Ruz s'avança a Bermúdez i cita a Bárcenas i Lapuerta el 21 de març

|

Bárcenas i Lapuerta

El jutge de l'Audiència Nacional Pablo Ruz s'ha avançat al seu col·lega Javier Gómez Bermúdez i ha citat als extresorers del Partit Popular (PP) Luis Bárcenas i Álvaro Lapuerta perquè declarin com imputats dimecres que ve, 21 de març, en el marc de la peça separada del 'cas Gürtel' en la qual investiga la suposada comptabilitat B d'aquesta formació política.

En un acte notificat aquest divendres, el jutge ordena les primeres diligències en aquesta causa després de conèixer que Gómez Bermúdez havia citat per als dies 25, 26 i 27 de març als dos extresorers 'populars' i a altres deu empresaris que apareixien en la documentació de Bárcenas com a suposats donants del Pàg.

Durant la declaració de Bárcenas i Lapuerta, el jutge Ruz té previst prendre'ls un cos d'escriptura per realitzar una prova cal·ligràfica i contrastar-la amb la qual apareix en els papers sobre la comptabilitat B del PP que van ser publicats pel diari 'El País' el passat 31 de gener.

Igualment, cita com a testimonis dimarts que ve, 20 de març, al director d'aquest periòdic, Javier Moreno, i a l'exdiputat del PP Carlos Mantilla, qui va manifestar el passat 1 de febrer al programa de Radi Galega 'Galícia per Diante' que "tots els partits recorren a el finançament il·legal per cobrir les seves enormes despeses".

PERSONACIÓN DEL PP

En el seu acte, en el qual no esmenta en cap moment les diligències incoades per Gómez Bermúdez, Ruz ofereix a totes les parts personades en el 'cas Gürtel' la possibilitat que en el termini de cinc dies assenyalin si desitgen personar-se en la peça separada i si ho faran com a acusació o defensa. El jutge prendrà una decisió després de recaptar l'opinió del Ministeri Fiscal.

Segons fonts jurídiques consultades per Europa Press, la representació del PP haurà de triar entre mantenir la condició d'acusació popular que té en el 'cas Gürtel' i la de responsable civil subsidiari que mantenia en les diligències informatives iniciades per la Fiscalia Anticorrupció.

ASSUMEIX LES DILIGÈNCIES DEL FISCAL

El jutge instructor acumula en la seva peça separada les diligències informatives que la Fiscalia Anticorrupció va obrir el passat 24 de gener i fa seves totes les peticions d'informació documental que va realitzar el fiscal Antonio Romeral, entre els quals es troba la reclamació al president del Senat, Pío García Escudero, de les Declaracions Originals de Béns Patrimonials presentades per Bárcenas durant la VII i IX Legislatures.

En el seu acte Ruz també reitera la petició que la Fiscalia Anticorrupció va fer al Tribunal de Comptes perquè en el termini de cinc dies lliuri la seva comptabilitat entre els exercicis 1990 i 1999, així com les comunicacions de les donacions que va rebre entre 1990 i 2011. També reclama que identifiqui els comptes bancaris destinats a aquestes donacions.

D'igual manera, torna a sol·licitar al PP que en aquest mateix termini de temps remeti informació sobre la identitat de les persones que han ocupat els càrrecs de tresorer, gerent i cap de comptabilitat d'aquesta formació, "amb indicació de les funcions assignades al càrrec des de 1990".

També sol·licita informació sobre els moviments d'un compte denominat 'Donatius del Partit Popular' amb el detall dels ingressos i despeses consignades entre 1990 i 2011, que identifiqui els comptes bancaris en la qual es realitzaven els ingressos i desglossament la comptabilitat dels comptes de caixa i bancs per entitats corresponent a aquest mateix període.

INFORMACIÓ A HISENDA

A més, reclama al Departament d'Informàtica de l'Agència Tributària informació sobre les retencions i ingressos a compte presentats pel PP i li demana que expliqui per què no va lliurar les dades que li va demanar la Fiscalia sobre donacions, xecs cobrats en efectiu, comptes bancaris, ingressos i pagaments en les seves relacions amb tercers, declaracions d'IVA i Impost de Societats i relacions dels exercicis de 1990 a 2005.

També demana a l'Oficina Nacional d'Investigació del Frau (ONIF) de l'Agència Tributària i de la Intervenció General de l'Estat que desigen dos funcionaris de cada organisme "a fi que prestin auxili judicial i col·laboració en aquesta causa". Aquests experts duran a terme, segons l'acte, la "anàlisi de tota la documentació de contingut economicofinancer objecte d'investigació que ja obra en les actuacions, així com de la qual pugui incorporar-se en endavant".

D'igual forma, designa a la Unitat de Delinqüència Econòmica i Fiscal (UDEF) del Cos Nacional de Policia com a "força policial actuante" en aquesta peça separada, a fi de que "practiquin les actuacions que s'estimin tendents a la comprovació de la realitat dels fets investigats".

BARALLA DE JUTGES

Ruz va assumir la investigació sobre els 'papers de Bárcenas' el passat 7 de març després que la UDEF establís en un informe que existeixen almenys tres vincles entre el 'cas Gürtel' i la suposada comptabilitat B del PP, dos dels quals afecten al presumpte nombre 2 de la trama, Pablo Crespo, i al constructor Alfonso García Pozuelo.

Gómez Bermúdez, per la seva banda, va admetre a tràmit dilluns passat una querella presentada per Esquerra Unida (IU) i altres quatre col·lectius socials i va acordar citar entre els dies 25 i 27 de març als dos extesoreros, nou constructors que aperecían en la suposada comptabilitat B del PP i el presumpte nombre dos de la trama 'Gürtel', Pablo Crespo. La Fiscalia Anticorrupció va recórrer la decisió del jutge per aconseguir la suspensió d'aquestes diligències.

Sense comentarios

Escriu el teu comentari
No s'admeten comentaris que vulnerin les lleis espanyoles o injuriants. Reservat el dret d'esborrar qualsevol comentari que considerem fora de tema.
ARA A LA PORTADA
ECONOMIA
Llegir edició a: ESPAÑOL | ENGLISH