El 97% de les farmàcies demanen reclamar per via judicial els interessos dels impagaments

|

Sense títol

El 96,93% de les farmàcies de Catalunya han votat a favor de reclamar judicialment els interessos bancaris que s'han generat amb els impagaments del Govern, després de celebrar una consulta entre les més de 3.100 boticas que existeixen al territori.

Les reclamacions, que han de presentar-se de forma individual, seran agrupades pel Consell de Col·legis Farmacèutics de Catalunya, qui també aconsellarà als farmacèutics en el procés, amb la intenció així de reclamar el compliment de la llei de morositat, ha explicat el president de la institució, Jordi de Dalmases.

El referèndum, en el qual han votat el 75% de les farmàcies --2.649 boticas-- ha donat el vistiplau també amb més de dos terços de suport a la celebració d'una manifestació unitària a la plaça Sant Jaume de Barcelona i a la recollida de signatures entre els usuaris per al seu posterior trasllat al Parlament, mentre que s'ha rebutjat la celebració d'un nou tancament patronal i denunciar el concert signat amb el Servei Català de la Salut (CatSalut).

En concret, el 87,8% ha apostat per la recollida de signatures i el 72% ha demanat que se celebri una manifestació unitària --falta per veure el dia, però presumiblement serà la setmana que ve--, mentre que no han obtingut un consens majoritari l'organització de nous tancaments patronals --51% de vots favorables-- ni la denúncia del concert --41% de síes--.

De Dalmases ha assenyalat que la consulta demostra que els farmacèutics "han elevat el to" de les seves protestes, i malgrat donar per vàlides les explicacions de la Conselleria de Salut sobre que fa tot el que està al seu abast per pagar, ha considerat que això no importa molt perquè el problema segueix sense solució.

El procés judicial que s'obre, no obstant això, està ple d'incerteses, ja que al principi es reclamarà en via administrativa davant el CatSalut i, en funció de la resposta que doni aquest en un termini que podria allargar-se fins als tres mesos, el Consell podria portar el cas a un tribunal contencionso administratiu.

Aquest jutjat podria establir mesures cautelars, potser obligant als propers pressupostos de la Generalitat a reservar una partida econòmica per a això, però igualment podria donar-se el cas que solament s'abonessin els interes d'aquelles farmàcies que hagin reclamat, han explicat fonts del Consell.

El CatSalut paga actualment les medicines amb uns 120 dies de retard des que són dispensades en la farmàcia, enfront dels 35 dies que reconeix el concert, després de tres retards progressius que han obligat a moltes farmàcies a endeutar-se per fer front als pagaments a proveïdors i que, en el seu conjunt, conformen un deute a dia d'avui de 302,7 milions d'euros.

UN CENTENAR DE PROBLEMES

De Dalmases ha assegurat que, més enllà de calcular la quantia dels interessos de demora, s'està elaborant un estudi per conèixer l'abast dels problemes que travessen les farmàcies, després que 13 d'elles hagin decidit tancar temporalment i al voltant d'un centenar més hagin advertit que tenen problemes amb el subministrament d'algun medicament, si bé en gran mesurada aquestes dificultats estan sent esmenades amb la col·laboració entre boticas.

El president del Consell ha assenyalat que la seva intenció és traslladar la seva preocupació també al Congrés dels Diputats i a la Comissió Europea, i construir un front comú a Catalunya amb les patronals de la sanitat concertada, també afectades per impagaments puntuals.

El que sí ha descartat és que els farmacèutics vagin a negar-se a dispensar receptes del CatSalut per fer més visible el problema, encara que ha advertit que la situació del col·lapse financer provocarà que durant el proper mes es vegin situacions de "desproveïment real" amb alguns fàrmacs, a l'estil d'episodis similars viscuts a Castella-la Manxa i Comunitat València, ha indicat.

"No pot ser que estiguem emetent receptes cada dia i sapiguem que no seran pagades. Així no pot funcionar", ha reclamat De Dalmases, advertint que si l'Administració, que és qui legisla, és la primera en no respectar les lleis, posa en dubte la seva pròpia capacitat normativa davant els ciutadans.

Sense comentarios

Escriu el teu comentari
No s'admeten comentaris que vulnerin les lleis espanyoles o injuriants. Reservat el dret d'esborrar qualsevol comentari que considerem fora de tema.
ARA A LA PORTADA
ECONOMIA
Llegir edició a: ESPAÑOL | ENGLISH