Compte enrrere per conèixer el sucessor de Benet XVI

|

Sin título

Els 115 cardenals electors s'han tancat a les 17.34 hores en la Capella Sixtina per triar al 266 Papa de l'Església Catòlica i successor de Benet XVI, després que el Maestro de Cerimònies, el cardenal Guido Marini, hagi pronunciat el 'Extra Omnes' a les 17.31 hores.

Precviamente, els cardenals han caminat en processó, acompanyats pel prefecto de la Casa Pontifícia i secretari personal de Benet XVI, Georg Gänswein, des de la Capella Paulina a la Capella Sixtina. El segon Conclave del tercer mil·lenni ha arrencat a les 16.30 hores, ja que abans de tancar les portes de la Capella Sixtina, el cardenal degà, Angelo Sodano, ha llegit la fórmula de jurament i, a continuació, cada cardenal elector ha pronunciat el seu nom i, posant la mà sobre els Evangelis, ha dit: "Prometo, m'obligo i juro".

Segons la fórmula del jurament, recollida en la 'Universi Dominicis Gregis', els cardenals prometen "observar amb la màxima fidelitat" el secret sobretot el relacionat amb l'elecció del nou Papa, tant durant com després de l'elecció; juren no afavorir cap interferència, i cadascun es compromet, en cas de ser triat, a exercir fidelment el 'munus Petrinum' de Pastor de l'Església Universal.

A continuació, el Maestro de les Celebracions Litúrgiques Pontifícies, Guido Marini, ha pronunciat el "Extra Omnes" (tots fos) i els no electors han abandonat la Capella Sixtina. Després de la meditació, l'eclesiàstic encarregat de pronunciar-la ha sortit de la Capella al costat del Maestro de Celebracions Litúrgiques. A partir d'aquest moment, els purpurados han quedat incomunicats.

LA PRIMERA FUMATA

S'espera que la primera fumata del Conclave per triar al successor de Benet XVI pugui veure's cap a les 20.00 hores d'aquest dimarts i serà previsiblement negra, ja que és "difícil" que aquest primer escrutini sigui positiu, segons ha explicat el cap de la Sala de Premsa del Vaticà, el pare Federico Lombardi.

No obstant això, ha precisat que aquesta fumata apareixeria en cas que els cardenals decidissin votar, però que aquesta primera votació no és obligatòria, per la qual cosa podrien decidir posposar-la. Si és així, es coneixerà a la nit, quan els cardenals a estiguin sopant a la Casa de Santa Marta.

ALMENYS 77 VOTS

El nou Papa només sortirà triat per majoria qualificada de dos terços del cos cardenalicio, és a dir, necessitarà 77 vots per ser triat.

La Capella Sixtina va tancar les seves portes al públic a les 13,00 hores del passat dimarts per iniciar els preparatius del Conclave. Des de llavors, els operaris han encarregat de col·locar les dues estufes, una per cremar les paperetes dels escrutinis i una altra per fer el fum negre o blanc, i d'elevar el pis per fer un únic nivell que arriba al primer graó de l'altar i on es col·locaran les taules i cadires.

Els cardenals hauran d'emetre el seu vot secret enfront del fresc pintat per Miguel Ángel en la paret de l'altar de la Capella Sixtina, el 'Judici Universal'. Segons ha indicat a Europa Press el bisbe auxiliar de Madrid, monsenyor César Franco, el fresc podria servir-los de referència quan votin, ja que ho faran davant la mirada de qui un dia també els jutjarà a ells.

INCOMUNICATS AMB L'EXTERIOR

Durant el període d'escrutinis, els purpurados hauran d'abstenir-se d'enviar o rebre missatges de fora de la Ciutat del Vaticà. A més, segons les normes, "els qui directa o indirectament poguessin violar el secret ja es tracti de paraules, escrits, senyals o qualsevol un altre mitjà, incorrerien en la pena d'excomunió latae sententiae reservada a la Seu Apostòlica". Així mateix, les regles marquen que els cardenals s'abstindran de tota forma de pactes i compromisos de comú acord.

