El jutge del cas Nóos confirma la fiança de 8,2 milions imposada a Urdangarin i Torres

|

Urdangarin

El titular del Jutjat d'Instrucció número 3 de Palma, José Castro, ha confirmat mitjançant un acte la fiança de responsabilitat civil de 8.189.448 euros decretada contra el Duc de Palma, Iñaki Urdangarin, i el seu exsocio Diego Torres, en desestimar els recursos de reforma que tots dos imputats van interposar contra la caució. Els dos encausats disposen ara de cinc dies per impugnar en apel·lació davant l'Audiència Provincial de Balears.

En el seu recurs, al que va tenir accés Europa Press, el marit de la Infanta Cristina denunciava haver vist vulnerat el seu dret de defensa després de decretar-se la fiança, pronunciant-se d'aquesta manera "a l'efecte de que [el dret suposadament infringit] pugui continuar sent invocat, en el moment processal oportú", davant l'Audiència Provincial de Balears i, si escau, davant el Tribunal Constitucional.

És més, la defensa de l'encausat considerava que el seu patrocinat es veuria abocat a un "injust empobriment" i insistia "en la convicció i postura processal que a la meva mandante no se li ha d'aplicar fiança alguna de responsabilitat civil provisional derivada de la imputació de determinats delictes".

Per la seva banda, l'advocat de Torres asseverava que el seu client "ni per remei podia si més no imaginar que alguna cosa irregular pogués existir". Segons el recurs, "és cert que l'Institut Nóos era un ens sense ànim de lucre, una altra cosa és que els professionals que van prestar serveis per al mateix, bé de forma directa, bé de forma subcontractada a través d'altres societats (...) no percebessin pel seu treball les contraprestacions econòmiques corresponents".

En el seu acte de responsabilitat civil, el jutge afirmava que Urdangarin i Torres no són "els únics criminalment responsables" en el marc d'aquestes perquisicions, en retreure en aquest context el paper que van exercir les Administracions públiques de Balears i la Comunitat Valenciana i més en concret d'els qui gestionaven els diners que va acabar desviat.

En una resolució de 542 pàgines, el magistrat arribava a afirmar que es limitava a imposar la caució a Urdangarin i Torres "per exigència de congruència" amb les peticions de la Fiscalia Anticorrupció i el sindicat Mans Netes, en considerar que "esdevé impossible imaginar una disposició de fons públics en la qual no intervingui d'una manera activa o passiva qui té encomanada la seva gestió".

De fet, Castro asseverava que els responsables de les institucions balear i valenciana, de les quals l'Institut Nóos va percebre els diners suposadament defraudats, són "mereixedors de més intens retret ètic i jurídic en tant estarien infringint l'especial haver de que sobre els mateixos pesa amb vista a la correcta gestió dels fons públics que els han estat confiats".

És més, l'instructor sostenia que, en el marc de les contractacions dutes a terme entre les Administracions i l'Institut Nóos, els convenis de col·laboració subscrits per a això "no van ser una altra cosa que la forma arbitrària de vestir el sant", la "única" finalitat del qual era, amb un "total abús de poder", beneficiar a l'entitat i en aquest cas "al més il·lustre dels seus membres: el senyor Urdangarin".

DESGLOSSAMENT DE LA FIANÇA

En concret, la fiança engloba els 1,2 milions d'euros que va percebre Nóos per a la celebració del primer Illes Balears Forum (2005); els 1,085 milions del segon (2006); els 1.044.000 milions de cadascuna de les tres edicions dutes a terme de l'esdeveniment València Summit, i els 382.000 euros que va percebre Nóos en virtut d'un conveni amb el Consell de la Generalitat i la Societat Gestora per a la Imatge Estratègica i Promocional de la Comunitat Valenciana, per la celebració d'uns Jocs Europeus que mai van tenir lloc.

Així mateix, s'inclouen els 54.520 euros pagats a Nóos pel Govern balear per al seguiment de la repercussió de l'equipo ciclista Illes Balears - Banesto; els 174.000 que va pagar l'Illesport per la creació de l'oficina del projecte d'aquest equip esportiu; els 116.566 de l'Ibatur per l'elaboració de material promocional de l'Illes Balears, i 2,1 milions de multa (un terç de la quantitat global sol·licitada).

Sense comentarios

Escriu el teu comentari
No s'admeten comentaris que vulnerin les lleis espanyoles o injuriants. Reservat el dret d'esborrar qualsevol comentari que considerem fora de tema.
ARA A LA PORTADA
ECONOMIA
Llegir edició a: ESPAÑOL | ENGLISH