L'Audiència Nacional suspèn la declaració de Bárcenas davant Bermúdez

|

Bárcenas

La Secció Segona de la Sala penal de l'Audiència Nacional ha acordat suspendre per no resultar "necessària" la declaració que l'extresorer del Partit Popular (PP) Luis Bárcenas havia de prestar matí, divendres, davant el jutge de l'Audiència Nacional Javier Gómez Bermúdez en el marc de la causa en la qual investiga la suposada comptabilitat B d'aquesta formació política, van informar fonts jurídiques.

El tribunal, que s'ha reunit d'urgència a primera hora d'aquesta tarda, ha admès un recurs d'apel·lació presentat per la Fiscalia Anticorrupció contra la providència que el magistrat va dictar el dimecres per interrogar a l'extresorer 'popular' i ha acordat la "suspensió cautelar" d'aquesta compareixença, en considerar que no té la "reconeguda urgència" que requereix la llei en casos de conflicte de competència entre dos jutges.

Bárcenas, en tot cas, declararà demà, a partir de les 10.00 hores, davant el responsable del Jutjat Central d'Instrucció número 5, Pablo Ruz, que va obrir una peça separada del 'cas Gürtel' en la qual també investiga els denominats 'papers de Bárcenas'. Una hora i mitja més tard ho farà el també extesorero 'popular' Álvaro Lapuerta.

"DEMÀ O EN UN ALTRE MOMENT"

Els magistrats Ángel Hurtado, Enrique López i Julio de Diego consideren que, encara que no poden ni han d'entrar en el conflicte de competències entre els dos jutges, la petició de la Fiscalia Anticorrupció "ofereix dades, arguments i justificacions documentals que, sense prejutjar el fons de l'assumpte, generen l'aparença de bon dret suficient, com per adoptar amb la urgència que requereix el cas la suspensió sol·licitada".

En un acte dictat després d'una hora de deliberacions, el tribunal justifica la seva decisió argumentant que les diligències ordenades pels dos instructors, que "sembla que es consideren competents per conèixer d'un mateix" assumpte, no són "necessàries" ni "de reconeguda urgència", en tractar-se de "una presa de declaració que, de la mateixa manera que es prengui demà, pot ser presa en un altre moment".

Al seu judici, l'ajornament de la declaració de Bárcenas per part de Gómez Bermúdez resulta "més prudent" en la mesura en què es podria qüestionar la "regularitat" de les compareixences que anessin "preses pel jutge que no fos competent, circumstància aquesta que s'evitaria resolt el conflicte que arribés a plantejar-se".

"ABSURD I INNECESSARI", PER Al FISCAL

El Ministeri Públic, que també ha recorregut la providència de Gómez Bermúdez en la qual deixava "sense efecte" la resolució en la qual suspenia les diligències que havia ordenat, considera que el procediment emprès pel titular del Jutjat Central d'Instrucció número 3 és "absurd", ja que la declaració de Bárcenas resulta "innecessària".

En el recurs d'apel·lació presentat a la Sala penal contra la providència en la qual Gómez Bermúdez citava a declarar a Bárcenas, el fiscal Antonio Romeral sol·licitava la "suspensió cautelar" d'aquesta compareixença "en tant no es resolgui el recurs d'apel·lació" que ha plantejat per determinar la competència de la causa.

"La seva pràctica faria inútil la resolució de la Sala, si fos favorable a la nostra pretensions, i per descomptat perjudicial per al correcte i total desenvolupament de la causa", argumenta el fiscal abans d'assenyalar que "la mateixa declaració, pels mateixos fets i amb antelació" va ser acordada per Ruz.

"RADICAL CANVI DE SEMBLAR"

En el segon recurs, en el qual es qüestiona la providència per la qual Gómez Bermúdez va anul·lar la "suspensió" de les declaracions de Bárcenas, Lapuerta i deu suposats donants del PP, el fiscal considera "sorprenent" el "radical canvi de semblar" del jutge instructor, que, al seu entendre, "manca de qualsevol suport fàctic i jurídic".

"Entendre que l'essència de la suspensió varia per passar d'estar pendent de resoldre sobre la inhibició plantejada a plantejar-la, ens situa més en l'àmbit de la picardia per distreure l'atenció del Ministeri Fiscal i evitar un recurs previ, que en l'enteniment total i lleial de les normes aplicables al cas en què analitzem", assegura el seu escrit.

De la mateixa manera, qüestiona que el titular del Jutjat Central d'Instrucció número 3 acordi l'interrogatori de Bárcenas abans de rebre la documentació que havia demanat al PP, l'Agència Tributària i el Tribunal de Comptes, entre altres organismes. "Fa inútil la pràctica d'una diligència acordada en la mesura que la recepció dels documents requerits no seran tinguts en compte per adoptar la resolució per la qual van ser sol·licitats", apunta el fiscal.

Sense comentarios

Escriu el teu comentari
No s'admeten comentaris que vulnerin les lleis espanyoles o injuriants. Reservat el dret d'esborrar qualsevol comentari que considerem fora de tema.
ARA A LA PORTADA
ECONOMIA
Llegir edició a: ESPAÑOL | ENGLISH