Espanya 'aprova' en la detecció precoç del càncer de mama

|

Dones

L'última Enquesta Nacional de Salut de l'Institut Nacional d'Estadística (INE) ha evidenciat el bon funcionament dels programes de detecció precoç del càncer de mama a través de la realització de mamografies però, no obstant això, ha mostrat un baix percentatge en la realització de proves de sang oculta en femta, clau per a la detecció del càncer colorrectal.

En concret, i segons els resultats donats a conèixer aquesta setmana pel Ministeri de Sanitat, Serveis Socials i Igualtat, es va observar com tres de cada quatre dones de 50 a 69 anys (77,1 per cent) s'ha realitzat una mamografia en els dos últims anys i un altre 9,5 per cent la hi hi havia fet feia més de dos anys però en menys de tres.

A més, només un 7,6 per cent de les dones d'aquesta franja d'edat assegurava no haver-se realitzat mai una mamografia.

En canvi, en el diagnòstic del càncer colorrectal encara hi ha molt camí per recórrer ja que, a la mateixa franja d'edat, hi ha un 89 per cent de la població (tant homes com a dones) que no s'ha fet mai una prova de sang oculta en femta i només un 6,8 per cent la hi ha realitzat en els últims dos anys.

Així es desprèn dels resultats donats a conèixer aquesta setmana pel Ministeri de Sanitat, Serveis Socials i Igualtat, la secretària general de la qual del ram, Pilar Farjas, que reconeix que aquestes dades evidencien la "necessitat d'engegar programes de garbellat per a aquest tumor com els quals ja hi ha des de fa anys per als tumors mamaris".

De fet, segons ha explicat la 'número dos' del departament d'Ana Mato, ja hi ha 14 comunitats amb programes piloto sobre aquest tema i, en les quals porten més temps, ja s'ha pogut constatar un "impacte positiu" en reducció de mortalitat i en l'augment de l'esperança de vida.

D'altra banda, més del 70 per cent de les dones entre 25 i 64 anys s'ha fet una citologia vaginal en els últims cinc anys, pauta recomanada per a la detecció precoç del càncer de coll d'úter i la cobertura del qual en dones de 35 a 64 anys està per sobre del 80 per cent.

Pel que fa a altres pràctiques preventives, l'estudi mostra com el 87,3 per cent dels adults entre 35 i 74 anys s'ha mesurat el colesterol en els últims cinc anys, i fins a un 89,69 per cent dels majors de 45 anys s'ha pres la tensió arterial fa menys de dos anys. La freqüència d'aquesta pràctica preventiva s'incrementa escalonadament amb l'edat.

Sense comentarios

Escriu el teu comentari
No s'admeten comentaris que vulnerin les lleis espanyoles o injuriants. Reservat el dret d'esborrar qualsevol comentari que considerem fora de tema.
ARA A LA PORTADA
ECONOMIA
Llegir edició a: ESPAÑOL | ENGLISH