El Suprem revisarà l'absolució de Camps i Costa en la 'causa dels vestits'

|

Camps

Cinc magistrats de la Sala Segona del Tribunal Suprem revisaran el 9 d'abril a porta tancada l'absolució de l'ex expresident de la Generalitat valenciana Francisco Camps i de l'ex secretari general del PPCV i diputat en les Corts, Ricardo Costa, que van ser jutjats i absolts per un jurat popular d'un delicte de suborn passiu impropi en la coneguda com a 'causa dels vestits', derivada del cas Gürtel.

El tribunal es reunirà per estudiar el recurs presentat al febrer pel PSPV, que va exercir l'acusació popular en aquest procés, i que entén que va existir una "manifesta contradicció" entre els fets declarats provats per part dels membres del jurat i la fallada final. La Fiscalia no va recórrer l'absolució.

El ponent de la resolució serà el magistrat Juan Ramón Berdugo, i completaran la sala Carlos Granados, Joaquín Giménez, Manuel Marchena i Antonio Del Moral.

Encara que la resolució del jurat va ser recorreguda directament en cassació, sense existir abans sentencia del Tribunal Superior de Justícia corresponent, la decisió de l'alt tribunal pot perfectament revocar la decisió adoptada a València i condemnar als mandataris, han informat fonts de l'alt tribunal.

Un jurat integrat per sis homes i tres dones van decidir el 25 de gener de 2012, per cinc vots a quatre que Camps i Costa no eren culpables. El procés es va iniciar al febrer de 2009 quan la Policia va registrar la seu de l'empresa Orange Market a València, vinculada a la "trama Gürtel".

La Fiscalia Anticorrupció va demanar 33.000 euros de multa per al president de la Generalitat per un delicte de suborn passiu impropi i la mateixa pena per a Costa; 24.750 per a l'ex cap de Gabinet de la Conselleria de Turisme, Rafael Betoret i 21.000 per l'exvicepresidente del Consell Víctor Campos. El PSPV va demanar per a Camps hata tres anys anys de presó i vuit d'inhabilitació.

Amb la decisió del jurat es va donar la paradoxa de la condemna a l'exvicepresidente del Consell Víctor Campos i el que anés responsable de Protocol de la Diputació de València i excap de Gabinet de la Conselleria de Turisme, Rafael Betoret, els qui van acceptar pagar una multa de 9.600 euros pels mateixos fets per conformitat.

El PSPV va recórrer la sentència sobre la base de cinc criteris. El primer d'ells es fonamenta en trencament de forma en existir contradicció entre els fets declarats provats. Aquest fet, al seu entendre, hauria d'haver obligat al magistrat a retornar l'acta al jurat.

El segon dels criteris s'engloba també en el trencament de forma però fa referència al fet que s'ha dictat una sentència sense la concurrència del nombre de vots exigits per la llei. L'advocat del PSPV, Virgili Latorre, també al·ludeix en el seu recurs de cassació a la infracció del precepte constitucional, en considerar que s'ha vulnerat el dret a la tutela judicial efectiva; el dret a la interdicció de l'arbitrarietat dels poders públics; i el dret a un procediment amb totes les garanties.

En un quart apartat, l'advocat comenta que hi ha hagut infracció de llei en existir error en l'apreciació de la prova, sobre la base d'una sèrie de documents que "demostren l'equivocació del juzgador" sense resultar contradits per altres elements probatoris.

Entre altres documents, el lletrat al·ludeix a unes fulles de comanda de la sastreria de Forever Young a Sastgor, en les quals consten tres comandes de peces de vestir a nom de Ricardo Costa i quatre a nom de Camps. També nomena un rebut de venda per la compra de quatre corbates en el qual apareix la nota manuscrita de 'Camps'; i un llistat dirigit a l'Atenció de Pablo Crespo --un dels presumptes capitosts de la trama-- amb una relació de persones i imports atribuïts a cadascuna d'elles. En aquesta última apareix el nom de Ricardo Costa i Francisco Camps, a els qui se'ls atribueix una quantia de diners.

A més, Latorre recorda en el seu escrit que hi ha una relació de tiquets de venda de Milano Difusió que van ser pagats amb dos xecs emesos per Orange Market que fan referència a Camps i a Ricardo Costa; factures de Sastgor a Castellana Immobles i Locals de peces confeccionades a nom de Francisco Camps; i confirmacions de comanda tanta a Milano com a Forever amb els noms de Francisco Camps i Ricardo Costa.

FAX DE JOSÉ TOMÁS

L'advocat al·ludeix en el seu escrit a un manuscrit i protocolizado aportat pel 'director de moda' José Tomás en una de les seves declaracions davant el jurat. Aquest document va ser remès a Pablo Crespo i en ell consten peces atribuïdes a Camps per un import total de 2.680 euros, i especifica que el deute que inclou la del Sr. Camps i una altra del Sr. Pérez ascendeix a 4.040 euros.

Així mateix, el PSPV es refereix a diferents justificants bancaris en els quals consten diferents transferències per diversos imports; així com una nota trobada en un ordinador en el registre de l'embarcació 'Parapipi', en el qual apareix anotat 'Cans' al costat de dues quantitats; a més de Ricardo Costa i de Camsp.

Latorre incorpora, a més, diversos inventaris de la tenda Milano corresponents a gener de 2006, a agost del mateix exercici i a gener de 2007. En el primer d'ells apareixen dues anotacions a nom de Camps i un altre a nom de Costa, tots ells corresponents amb uns tiquets de venda. En el segon estan els mateixos nombres de tiquets però amb el nom de Comunitat Valenciana. I en el tercer segueix existint un tiquet a nom de Comunitat.

Igualment, al·ludeix en el seu recurs a l'existència d'un CD que contempla una anotació de la Caixa B Orange de l'any 2007 i una altra anotació del mateix exercici. En tots dos casos es tracta d'una anotació del 23 de gener de 2007 en el qual es fa constar 'Ent. A P.Crespo p/Pago en milano' per import de 4.821 euros.

Sense comentarios

Escriu el teu comentari
No s'admeten comentaris que vulnerin les lleis espanyoles o injuriants. Reservat el dret d'esborrar qualsevol comentari que considerem fora de tema.
ARA A LA PORTADA
ECONOMIA
Llegir edició a: ESPAÑOL | ENGLISH