TSJM rebutja que l'ampliació de l'horari lectiu als docents suposi un "excés de dedicació"

|

Docents Madrid

El Tribunal Superior de Justícia de Madrid (TSJM) ha rebutjat que l'ampliació de l'horari lectiu als docents madrilenys recollida en les instruccions de 4 de juliol de 2011 de la Viceconsejería d'Educació referents al curs escolar 2011-2012 suposi un "excés de dedicació".

La secció setena de la Sala Contenciós Administratiu de l'Alt Tribunal madrileny ha desestimat, amb data 11 de febrer de 2013, un recurs d'apel·lació presentat per una professora a títol particular, L.A. m., que al·legava aquest "excés de dedicació" i en conseqüència sol·licitava que s'anul·lés les hores que superessin "el màxim legal vigent" i se li reconegués els efectes econòmics per tal excés.

En la sentència, a la qual ha tingut accés Europa Press, el TSJM entén que ha existit una "controvèrsia més que notable" a propòsit de l'horari individual dels professors d'ensenyament secundari en l'àmbit de la Comunitat de Madrid, com ho revela "el nombre de processos judicials en tràmit sobre aquesta matèria".

Aquesta controvèrsia s'ha plantejat, segons el parer del TSJM, de manera "una miqueta artificiosa", no solament per l'autoritat educativa sinó també pels professors recurrents, "que han realitzat una barreja de normes, des de constitucionals a normes reglamentàries", incloent unes instruccions de 1994 i les pròpies de 2011, "que no han aportat gens al debat, només enfosquir-ho".

El plantejament d'aquesta controvèrsia, explica el tribunal, "ha arrencat d'una errònia consideració de l'Ordre de 29 de juny de 1994, del Ministeri d'Educació i Ciència, com a normativa bàsica", quan, en la seva opinió, "ni és norma jurídica --o si ho és no difereix en la seva naturalesa de les instruccions de 2011-- ni és bàsica".

El que regula aquesta Ordre és que els professors han de romandre 30 hores setmanals en el centre escolar, entre les hores lectives i complementàries, i la resta fins a les 37,5 hores setmanals són de lliure disposició. En la sentència, els ponents creuen que el contingut d'aquesta Ordre "no passa de ser el propi d'una instrucció en el sentit més tècnic" i no constitueix una "veritable disposició normativa".

En aquest sentit, considera que aquesta Ordre és similar a les instruccions del 4 de juliol de 2011 de la Viceconsejería on es contemplava l'augment de les hores lectives. En tots dos casos, diu la sentència, "constitueixen un instrument al servei del principi d'autoorganització, amb l'única finalitat de dirigir les activitats del personal de l'Administració educativa de la Comunitat".

"NO EXISTEIX EXCÉS D'HORARI"

D'altra banda, entenen que el "pretès excés horari (realitzant un major nombre d'hores lectives), a més de no existir, no és creditor d'una conseqüència jurídica econòmica al no existir norma jurídica alguna que ho reguli".

Així, asseguren que el "dret de retribucions del professor es corresponen amb el seu deure realitzar una jornada setmanal de 37 hores i mitjana, organitzada de la manera que determini l'Administració competent". "Seria, si escau, l'excés sobre aquest horari el que portaria aparellada una major retribució però això no és el discutit", afegeixen.

La fallada, contra el qual no cap recurs, es produeix després que la professora d'un IES de la zona aquest presentés un recurs contra una sentència de juny de 2012 després d'haver estat rebutjats prèviament altres recursos presentats contra la resolució que recollia l'ampliació d'horari de l'adreça del centre.

L'ampliació de l'horari lectiu va ser el germen que va motivar el moviment de la 'marea verda', quan els professionals dels Instituts d'Educació Secundària van protagonitzar nombroses mobilitzacions durant el curs passat en desacord amb la decisió presa pel Govern regional.

Sense comentarios

Escriu el teu comentari
No s'admeten comentaris que vulnerin les lleis espanyoles o injuriants. Reservat el dret d'esborrar qualsevol comentari que considerem fora de tema.
ARA A LA PORTADA
ECONOMIA
Llegir edició a: ESPAÑOL | ENGLISH