La forma d'elecció es realitzarà únicament per escrutini. Si això no ocorre en la tarda del primer dia, és a dir, en la primera votació, es continuarà en la segona jornada amb quatre escrutinis més, dos al matí i dos a la tarda.

LA FUMATA TÉ HORA FIXA

Excepte aquest dimarts, si l'elecció fora positiva, el fum blanc podrà esperar-se entorn es podrà esperar entorn les 10.30-11.00 del matí i les 17.30 o 18.00 hores a la tarda. Si no hi ha elecció, els horaris que s'esperen el fum negre és entorn de les 12.00 hores al final del matí i entorn les 19.00 al final de les dues votacions de la tarda.

Quan hi hagi elecció, sonaran les campanes de la Basílica de Sant Pere i des de l'aparició de la fumata blanca fins a l'anunci de l'elecció passaran al voltant de 40 minuts, perquè es duen a terme el ritu de l'acceptació de part del nou Papa, el canvi dels ornaments, així com també el ritu d'obediència per part dels cardenals presents en la Capella Sixtina.

Si cap cardenal aconsegueix els dos terços en les votacions durant tres dies consecutius, el procés d'elecció se suspèn per un dia per realitzar una pausa d'oració i de lliure col·loqui entre els cardenals electors.

Si després de quatre sèries d'escrutinis no s'obtingués resultat positiu, llavors, podrà procedir-se a la votació entre els dos cardenals més votats en l'últim escrutini, però no per majoria sinó que de nou s'hauran d'aconseguir "almenys" dos terços.

Finalment, quan sigui triat el nou Papa, el cardenal degà li demanarà el seu consentiment i li preguntarà com vol ser anomenat i el Maestro de Celebracions Litúrgiques Pontifícies estendrà acta. Els fidels presents a la Plaça de Sant Pere podran veure la fumata blanca.

Posteriorment, el nou Papa va a la 'habitació de les llàgrimes' per vestir-se i torna a la Capella Sixtina per a una petita cerimònia amb una oració i un passatge de l'Evangeli. En aquest moment, tots els cardenals demostren la seva obediència al nou Pontífex i després canten l'Et Deum. Per primera vegada, el nou Pontífex anirà a la Capella Paulina a resar uns minuts. Poc després, el cardenal protodiácono, Jean Luis Taurán, pronunciarà --si no és ell el triat-- el 'Habemus Papam'. Posteriorment, el nou Pontífex imparteix la Benedicció Urbi et orbi com en Pasqua i Nadal.

Quant a la missa d'entronització, encara que s'especula amb la data del proper diumenge 17 de març, el portaveu vaticà ha assenyalat que també en un dia laborable, depenent de la data d'elecció.

PROGRAMA PER A UN CONCLAVE

El programa per a la celebració d'un Conclave es coneix detalladament. Entre les 7.00 i les 10.00 hores d'aquest dimarts els cardenals electors es traslladaran a les Casa Sant Marta. A les 10.00 hores se celebrarà la Missa Pro Eligendo Pontífex.

Així, aquest dimarts a les 16.30 hores els purpurados electors aniran en processó fins a Capella Sixtina i a les 16.45 pronunciaran els seus juraments. Posteriorment es tancarà la porta 'extraomnes'.

En els dies posteriors, l'horari serà el següent: 6.30-7.30, desdejuni; 7.45, trasllat al palau apostòlic; 8.15, concelebració de la Missa en la Capella Paulina com cada matí; 9.30, en la Capella Sixtina resen mitja hora i duen a terme les votacions del matí, fins que a les 12.30 tornen a Santa Marta; a les 16.00, es traslladen novament a la Capella Sixtina; a les 17.50, conclouen les votacions de la tarda; i a les 19.15, el rés de les vespres.

Sense comentarios

Escriu el teu comentari
No s'admeten comentaris que vulnerin les lleis espanyoles o injuriants. Reservat el dret d'esborrar qualsevol comentari que considerem fora de tema.
ARA A LA PORTADA
ECONOMIA
Llegir edició a: ESPAÑOL | ENGLISH