Gobierno i comunitats crearan avui un grup de treball per estudiar objectius individuals de dèficit

|

Montoro

El Gobierno i les comunitats autònomes han de crear un grup de treball en el si del Consell de Política Fiscal i Financera (CPFF), que es reuneix aquest dijous, amb la finalitat d'estudiar en els pròxims mesos nous objectius de dèficit regionals, que podrien modificar i establir de manera asimètrica si Brussel.les accepta una flexibilització per al dèficit públic d'Espanya.

El Gobierno i les comunitats autònomes han de crear un grup de treball en el si del Consell de Política Fiscal i Financera (CPFF), que es reuneix aquest dijous, amb la finalitat d'estudiar en els pròxims mesos nous objectius de dèficit regionals, que podrien modificar i establir de manera asimètrica si Brussel.les accepta una flexibilització per al dèficit públic d'Espanya.

Aquest serà un dels assumptes que es tractin al CPFF d'avui, l'organització d'un grup que estudiï l'aplicació de l'article 16 de la Llei d'Estabilitat Pressupostària. Aquest article permet la fixació d'un objectiu d'estabilitat i deute públic per cada autonomia, un cop fixats els objectius per al conjunt.

El ministre d'Hisenda, Cristóbal Montoro, ha explicat que la diversitat en el compliment del dèficit ha estat un fet el 2012. "Per primera vegada, les comunitats autònomes s'han obert en ventall i hi ha molta diferència", ha explicat. El ministre ha deixat clar, però, que aquesta distribució de nous valors de dèficit autonòmics "mai" serà 'a la carta'. "A la carta vol dir que triem cada un, i això no és així mai", ha deixat clar el ministre.

La comunitat que amb més interès reclamarà avui aquesta flexibilització del dèficit serà la catalana, que no ha tancat els seus Pressupostos per aquest any, entre altres coses, a l'espera d'aconseguir un marge més gran que el 0,7% establert ja.

El portaveu de la Generalitat, Francesc Homs, ha garantit que acudiran a la trobada amb esperit de "diàleg" i voluntat d'arribar a acords, però també amb dades que avalen aquesta possibilitat de flexibilitzar els objectius.

UNA POSSIBILITAT QUE JA EXISTEIX

La possibilitat que es fixin objectius diferents per a cada comunitat hi ha abans que s'aprovés la Llei d'estabilitat pressupostària, tot i que habitualment el Consell de Política Fiscal i Financera opta per fixar un mateix objectiu per a cada regió per evitar diferències entre elles.

En concret, la llei diu que el Gobierno ha de fixar els objectius d'estabilitat pressupostària i deute per a totes les administracions en el primer semestre de cada exercici, previ informe del Consell de Política Fiscal i Financera i de la Comissió Nacional de l'Administració Local.

Quan s'aprovin els objectius globals a les Corts, el Ministeri d'Hisenda ha de formular una proposta a cadascuna de les comunitats autònomes sobre la qual ha de pronunciar-se el Consell de Política Fiscal en un termini de 15 dies.

Davant la dificultat d'arribar a un acord sobre diferents objectius per a les regions, el Consell de Política Fiscal sol inclinar-se per fixar la mateixa dada per a totes. Aquest any, el Gobierno crearà un grup de treball per estudiar la fórmula que permeti objectius diferents en funció de les necessitats de cada comunitat.

ORDRE DEL DIA

Govbierno i comunitats tenen en l'agenda del Consell altre bon nombre d'assumptes pendents, ja que tenen previst crear dos grups de treball, revisar quatre informes i abordar el funcionament del Fons de Liquiditat Autonòmic (FLA) i del pla de pagament a proveïdors de aquest any.

El ministre i els consellers d'Hisenda revisaran com es van complir els plans d'ajust al dèficit en l'últim trimestre del 2012 i la reducció del sector públic autonòmic, ja que en alguns casos es considera que el ritme està sent lent.

A més, estudiaran les necessitats de finançament que les autonomies van tenir el 2012 i el grau de compliment dels objectius d'estabilitat en l'any 2011.

D'altra banda, es crearà un grup de treball sobre la revisió del sistema de finançament autonòmic, afany de força governs regionals que es consideren perjudicats per la llei actual, com és el cas de Madrid.

La revisió del sistema s'ha d'iniciar aquest any ja que conclou la vigència de l'actual llei i s'hauria de preparar una nova el 2014. En l'última Conferència de Presidents, celebrada l'octubre de 2012, es va acordar crear un grup de treball dins del Consell de Política Fiscal, que és el que es constituirà aquest dijous.

L'Executiu i les autonomies també crearan un grup de treball sobre racionalització administrativa i reducció de traves burocràtiques.

Les últimes ocasions en què es van reunir autonomies i Gobierno en aquest fòrum de política fiscal van tenir lloc el juliol de l'any passat, el 12 i el 31, quan van quedar fixats els objectius de dèficit. Després de l'estiu, s'esperava la convocatòria d'una nova reunió per revisar l'execució dels plans d'ajust i del compliment dels objectius, però els successius processos electorals autonòmics (Galícia, País Basc i Catalunya) van ser retardant la data.

Sense comentarios

Escriu el teu comentari
No s'admeten comentaris que vulnerin les lleis espanyoles o injuriants. Reservat el dret d'esborrar qualsevol comentari que considerem fora de tema.
ARA A LA PORTADA
ECONOMIA
Llegir edició a: ESPAÑOL | ENGLISH