El Gobierno exigirà 35 anys cotitzats per jubilar-se anticipadament

|

Sense títol

El Gobierno exigirà una carrera mínima de 35 anys de cotització per accedir a la jubilació anticipada voluntària i 33 anys cotitzats en el cas de la jubilació anticipada forçosa i també en la jubilació parcial. També ha elevat l'edat per accedir a aquestes modalitats, d'acord amb l'última reforma de pensions.

Aquestes són algunes de les mesures aprovades aquest divendres pel Gobierno a través d'un Reial decret-llei. Pel que fa a la jubilació anticipada de caràcter voluntari, s'eleva a 35 anys el període mínim de cotització exigit per accedir a aquesta figura, a la qual podran acollir-se els treballadors de tots els règims, sempre que la pensió resultant superi la pensió mínima que li correspondria a l'interessat per la seva situació familiar en complir els 65 anys.

A més, l'edat per accedir a la jubilació anticipada voluntària s'estableix en dos anys abans de l'edat legal, és a dir, 63 anys i un mes per 2013, que s'anirà incrementant-se manera progressiva, fins a aconseguir els 65 anys en 2027, any en el qual l'edat legal de retir aconseguirà els 67 anys en virtut de l'última reforma de pensions, en vigor des del passat 1 de gener.

Fonts del Ministeri d'Ocupació han precisat que quan totes aquestes mesures estiguin en ple funcionament suposaran un estalvi de més de 5.000 milions d'euros per al sistema a l'any. A més, han concretat que només les mesures referides a la jubilació parcial suposaran un estalvi del 70% del cost al sistema, que actualment és d'uns 2.400 milions anuals. En el cas de la compatibilización de pensió i salari, aquest impacte superarà els 2.000 milions addicionals a l'any.

Els coeficients reductors sobre la pensió per a aquells que, complint els requisits anteriors, es jubilin anticipadament de manera voluntària seran del 8% amb fins a 38 anys i sis mesos cotitzats; del 7,5% per els qui hagin cotitzat entre 38 anys i sis mesos i menys de 41 anys i sis mesos; del 6,8% pels quals estiguin entre 41 anys i sis mesos cotitzats i menys de 44 anys i sis mesos, i del 6,5% per els qui hagin cotitzat igual o més de 44 anys i sis mesos.

En el cas de la jubilació anticipada forçosa, la norma l'estableix quatre anys abans de l'edat legal, de tal forma que, una vegada que entri en vigor, l'edat d'accés serà en 2013 de 61 anys i un mes, i pujarà gradualment any rere any fins a aconseguir els 63 anys en 2027.

El període mínim de cotització exigit per accedir a la jubilació parcial passarà de 30 a 33 anys i per poder acollir-se a aquesta modalitat s'exigirà ser demandant d'ocupació almenys sis mesos de la sol·licitud, després d'un acomiadament col·lectiu o un acomiadament objectiu per causes econòmiques, tècniques, organitzatives o de producció; una resolució judicial conforme a la Llei concursal; força major; mort o jubilació de l'empresari, i violència de gènere.

Els coeficients reductors que s'aplicaran sobre la pensió seran, per cada any d'avançament respecte a l'edat legal, del 6% pels quals hagin cotitzat més de 44,6 anys; del 6,5% para entre 41,6 i 44,5 anys cotitzats; del 7% para entre 38,6 i 41,5 anys cotitzats, i del 7,5% per 38,5 anys cotitzats o menys.

Les mateixes fonts han afegit que s'establirà un mecanisme de control des d'Ocupació per evitar que es produeixin simulacions o connivències perquè treballadors que s'han jubilat anticipadament de forma voluntària figurin com a forçosos i assumeixin menors coeficients reductors.

JUBILACIÓ PARCIAL.

En el cas de la jubilació parcial, l'edat d'accés se situa en dos anys pel que fa a l'edat legal, és a dir, 63,1 mesos en 2013 i 65 anys en 2027. Els anys de cotització mínims necessaris per acollir-se a aquesta modalitat seran 33 (en cas de persones amb discapacitat seran 25 anys) i s'exigirà també a l'interessat una antiguitat de sis anys en l'empresa.

