Exculpat el cap de l'operatiu d'un incendi forestal a Tarragona on van morir de 5 bombers

|

Audiència Tarragona

L'Audiència de Tarragona ha arxivat la causa contra Carles Font (Delta 0), el cap del dispositiu de Bombers durant l'incendi forestal d'Horta de Sant Joan al juliol de 2009 on van morir cinc bombers i un altre va resultar ferit, perquè "no existeixen indicis" que justifiquin la seva inculpació, ha informat el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC).

El tribunal estima així el recurs d'apel·lació de la defensa de Font i també del lletrat de la Generalitat, al que es va adherir el fiscal, i considera que els presumptes piròmans Juan Antonio P. m. i Lorenzo F.M. són els presumptes responsables criminals dels delictes d'incendi i dels resultats de la mort i de les lesions causades als bombers del Grup d'Actuacions Forestals (Graf) Lleida.

També ha revocat la decisió del Jutjat de Gandesa de separar la causa per l'incendi forestal d'Horta, i ha acordat que s'ha de tramitar en una mateixa causa tant el delicte d'incendi com els de homicidi i lesions per imprudència.

El Jutjat de Gandesa havia inculpat a Carles Font d'un delicte d'imprudència amb conseqüència de cinc morts i un ferit, i als dos piròmans el delicte d'incendi forestal, encara que ara l'Audiència exculpa a Delta 0 i atribueix també les morts als dos causants del foc.

En el seu acte, l'Audiència de Tarragona conclou que "no existeixen indicis que justifiquin la inculpació de Carles Font per incompliment dels deures propis del càrrec de cap de guàrdia, que ell mateix ocupava el dia 21 de juliol de 2009 en l'incendi objecto d'instrucció, que suposessin un increment del risc".

"Resulta evident que l'orografia especialment abrupta i escarpada presentava un perill. Desgraciadament, l'evolució de l'incendi ho va confirmar de manera dramàtica. Però tal circumstància, per si mateixa, no permet decantar un indici algun de responsabilitat criminal pels gravíssims resultats produïts contra l'imputat", valora l'acte.

Per a l'Audiència, no hi ha proves suficients que Delta 0 estigués ilocalizable o incomunicat durant les hores crítiques de l'incendi, ja que van poder parlar amb ell diversos responsables operatius, i si no va estar tot el temps en el Centre de Comandament Avançat és perquè "les característiques de l'incendi reclamaven posicionaments dinàmics".

"INCESSANT ACTIVITAT OPERATIVA"

Així, l'acte recull que durant les hores que va estar al capdavant del dispositiu d'extinció, Delta 0 "va estar desenvolupant una incessant activitat operativa" per observar l'avanç del foc, passar en diverses ocasions pel Punt de Tràfic on es reunia amb altres comandaments, realitzar vols de reconeixement i auxiliar a civils.

Sobre l'acusació que va canviar erròniament d'estratègia i no va valorar ni va informar de les canvis meteorològics, el tribunal considera que "de forma clara i concreta no va haver-hi cap canvi d'estratègia i la mateixa estava planificada per evitar que el foc descendís" al poble d'Horta de Sant Joan.

En definitiva, "les converses --font de prova de màxima rellevància per la seva naturalesa objectiva, segons l'Audiència-- corroboren que no va haver-hi situació d'ilocalizabilidad ni tampoc que ordenés cap canvi d'estratègia a l'hora de procedir a l'extinció".

També tomba l'argument que el fins ara inculpat no va prendre cap decisió preventiva malgrat conèixer la previsió meteorològica que anava a empitjorar les condicions de l'incendi, ja que aquestes previsions eren conegudes abans que s'incorporés a la guàrdia Delta 0, conclou.

"La informació va seguir les lleres pròpies i va ser traslladada de forma correcta a cadascun dels responsables operatius en el torn de guàrdia", prossegueix el text, que a més assenyala que si els Graf van prendre les decisions de forma autònoma, sense consultar a Font, va ser perquè tenen una estructura organitzativa independent.

A més, l'Audiència afegeix que va haver-hi absència de coordinació entre les diferents unitats operatives, però està convençuda "que aquests defectes d'organització no poden atribuir-se a accions i omissions de l'inculpat".

Sense comentarios

Escriu el teu comentari
No s'admeten comentaris que vulnerin les lleis espanyoles o injuriants. Reservat el dret d'esborrar qualsevol comentari que considerem fora de tema.
ARA A LA PORTADA
ECONOMIA
Llegir edició a: ESPAÑOL | ENGLISH