Deu cardenals espanyols, entre els candidats a ser el futur Papa

|

Sistach

Deu cardenals espanyols, entre ells cinc electors i cinc només elegibles, per ser majors de 80 anys, es troben entre els candidats a ser el successor de Benet XVI.

Entre els menors de 80 anys que tenen dret a vot en el Conclave de 2013, que començarà la setmana vinent, es troba el cardenal Sants Abril i Castelló, que va néixer en Alfambra (Terol) fa 77 anys i és un gran coneixedor de la situació a Àfrica, Àsia, Amèrica Llatina i Els Balcans, on ha estat nuncio. A més, el seu càrrec en la secció espanyola de la Secretaria d'Estat li va permetre ser professor d'espanyol de Juan Pablo II. Així mateix, des de 2011, és arxipreste de la Basílica Papal de Santa María la Major i vicecamarlengo de la Santa Església Romana.

També se situa en aquest grup el cardenal Antonio Cañizares Llovera, que va néixer a Utiel fa 67 anys i que actualment és Prefecto de la Congregació per al Culte Diví i la Disciplina dels Sagraments del Vaticà a més d'arquebisbe emèrit de Toledo. Segons ha explicat a Europa Press el director del Congrés Catòlics i Vida Pública --impulsat per l'ACdP i la Fundació Sant Pablo CEU--, Rafael Ortega, Cañizares és un home amb una preparació "molt forta" que va portar en la Conferència Episcopal Espanyola el que Ratzinger a nivell mundial, és a dir, la Secretaria per a la Doctrina de la Fe.

Així mateix, és elector i elegible el cardenal arquebisbe de Madrid, Antonio María Rouco Varela, que va néixer el 20 d'agost de 1936 a Villalba (Lugo), té 76 anys i des dels 10 ja sabia que volia ser "sacerdot per sobre de tot". Es caracteritza per ser un defensor del matrimoni com a unió entre home i dona i de la indisolubilidad d'aquesta unió, alguna cosa que va aprendre de l'exemple de vida que li van donar els seus pares. És un cardenal teòleg conreat entre Espanya i Munich i el primer arquebisbe encarregat de l'organització de dues JMJ, la de Santiago de Compostel·la en 1989 i la de Madrid en 2011.

Entre els candidats a papable també es troba el cardenal arquebisbe Emèrit de Sevilla Carlos Amigo Vallejo, nascut el 23 d'agost de fa 78 anys a Medina de Rioseco (Valladolid), on va iniciar els seus estudis de Medicina, que aviat va abandonar per ingressar en el noviciado de l'Ordre de Germans Menors franciscans. Però a aquest castellà també li agrada parlar de futbol i en els seus temps mossos fins a va jugar al bàsquet amb els seus 1,92 metres d'altura, segons explica en el llibre 'Entrevistes amb dotze bisbes espanyols', d'Isidro Catela, en el qual també apunta que un tema "molt volgut" para ell és el del diàleg interreligioso amb el món musulmà.

Mentre, el cardenal arquebisbe de Barcelona, Lluís Martínez Sistach, va néixer a la ciutat comtal el 29 de l'abril de 1937, té 75 anys i, encara que no li queden dies lliures en la seva agenda, entre viatge i viatge, treu temps per llegir, fer mots encreuats, acudir al Camp Nou o a Montjüic o veure el futbol des de la televisió. Des que Benedicto XVI ho va crear cardenal en 2007, participa en la Cúria Romana com a membre del Pontifici Consell per als Laics; del Pontifici Consell per a la Interpretació dels Textos Legislatius de l'Església; del Tribunal Suprem de la Signatura Apostòlica i de la Prefectura d'Assumptes Econòmics de la Santa Seu.

AMB VEU EN LES CONGREGACIONS PERÒ SENSE VOT EN EL CONCLAVE

D'altra banda, entre els cardenals no votants que sí han pogut participar en les Congregacions Generals, es troba Julián Herranz, de 82 anys, nascut en Baena (Còrdova), president emèrit del Pontifici Consell per als Textos Legislatius i de la Comissió Disciplinària de la Cúria Romana. Herranz ha estat l'encarregat de presidir la Comissió investigadora del cas Vatileaks instituïda a l'abril de 2012 per Benedicto XVI.

Així mateix, es troba entre els purpurados el cardenal arquebisbe emèrit de Toledo Francisco Álvarez Martínez que va néixer en Ferroñes, Oviedo, té 87 anys i considera que un dels majors desafiaments de l'Església és la família, tal com va assenyalar en el Consistori de cardenals de maig de 2001. Álvarez Martínez, al que els qui li coneixen li defineixen com una persona dialogant i humil, va ser creat cardenal per Juan Pablo II el 21 de febrer de 2001.

També destaca el cardenal arquebisbe emèrit de Barcelona Ricardo María Carles Gordó el pensament del qual sobre l'Església es pot resumir en la seva frase: "Solament si ens veuen units, el món creurà. No hi ha cos possible si els membres s'odien uns a uns altres". Gordó va néixer a València, i als seus 86 anys, li agrada el futbol, ha fet alpinisme i espeleologia. A més, com a bon valencià, li agrada el Mediterrani, té amor per la Mare de Deu i li agrada la traca fallera.

Igualment, el cardenal José Manuel Estepa Llaurens, originari d'Andújar (Jaén) és, als seus 87 anys, un dels 207 purpurados que podrien ser triats. Va ser creat cardenal per Benedicto XVI als 84 anys i ha destacat per la seva vinculació amb l'Ensenyament i la Catequesis. De fet, va ser un dels redactors del Catecisme de l'Església Catòlica i la Santa Seu li va encarregar la versió i edició espanyola del Compendio del mateix.

A més, entre els possibles papables també apareix el cardenal Eduardo Martínez Somalo, de La Rioja de 85 anys, que va ser camarlenc i fidel acompanyant de Juan Pablo II en els seus viatges. El passat mes de juliol de 2012, durant unes vacances a la seva terra natal, va deixar clar que l'objectiu actual de l'Església passa per "evangelitzar i reevangelizar" en països com Espanya per recuperar les arrels cristianes. Martínez Somalo, ha tingut un llarg recorregut en la Cúria Romana, on ha estat prefecto de la Congregació per als Instituts de Vida Consagrada i les Societats de Vida Apostòlica i també camarlenc.

Sense comentarios

Escriu el teu comentari
No s'admeten comentaris que vulnerin les lleis espanyoles o injuriants. Reservat el dret d'esborrar qualsevol comentari que considerem fora de tema.
ARA A LA PORTADA
ECONOMIA
Llegir edició a: ESPAÑOL | ENGLISH