Escriu el teu comentari
No s'admeten comentaris que vulnerin les lleis espanyoles o injuriants. Reservat el dret d'esborrar qualsevol comentari que considerem fora de tema.
ARA A LA PORTADA
ECONOMIA
Llegir edició a: ESPAÑOL | ENGLISH