FAETEDA presenta un informe sobre l'impacte de la pujada de l'IVA en les arts escèniques

|

Butaques

La Junta Directiva de la Federació Estatal d'Associacions d'empreses de Teatre i Dansa (FAETEDA) ha presentat aquest matí en el vestíbul del Teatre Coliseum de Madrid l'Informe sobre l'impacte de l'increment de l'IVA en el sector de les arts escèniques durant els mesos de setembre, octubre, novembre i desembre de 2012.

Aquest informe ha estat realitzat per ICC Consultors per FAETEDA i les fonts consultades han estat les estadístiques del sector, les dades de venda on-line i els informes de la Societat General d'Autors i Editors (SGAE).

CONSUM COMPARAT

L'informe, que s'ha lliurat de manera íntegra a la premsa, es divideix en diversos apartats. En el primer es desglossa una estadística del consum comparat entre els mesos de setembre a desembre de 2011 i 2012. D'aquest es dedueix que la recaptació durant tots dos períodes ha tingut un descens global del 24,91% i que la recaptació neta per a les empreses ha sofert una baixada del 32,98%, deixant d'ingressar 33.297.278?. De la mateixa manera, durant els mesos de setembre a desembre de 2012 hi ha hagut un 31,43% menys d'espectadors que en el mateix període de l'any anterior, 1.800.000 espectadors menys en quatre mesos.

IMPACTE FISCAL

La pèrdua de recaptació ha tingut un impacte negatiu sobre els ingressos de drets d'autor i sobre el marge net de les empreses i, en conseqüència, sobre la recaptació fiscal que d'aquests conceptes es deriva.

Des del punt de vista laboral, les conseqüències de l'augment de l'IVA també han estat negatives: s'han perdut 596 llocs de treball directes. Cal tenir en compte els costos de la desocupació, la baixada en les recaptacions d'IRPF i quotes a la Seguretat Social.

En resum, la pujada de l'IVA teatral del 8 al 21% ha tingut un impacte negatiu sobre la recaptació global d'impostos i Seguretat Social, estimat en 2.978.151 euros.

CONSEQÜÈNCIES

Les conseqüències de l'augment de l'IVA són la destrucció d'oferta, consum i d'ocupació; reducció de la producció escènica; el radical descens dels ingressos impedeix assumir formats de producció adequats a la necessària varietat dramatúrgica, provocant un seriós empobriment del nivell cultural i competitiu de les nostres cartelleres i impossibilitant la mobilitat d'espectacles i artistes; repercussió negativa en la indústria auxiliar (escenògrafs, figurinistas, equipament tècnic, etc.); i el manteniment d'aquesta tendència negativa.

COROL·LARI


El sector de les arts escèniques s'enfronta a una situació d'emergència sectorial. Abans de l'augment de l'IVA mantenia una capacitat de resistència a la crisi superior a altres sectors. Aquest augment és la causa principal de la seva greu deterioració. La falta de paritat amb l'IVA que s'aplica en l'eurozona, tots amb IVA reduït, afecta negativament a la competitivitat internacional. Països com Holanda, Portugal o França, han rectificat la mesura, la qual cosa significa que les directrius europees que marquen un augment d'IVA, admeten també una consideració especial amb la cultura.

RECUPERACIÓ POSSIBLE

L'aplicació d'IVA reduït es fa imprescindible per pal·liar una situació que pot resultar irreversible. Un tipus del 10% permetria revertir la tendència i donaria forces al sector per afrontar els reptes de la crisi econòmica general. Les dades ofertes per FAETEDA sobre les conseqüències beneficioses per al sector de la revisió de l'IVA CULTURAL, són esperançadores: una recuperació de 2.524.000 espectadors, un augment de 53.000.000 de recaptació neta i una recuperació d'1.800 llocs de treball, (tots ells dades per a un any natural), així com l'augment dels ingressos per a les arques de l'Estat, en forma d'impostos i cotitzacions, són els arguments més sòlids de FAETEDA en la defensa contundent d'un sector que necessita de manera urgent una mesura gens onerosa per a l'Estat a la vista de les dades ofertes.

Paral·lelament FAETEDA està acabant un "Pla de xoc per a les Arts Escèniques" que abasta mesures més àmplies que la consecució de l'IVA CULTURAL, i que lliurarà al Ministeri de Cultura després de Setmana Santa.

Sense comentarios

Escriu el teu comentari
No s'admeten comentaris que vulnerin les lleis espanyoles o injuriants. Reservat el dret d'esborrar qualsevol comentari que considerem fora de tema.
ARA A LA PORTADA
ECONOMIA
Llegir edició a: ESPAÑOL | ENGLISH