Les actes de Nóos revelen que la Infanta no va participar en les reunions de la Junta Directiva

|

Infanta Cristina

Les actes de l'Institut Nóos revelen que la Infanta Cristina no va assistir a les reunions de la Junta Directiva celebrades per l'entitat entre el 23 de setembre de 2003, data en la qual va ser designada la nova Junta amb el Duc de Palma, Iñaki Urdangarin, al capdavant, i el 20 de març de 2006, quan tant aquest com la seva dona i el secretari personal de les Infantes, Carlos García Revenga, es van desvincular de l'associació investigada en el cas Nóos.

Així consta en els documents, als quals ha tingut accés Europa Press, i que estan pendents de ser lliurats al jutge instructor de la causa per part de l'exsecretario general de Nóos Miguel Tejeiro, després que el magistrat així l'hi hagi requerit amb l'objectiu d'esbrinar si a les trobades celebrades van assistir tots els seus membres i, entre ells, la Infanta en qualitat de vocal de l'entitat.

Es dóna la circumstància que cap de les actes fa referència a la presa de decisions pel que fa als esdeveniments investigats en relació amb València ni amb Balears. De fet, el propi Tejeiro, a la declaració que va prestar davant el titular del Jutjat d'Instrucció número 3 de Palma, José Castro, va assenyalar que com a secretari general de Nóos va signar els acords adoptats lloc que no hi havia entre ells cap "sorprenent o arriscat".

Més en concret, el primer d'ells, del 23 de setembre de 2003, al·ludeix a la constitució de la Junta Directiva, integrada per Urdangarin, Torres, Tejeiro, García Revenga com a tresorer de l'associació, i la Infanta en qualitat de vocal. Mentrestant, la següent reunió, del 3 de març de 2004, va comptar amb la presència d'Urdangarin, Torres i Tejeiro, i en ella es va acordar per unanimitat autoritzar al Duc i al seu exsocio a operar amb signatura indistinta en el compte corrent de l'Institut Nóos.

Ja el 26 de novembre de 2005 van concórrer a la reunió de la Junta d'aquest dia Urdangarin, Torres i Tejeiro, els qui van aprovar, també de forma unànime, conferir poders generals d'administració i disposició en favor d'Urdangarin i Torres perquè, en nom de l'associació, pugui cadascun d'ells indistinta i solidàriament exercir totes les facultats que es relacionaven en un annex que acompanyava a l'acord.

FACULTATS CONFERIDES EN FAVOR D'URDANGARIN I TORRES


Més en concret, se'ls habilitava per comprar, disposar, alienar i gravar tot tipus de béns mobles i immobles; atorgar tota classe d'actes, contractes o negocis jurídics; asministrar béns; girar, acceptar i protestar lletres de canvi; prendre diners a préstec o a crèdit; disposar, obrir i cancel·lar comptes i dipòsits de qualsevol tipus; atorgar contractes de treball; comparèixer davant tota classe de jutjats; intervenir en suspensions de pagament o fallides; dirigir l'organització comercial de l'associació, i atorgar i signar tota classe de documents públics i privats.

Finalment, en l'assemblea celebrada el 20 de març de 2006, es va aprovar el nomenament d'una nova junta directiva, que quedaria constituïda per Torres com a president -en substitució d'Urdangarin-, Tejeiro com a secretari general i Pedro Parada com a tresorer.

Entre les actes també es troba la corresponent a l'Assemblea General Extraordinària celebrada el 19 d'octubre de 2004 en la qual, també per unanimitat, es va acordar sol·licitar a La Caixa una pòlissa de crèdit per un import màxim de 300.000 euros a un termini de fins a 12 mesos, oferint com a garantia les factures que es girarien a la Ciutat de les Arts i les Ciències (Cacsa) de València. També es facultava a Torres per efectuar les gestions necessàries i contractar l'anterior pòlissa.

cal recordar que, segons va justificar el Duc a la seva declaració com imputat del passat 23 de febrer entorn del paper exercit per la seva dona en Nóos, la Infanta era vocal en l'Institut que presidia perquè feien falta cinc persones per formalitzar la Junta Directiva i "vam tenir, com dir, que cobrir aquests seients". No obstant això, va assenyalar que la seva esposa no feia "absolutament gens" sinó que va ser nomenada com a persona "de màxima confiança i transparència" per al càrrec que anava a ostentar.

"VOLUNTAT MÀXIMA DE DONAR TRANSPARÈNCIA" AMB LA INFANTA COM A VOCAL

"Era una persona de confiança meva en la Junta Directiva, simplement això, amb la voluntat màxima de donar una transparència i una normalitat a les coses", va recalcar l'imputat sobre el nomenament de la Infanta en l'entitat a través de la qual presumptament van ser desviats uns 5,8 milions d'euros.

En una de les seves preguntes entorn del paper de la filla del Rei Don Joan Carlos, Castro va observar que segons els estatuts de Nóos, amb tres membres en la Junta -president, tresorer i secretari- "bastava", al que el Duc va respondre que els seus assessors li van dir que "hi havia això, conformem que anaven a ser cinc i jo sempre he pensat que el formalisme eren cinc, no tres".

En interpel·lar-li sobre què feia llavors la seva esposa com a vocal, Urdangarin es va limitar a contestar: "absolutament gens", després de la qual cosa el jutge li va preguntar "i si no feia gens, para què estava allí?". "Li repeteixo Senyoria, jo sempre he pensat que feien falta cinc persones per formalitzar aquesta Junta i nomenem a les persones de màxima confiança i màxima transparència per a això. Gens més. És la primera notícia que haig d'amb tres ja haguéssim conformat la Junta", va etzibar l'encausat.

Sense comentarios

Escriu el teu comentari
No s'admeten comentaris que vulnerin les lleis espanyoles o injuriants. Reservat el dret d'esborrar qualsevol comentari que considerem fora de tema.
ARA A LA PORTADA
ECONOMIA
Llegir edició a: ESPAÑOL | ENGLISH