Entra avui en vigor la directiva europea contra la morositat en els pagaments a pimes

|

Factures

La directiva europea que pretén acabar amb la morositat en els pagaments a les petites i mitges empreses (PIMES) en la Unió Europea ha entrat aquest dissabte en vigor, segons ha informat la Federació Nacional d'Associacions de Treballadors Autònoms (ATA).

Aquesta directiva harmonitza per primera vegada els terminis de pagament de les Administracions Públiques, per la qual cosa aquestes hauran de pagar les seves factures en 30 dies naturals des de la recepció de la factura. Si aquest termini no és respectat automàticament i sense necessitat de recordatori, el creditor té dret als interessos de demora, corresponents a ECB+ 8% a més de 40 euros de costos de cobrament.

A més, qualsevol clàusula que exclogui el pagament d'interessos de demora o una clàusula que estableixi terminis superiors als establerts (30 dies és la regla general i fins a un màxim de 60 dies naturals per a empreses que operen en el sector de la sanitat pública i certes empreses públiques) seran automàticament nul·les i/o donaran dret a un rescabalament per danys i perjudicis (a determinar per cada Estat membre).

"Era absolutament necessari que s'establís un règim sancionador i s'inhabilitessin les clàusules que excloïen el pagament d'interessos o ampliaven els períodes establerts legalment. De gens serveix la norma si es permet el seu incompliment, i al que la incompleix, no se li aplica una penalització ejemplarizante", afegeix Lorenzo Amor, President de ATA.

En aquest sentit, des de ATA recorden que a Espanya les Administracions Públiques deuen entorn de 4 mil milions d'euros en factures impagades als autònoms i microempreses i que "encara està molt lluny" dels 30 dies doncs el període mitjà de pagament actual és de 148 dies.

Aquest període s'eleva fins als 154 dies de mitjana per als ajuntaments. Per la seva banda, les comunitats autònomes paguen, de mitjana, en 142 dies, sent l'Administració central la que més s'apropa al que estableix la directiva, amb una mitjana de pagament de les factures de 47 dies.

En l'àmbit de l'empresa privada, els terminis de pagament se situen, de mitjana, en 95 dies, existint, segons ATA, una relació directa entre la grandària de l'empresa i el temps de demora a cobrar les factures.

"Com més gran és la grandària de l'empresa, major és el nombre de dies que triga a abonar els serveis que li ha prestat un autònom", ha explicat aquesta federació. Així, menteixis que la gran empresa, considerada aquesta la que compta amb més d'1.000 treballadors, triga una mitjana de 133 dies a pagar les factures, el període mitjà de pagament entre autònoms descendeix als 67 dies.

"Sent posibilistas, des de ATA demanem al Gobierno compleixi la promesa que va realitzar el ministre d'Hisenda, Cristóbal Montoro, relativa al fet que l'autònom que tingui dificultats per cobrar una factura d'una administració pugui acudir directament a Hisenda perquè la hi paguin. Després serà l'Estat qui li descompti l'import a aquest ajuntament o comunitat autònoma de la seva participació en els ingressos públics", ha sol·licitat.

A més, al seu entendre resulta "imprescindible" que el Gobierno permeti a l'autònom compensar els deutes que tingui amb Hisenda o amb la Seguretat Social amb les factures impagades que al seu torn mantingui una administració amb ell. O bé, que pugui obtenir un ajornament automàtic en les seves obligacions tributàries o amb la Seguretat Social.

Sense comentarios

Escriu el teu comentari
No s'admeten comentaris que vulnerin les lleis espanyoles o injuriants. Reservat el dret d'esborrar qualsevol comentari que considerem fora de tema.
ARA A LA PORTADA
ECONOMIA
Llegir edició a: ESPAÑOL | ENGLISH