Una anàlisi de sang pot detectar l'alzheimer

|

Alzheimer

Una simple anàlisi de sang podria ser suficient per diagnosticar l'alzheimer en la seva fase més primerenca. Científics de la Universitat de Nottingham (Regne Unit) han desenvolupat un test capaç de detectar una sèrie de biomarcadores presents en la sang que permeten diferenciar entre aquelles persones sanes i les que sofreixen la malaltia.

La troballa, del que va informar la cadena britànica pública BBC, va ser donat a conèixer ahir en un congrés sobre la investigació d'aquesta dolència que se celebra aquests dies a la ciutat norirlandesa de Belfast. Segons els investigadors, aquest senzill examen podria suposar la detecció precoç de l'alzheimer en moltes persones que, al seu torn, repercutiria en una substancial millora en els tractaments que reben aquests pacients.

AVANÇ "PROMETEDOR"

Les primeres conclusions d'aquest avanç, que els seus impulsors qualifiquen de «molt prometedores», van sorgir arran de l'anàlisi detallada de la sang de malalts d'alzheimer, així com persones amb problemes de memòria en fases inicials, en els quals es va trobar una combinació de marcadors que els investigadors van associar a la malaltia. Aquests compostos són bàsicament proteïnes com l'amiloide o l'apolipoproteína (APOE), així com altres elements. A més, els científics van potenciar l'experiment afegint altres proteïnes amb efectes inflamatorios. Això va permetre distingir entre tres nivells de pacients: lliures de l'alzheimer, de risc mitjà i de risc alt.

No obstant això, encara queda un llarg camí abans que aquest procediment pugui començar a emprar-se de forma clínica en potencials pacients d'alzheimer. «Encara hem de validar el test, per la qual cosa podria passar una dècada abans que comenci a usar-se», va dir el professor Kevin Morgan, de la Universitat de Nottingham. «Les nostres troballes són excitants, perquè mostren que és tècnicament possible distingir entre un malalt i una persona sana només analitzant la seva sang. Aquestes anàlisis són una forma ràpida i senzilla d'ajudar al diagnòstic, per la qual cosa estem molt animats per aquests descobriments i el potencial que tenen de cara al futur», asseguro Morgan, qui creu que servirà per donar un diagnòstic definitiu, situació que molts pacients no aconsegueixen fins a passats anys. Fins i tot va més enllà. També pot ser una forma barata i fàcil de detectar l'alzheimer abans que apareguin els primers símptomes. «Podrem veure si una persona està lliure de la malaltia, o si per contra té risc de patir-la. En el cas que hi hagi un risc mitjà, els pacients podran ser monitorizados d'a prop. Si el risc és molt alt, poden ser derivats directament a l'especialista per a proves més exhaustives», va concloure.

No obstant això, aquesta no és la primera vegada que s'especula amb la possibilitat de detectar l'alzheimer en la sang. Científics finlandesos ja van informar fa menys d'any i mitjà d'un estudi en el qual es tractava d'identificar a futurs pacients mitjançant una mostra sanguínia en la qual es buscaven determinades petjades bioquímiques. Després d'estudiar a 143 pacients amb Deterioració Cognitiva Lleu (DCL), els investigadors van observar que, després dels 27 mesos que va durar l'estudi, 52 d'ells havien desenvolupat alzheimer. El significatiu és que tots ells mostraven canvis en tres metabòlits presents en la sang, associats a la progressió de la malaltia.

De forma complementària als avanços de detecció de l'alzheimer gràcies a l'anàlisi de la sang, investigadors de la Universitat de St. Louis de Washington (Estats Units) han conclòs que la pèrdua de somni precedeix als símptomes de la malaltia. En un article publicat en la revista «JAMA Neurology», els científics de l'Escola de Medicina d'aquest centre assenyalen que el somni està alterat en les persones que estan en les primeres fases de l'alzheimer, però encara no tenen la pèrdua de memòria o altres problemes cognitius característics de la patologia. En aquest sentit, els investigadors suggereixen que existeix una estreta relació entre la presència de plaques cerebrals ?característiques en els pacients d'alzheimer? i la pèrdua de somni, si bé aquesta relació podria donar-se de forma bidireccional: les plaques cerebrals pròpies de l'alzheimer interrompen el somni i la falta de somni promou al seu torn la creació d'aquestes plaques.

«Aquest vincle ens pot proporcionar un senyal fàcilment detectable de la patologia d'alzheimer», diu l'autor principal, David M. Holtzman, cap del Departament de la Universitat de Washington de Neurologia. «A mesura que comencem a tractar a les persones que presenten marcadors d'alzheimer precoç, canvis en el somni, en resposta a la teràpia, poden servir com un indicador de si els nous tractaments estan tenint èxit», afegeix. Per al nou estudi, els investigadors van reclutar a 145 voluntaris d'entre 45 i 75 anys. En 32 d'ells es va detectar que podia haver-hi presència de plaques amiloides en el cervell, però encara no s'havien detectat impediments cognitius. Els resultats van revelar que, en mitjana, les persones amb alzheimer preclínico estaven en el llit més temps que els altres participants, però passaven menys temps dormint.

UN FÀRMAC PER MILLORAR LA MEMÒRIA

Un nou medicament pot millorar els problemes de memòria en persones amb alzheimer en fase moderada, segons un estudi publicat en «Neurology», que es presentarà en la 65º reunió anual de l'Acadèmia Americana de Neurologia, que se celebra en Sant Diego (Estats Units) entre el 16 i el 23 de març. El fàrmac és el primer a dirigir-se a un subtipo específic dels receptors adrenérgicos en el cervell, que es creu que estan implicats en la modulació de les funcions del cervell en condicions d'estrès o la resposta a la seva «lluita o fugida», informa Ep. Per a l'assaig clínic, cent persones amb alzheimer van rebre aleatòriament de 30 a 60 mil·ligrams o entre 100 i 200 mil·ligrams del fàrmac, o una píndola placebo corresponent, dues vegades al dia durant tres mesos. Passat aquest temps, els que van prendre el medicament van millorar la seva puntuació en les proves de memòria un 4%, mentre que els que van rebre el placebo van empitjorar la seva puntuació un 33%.

Sense comentarios

Escriu el teu comentari
No s'admeten comentaris que vulnerin les lleis espanyoles o injuriants. Reservat el dret d'esborrar qualsevol comentari que considerem fora de tema.
ARA A LA PORTADA
ECONOMIA
Llegir edició a: ESPAÑOL | ENGLISH