Càrites alerta que Espanya "és ja una societat fracturada"

|

Càrites

El secretari general de Càrites, Sebastián Mora, ha alertat sobre la realitat social que viu Espanya i ha assegurat que "la societat espanyola és ja una societat fracturada com a conseqüència del sever increment de la desigualtat", segons recull l'informe anual de la Fundació Foessa 'Desigualtat i Drets Socials. Anàlisi i perspectives 2013', presentat aquest dimecres a la seu de l'ONG a Madrid.

En aquest sentit, Mora ha assenyalat que el fet més significatiu que es recull en aquest document --que mostra l'evolució d'Espanya des de l'any 2006 fins a 2012 en relació a la renda i la desigualtat, l'ocupació, la pobresa i els drets i serveis socials-- és l'increment sever de la desigualtat social. "La bretxa que s'ha obert entre les persones empobrides i els que tenen accés a béns i serveis és cada vegada major, és alarmant perquè en aquests moments la desigualtat i la fractura social a Espanya són d'una important proporció --ha precisat--. La desigualtat és un escàndol ètic i polític".

Davant això, ha criticat la disminució que s'ha dut a terme en les polítiques de protecció social, tant amb mesures suprimides com amb mesures fiscals, educatives o sanitàries. Para Habita "aquestes mesures preses d'una en una poden ser mesurades que demanin un sacrifici fins i tot raonable, però preses totes en el seu conjunt fan la vida molt difícil de viure i no permet a les persones viure en igualtat".

Així, entre les principals diferències socials el text posa l'accent en les desigualtats que s'han produït des del començament de la crisi entre les rendes més altes, que cada vegada són majors; i les més baixes, que, per contra, no deixen de disminuir. El text reflecteix que des de l'any 2006 les rendes més baixes han anat baixant prop d'un 5 per cent cada any, fins a 2011, la qual cosa significa que la diferència entre les més altes i les més baixes s'ha incrementat en un 30 per cent, donant lloc al fet que "les rendes majors siguin set vegades més altes que les més baixes".

Quant a les famílies, el secretari general de Càrites ha indicat que "si fa un any, l'anterior informe revelava que la pobresa a Espanya era més intensa, més extensa i més crònica, avui es pot dir que aquest procés d'empobriment s'ha aprofundit en extensió". "Això es demostra amb la dada que assenyala que el 41,6 per cent de famílies amb tres fills estan ja sota el llindar de la pobresa i gairebé un 16 per cent d'aquestes famílies estan sofrint pobresa severa", ha destacat.

Respecte a la pobresa que afecta a la societat espanyola, el coordinador de l'Equip d'Estudis de Càrites, Francisco Lorenzo, ha subratllat que segons les dades de l'INE (2011) hi ha un 26,8 per cent de persones en situació de pobresa o exclusió social a Espanya, dels quals un 21,8 per cent sofreixen pobresa 'relativa' i un 6,4 d'ells pateixen pobresa 'severa'.

Francisco Lorenzo ha exposat que en 2012 la societat espanyola ha assistit a "els pitjors resultats de l'etapa democràtica". "S'ha passat de 300.000 llars sense ingressos en 2007 a 630.000 en 2012, a més les llars que no tenen capacitat per afrontar despeses imprevistes passen del 30 per cent al 44,5 per cent i s'han incrementat en més d'1,8 milions, les llars amb tots els membres de la família actius en atur, enfront dels 380.000 llars que tenien aquesta situació abans de la crisi", ha agregat.

"ESPANYA ÉS UNA SOCIETAT POBRA"

Amb aquestes dades sobre la taula, Mora ha manifestat que el que aquest informe demostra és que "els qui realment s'han ajustat tres botons del cinturó són els més pobres". A més, ha alertat que "la pobresa més severa i els col·lectius en màxima exclusió estan sent eclipsats, ocultats per la pobresa tan àmplia que viu el país". "Espanya era una societat amb molts pobres, sempre ha tingut una taxa de pobresa relativament alta i ara estem sent una societat pobra", ha assegurat.

Per això, ha lamentat que "la fractura social, que s'ha instal·lat a Espanya, amb el temps va a fer més difícil que les persones que sofreixen pobresa i exclusió puguin passar a una situació de normalitat sociològica. No obstant això, ha animat al fet que cal tenir "la convicció profunda que això no és el que hi ha, que hem de construir un haver-hi nou entre tots". "Les anàlisis han de ser començaments d'un camí, no meres estadístiques sense ànima", ha afegit.

Per la seva banda, Lorenzo ha criticat que les retallades en els serveis públics del benestar "estan donant pas a una ruptura definitiva que està abandonat als més pobres a la seva sort i s'estan deixant despenjats a les llars més pobres de les societat". "Cal tenir en compte que les decisions que prenguem en aquests moments marcaran una tendència concreta que es fixarà en la nostra estructura social, serem una societat o una altra diferent depenent de l'aposta que fem pels drets socials", ha advertit.

En últim lloc, Mora ha advertit que per aconseguir que aquesta situació canviï caldria "garantir un sistema d'ingressos mínims per a totes les persones; prendre consciència que s'adopten moltes mesures d'ajust; tenir en compte als més pobres en l'elaboració de les polítiques d'ajust; i tenir en compte les iniciatives legislatives que ajudarien a la vida familiar, en matèria hipotecària o d'accés igualitari a l'educació o la sanitat".

Sense comentarios

Escriu el teu comentari
No s'admeten comentaris que vulnerin les lleis espanyoles o injuriants. Reservat el dret d'esborrar qualsevol comentari que considerem fora de tema.
ARA A LA PORTADA
ECONOMIA
Llegir edició a: ESPAÑOL | ENGLISH