Els barcelonins milloren la seva percepció de l'habitatge, sanitat i educació malgrat les retallades

|

Barcelona

Els barcelonins han millorat la seva percepció de l'habitatge, sanitat i educació malgrat les retallades aplicades en els últims anys de crisis, la qual cosa el portaveu municipal, Joaquim Forn, ha atribuït aquest dimarts en roda de premsa al fet que "la gent aprecia molt més tot el que rep de l'administració".

Així es desprèn de l'enquesta de serveis que es realitza cada quatre anys des de 2004, i que analitza 112 indicadors sobre la base de 2.050 entrevistes domiciliàries a majors de 16 anys realitzades per l'Institut Dym del 2 d'octubre al 7 de novembre, just abans de les eleccions catalanes.

Per a Forn, és "una bona enquesta, no tant per al govern, sinó per a la ciutat", ja que les oportunitats de treball i de negoci són les úniques que retrocedeixen i suspenen, i ha situat com a repte reduir la distància de la ciutadania als polítics.

Milloren gairebé tots els registres anteriors: el que treu més nota és la localització de la ciutat --8,21-- i els barcelonins atorguen un 7,77 a viure en ella --només el 3,6% declara no estar satisfet--, mentre que la qualitat de vida aconsegueix per primera vegada el notable, un 7,03.

Malgrat les retallades, augmenten unes desenes els indicadors de sanitat i educació, i gairebé tots estan en el 6-7: l'assistència hospitalària (7) està al capdavant, la de primària rep un 6,6 --una desena més--; la qualitat educativa, un 6,2, i la quantitat i places escolars, un 5,9.

La fi de la bombolla immobiliària es deixa notar en l'enquesta, on els valoracions d'habitatge registren pujades; les majors són per als preus del lloguer, puntuats amb un 4,4, i pels de compravenda --4,3--: en 2004 obtenien 1,7 i 1,5, mentre que en 2008 obtenien 2,4 i 2,2, respectivament.

Pugen l'oferta de venda --6,4--, la de lloguer --6,1, fins ara amb un suspès just--, la qualitat dels habitatges --5,6-- i la promoció pública --encara que encara suspèn, amb un 4,3--; i hi ha menys barcelonins --l'1,8%-- que no canvien de pis perquè no l'hi pot permetre --6,9 punts menys que en 2004--.

Es percep que la seguretat augmenta, com és habitual en les últimes enquestes municipals, i obté les seves millors puntuacions des de 2004, i fins i tot aprova la de quan enfosqueix en el centre --5,5--; i el funcionament de la justícia segueix suspès -4,5, una desena més--.

DEL COTXE A LA BICI

La sensació de civisme augmenta --5,9-- i, en transports, descendeixen els que tenen cotxe --45,5%, tres punts menys que en 2008-- i motocicleta --11,5%, 6,6 punts menys--, mentre que augmenten els qui es passen a la bicicleta pròpia: ja declaren tenir-la el 18,5%, 4,6 punts més.

Els barcelonins segueixen considerant que tenen una baixa capacitat d'influència sobre la presa de decisions del Govern municipal, aspecte que segueix suspenent --4,4-- encara que augmenta vuit desenes.

El 13,5% declara participar en associacions, i es dóna el cas que no apareixen sindicalistes --abans ho afirmaven ser sobre el 0,7%--, la qual cosa el director d'Estudis i Avaluació, Màrius Boada, ha justificat perquè aquesta vegada "ningú" ho ha declarat de forma espontània.

Els que es consideren apolítics són el 17,6% --5,4 punts més--, i augmenta qui se sent únicament català --15,9%--, més català que espanyol -20,3%-- i més espanyol que català -6,9%--, a costa de qui es veu únicament espanyol -8,4%-- i tan espanyol com a català -32,9%--

Sense comentarios

Escriu el teu comentari
No s'admeten comentaris que vulnerin les lleis espanyoles o injuriants. Reservat el dret d'esborrar qualsevol comentari que considerem fora de tema.
ARA A LA PORTADA
ECONOMIA
Llegir edició a: ESPAÑOL | ENGLISH