Més temps de la lactància no redueix el risc de sobrepès en el bebè

|

Lactància

La durada de la lactància materna no suposa un menor iresgo de sobrepès i obesitat infantil, segons un estudi publicat en la revista 'JAMA' en el qual es van analitzar a gairebé 14.000 nens sans a Bielorússia. Una intervenció va aconseguir millorar la durada i exclusivitat de la lactància materna dels nens participants en la investigació.

Richard M. Martin, de la Universitat de Bristol (Regne Unit) i els seus col·legues van investigar els efectes d'una intervenció per promoure l'augment de la durada i exclusivitat de la lactància materna en nens adiposos (greix corporal) i amb insulina com a factor de creixement 1 ( IGF-1). L'assaig controlat aleatorizado es va realitzar en 31 hospitals de maternitat de Bielorússia i les seves clíniques afiliades.

Els participants van ser assignats aleatòriament a un de dos grups: intervenció de promoció de la lactància materna o de les pràctiques habituals. Els participants van ser 17.046 parelles mare-fill amb lactància en 1996 i 1997, dels quals 13.879 (81,4 per cent) van ser seguits entre gener de 2008 i desembre de 2010, en una mitjana d'edat d'11,5 anys.

La intervenció de promoció de la lactància materna va ser el model de l'OMS/UNICEF Baby-Iniciativa Hospital Amic (Fons Mundial de la Salut/Organització de les Nacions Unides per a la Infància). Les principals mesures de resultat van ser l'índex de massa corporal (IMC), índex de massa grassa i sense greix (FMI i FFMI), percentatge de greix corporal, circumferència de la cintura, tríceps i espessor del plec cutani subescapular, el sobrepès i l'obesitat i IGF-1 en la sang.

Els investigadors van trobar que en els nens del grup d'intervenció havia augmentat substancialment la durada de la lactància i exclusivitat enfront del grup control. En el seguiment, quan els nens tenien una edat mitjana d'11,5 anys, no va haver-hi diferències significatives entre els grups experimental enfront del control dels principals resultats.

"Entre els nounats a terme sans a Bielorússia, una intervenció per millorar la durada i exclusivitat de la lactància materna per a lactants no prevé el sobrepès o l'obesitat, ni afecta als nivells d'IGF-1 entre aquests nens quan tenien 11,5 anys. No obstant això, la lactància materna té molts avantatges de salut per als fills, inclosos els efectes beneficiosos sobre les infeccions gastrointestinals i èczema atópico en la infància i un desenvolupament cognitiu millor a l'edat de 6,5 anys", destaquen els investigadors.

Al seu judici, encara que la lactància materna és "poc probable" que detingui l'epidèmia d'obesitat actual, els seus avantatges són "més que suficient" per justificar que continuïn els esforços de les administracions de salut pública per promoure, protegir i recolzar aquesta pràctica entre les mares.

Sense comentarios

Escriu el teu comentari
No s'admeten comentaris que vulnerin les lleis espanyoles o injuriants. Reservat el dret d'esborrar qualsevol comentari que considerem fora de tema.
ARA A LA PORTADA
ECONOMIA
Llegir edició a: ESPAÑOL | ENGLISH