Els jubilats parcials veuran reduïda la seva jornada entre un 25% i un 50% o fins i tot fins a un 75% si el treballador relevista està contractat a temps complet i de manera indefinida. El relevista haurà d'estar en l'atur, o ser treballador de la mateixa empresa amb un contracte limitat, o soci treballador d'una cooperativa o de treball assimilats en el cas de treballadors per compte d'altri.

Entre la base de cotització del jubilat parcial i el treballador que li relleva haurà d'existir una equivalència del 65% i el contracte del relevista haurà de durar fins al jubilat parcial aconsegueixi l'edat legal de jubilació vigent a cada moment. Si el relevista té contracte indefinit, la norma diu que s'afegiran dos anys més. Tots dos treballadors cotitzaran pel 100% de la jornada (50% en 2013, amb pujades anuals del 5%).

EL 'PENSIONISTA ACTIU' PAGARÀ UNA 'QUOTA DE SOLIDARITAT'.

Una de les novetats del decret és la possibilitat de compatibilitzar el treball per compte propi o aliena, ja sigui a jornada completa o a temps parcial, amb el cobrament d'una pensió de jubilació ordinària o demorada. Aquesta opció, que el Gobierno denomina 'pensionista actiu', no serà possible en el cas de jubilacions anticipades o bonificades per treballs penosos o tòxics.

Fins ara, la possibilitat de compatibilitzar treball i pensió només existia per als assalariats a temps parcial i per als autònoms amb ingressos no superiors al Salari Mínim Interprofessional (SMI).

Per poder simultanejar salari i pensió, s'exigirà haver complert l'edat ordinària de jubilació, encara que queden exclosos aquells que tinguin dret a la pensió completa.

La persona que opti per aquesta modalitat cobrarà del 50% de la pensió que li correspongui --import de reconeixement inicial i de les revaloracions sense incloure complements a mínims--. Una vegada que el contracte acabi i el treballador decideixi jubilar-se de manera definitiva percebrà el 100% de la pensió més el complement a mínim al que tingués dret.

En el cas de la cotització, empresa i treballador-pensionista cotitzaran només per Incapacitat Temporal (IT) i contingències professionals, si bé aportaran una 'quota de solidaritat' al sistema, no computable per a prestacions, del 8%, de la qual el 6% serà a càrrec de l'empresa i el 2%, del 'pensionista actiu'.

D'altra banda, el decret inclourà una disposició específica per als treballadors de classes passives, de manera que, per anar homogenizando els règims de la Seguretat Social, podran compatibilitzar pensió i ocupació en el sector privat aquells que hagin complert l'edat d'accés a la jubilació establerta amb caràcter general per a cada col·lectiu. D'altra banda, es podrà cobrar, com en el sector privat, el 50% de la pensió.

MENYS ACOMIADAMENTS DE MAJORS DE 50 ANYS.

D'altra banda, el decret introdueix canvis en el capítol de les aportacions al Tresor que han de realitzar les empreses o grups de més de 100 treballadors que incloguin a majors de 50 anys en acomiadaments col·lectius.

El canvi consisteix que ara les aportacions hauran de realitzar-se exclusivament quan existeixi "discriminació per raó de l'edat en els acomiadaments", és a dir, en la mesura en què "el percentatge de treballadors de més de 50 anys inclosos en l'acomiadament col·lectiu sigui superior al pes d'aquest col·lectiu en la plantilla de l'empresa".

Així mateix, a partir d'ara, a més de les empreses que hagin obtingut beneficis en els dos exercicis anteriors a l'acomiadament col·lectiu, quedaran incloses aquelles que obtinguin beneficis en almenys dos exercicis econòmics consecutius, dins del període comprès entre l'exercici econòmic anterior a l'acomiadament col·lectiu i els quatre exercicis econòmics posteriors a aquesta data.

Sense comentarios

Escriu el teu comentari
No s'admeten comentaris que vulnerin les lleis espanyoles o injuriants. Reservat el dret d'esborrar qualsevol comentari que considerem fora de tema.
ARA A LA PORTADA
ECONOMIA
Llegir edició a: ESPAÑOL | ENGLISH