Bermúdez admet la querella d'IU sobre els 'papers de Bárcenas' i cita als extresorers i els donants

|

Gómez Bermúdez

El jutge de l'Audiència Nacional Javier Gómez Bermúdez ha admès a tràmit la querella presentada per Esquerra Unida (IU) per la suposada comptabilitat B del PP i ha citat a declarar entre el 25 i el 27 de març als extesoreros populars Luis Bárcenas i Álvaro Lapuerta ia deu supòsits donants del PP. Es tracta de totes les persones contra les que es dirigia l'acció penal excepte els exdirigents populars Rodrigo Rato, Ángel Acebes i Federico Trillo.

El jutge de l'Audiència Nacional Javier Gómez Bermúdez ha admès a tràmit la querella presentada per Esquerra Unida (IU) per la suposada comptabilitat B del PP i ha citat a declarar entre el 25 i el 27 de març als extesoreros populars Luis Bárcenas i Álvaro Lapuerta ia deu supòsits donants del PP. Es tracta de totes les persones contra les que es dirigia l'acció penal excepte els exdirigents populars Rodrigo Rato, Ángel Acebes i Federico Trillo.

En un acte, a què ha tingut accés Europa Press, el titular del Jutjat Central d'Instrucció número 3 exclou de la relació de querellats als tres exdirigents del PP perquè entén que és "prematur" donar-los la condició d'imputats i "només distorsionaria la instrucció, sense perjudici, és clar del que resulti del curs d'aquesta ".

"És per això, que la querella s'admet només parcialment en el seu vessant subjectiva", assenyala el jutge després de recordar que altres supòsits perceptors d'aquests fons "no apareixen en la relació de querellats, sense que els querellants donin raó d'aquesta exclusió ".

Gómez Bermúdez ha adoptat aquesta decisió tot i que divendres passat la Fiscalia Anticorrupció va demanar la seva inhibició a favor del jutge instructor del 'cas Gürtel', Pablo Ruz, que va obrir una peça separada dijous passat per investigar aquests fets. En el seu acte, Gómez Bermúdez que aquest informe "no és preceptiu i, per tant, tampoc vinculant".

QUERELLA CONTRA ELS DONANTS

Els querellats són el president del Grup Sando, José Luis Sánchez Domínguez, que presumptament va donar als populars més un milió d'euros; Manuel Contreras Caro, president de Azvy, donant de 858.000 euros; Juan Manuel Villar Mir, expresident d'OHL, que va pagar més de mig milió d'euros, i Luis de Rivero, expresident Sacyr Vallehermoso, donant de mig milió euros.

Entre els querellats també estan Alfonso García Pozuelo, de construccions Hispànica, que va pagar entre 250.000 i 300.000 euros; Juan Manuel Fernández, d'Aldesa, també donant d'entre 250.000 i 300.000 euros, José Mayor Oreja, de Construccions de Foment i Contractes, que va pagar almenys 165.000 euros, Antonio Vilella, de Construccions Rubau, que va donar com a mínim 100.000 euros, Adolfo Sánchez, que hauria pagat 98.500 euros, i el presumpte número dos de la 'trama Gürtel', Pablo Crespo.

El jutge també demana "urgentment" al Ministeri Públic que li remeti "la integritat dels documents i diligències que hagi practicat" i sol · licita al jutge Ruz que li traslladi les actuacions del 5 de febrer i l'1 de març en què rebutjava investigar la suposada comptabilitat B perquè la Fiscalia Anticorrupció ja havia obert unes diligències, així com l'informe de la Unitat de Delinqüència Econòmica i Financera (UDEF) en què s'advertia de l'existència de tres vincles entre els 'papers de Bárcenas' i el 'cas Gürtel '.

A més, notifica l'admissió a tràmit de la querella al PP perquè es personi si ho considera oportú. Segons fonts jurídiques, el conflicte entre els dos juces instructors per investigar els mateixos fets hauria de ser resolt per la Sala del Penal, òrgan superior a dos.

CÒPIA DE LES DONACIONS

Gómez Bermúdez ordena als empresaris contra els que es dirigia la querella que "en l'improrrogable termini de set dies aportin còpia o relació dels ingressos dels que hagin estat beneficiaris entre 2002 i 2009 per administracions governades pel Partit Popular".

També requereix al PP perquè en aquest mateix termini aporti còpia o relació dels ingressos que pel concepte "donacions" ha rebut entre 2002 i 2009 dels empresaris que figuren en els deminados 'papers de Bárcenas', que el diari 'El País 'publicar el passat el 31 de gener, i que el jutge també reclama.

La querella, elaborada conjuntament amb l'Associació Justícia i Societat, l'Associació Lliure d'Advocats, Ecologistes en Acció i la Federació dels Verds, es dirigeix ??contra els extesoreros del PP Luis Bárcenas i Álvaro Lapuerta, i els que fossin responsables d'organització, finances i assessoria legal del PP i exministres Ángel Acebes, Rodrigo Rato i Federico Trillo, per suposades comissions irregulars al PP entre els anys 2003 i 2008. Dels querellats, Bárcenas, Crespo i García Pozuelo estan ja imputats en la investigació sobre la trama 'Gürtel'.

A tots ells els querellants els atribueixen els delictes d'alteració de preus de concursos i subhastes públiques, receptació i blanqueig de capitals, suborn, prevaricació, tràfic d'influències, delictes contra la hisenda pública, frau i exaccions il · legals, encobriment, falsedat i apropiació indeguda de fons electorals i associació il · lícita.

DOCUMENTACIÓ A HISENDA

El jutge també remet un ofici a la Tresoreria General de la Seguretat Social perquè aporti la vida laboral i la història de bases de cotitzacions de Bárcenas entre els anys 2009 i 2013, i un altre a l'Agència Tributària perquè li lliuri la Declaració Tributària Especial a la qual es va acollir l'extresorer a través de l'empresa Tesedul.

De la mateixa manera, demana les declaracions d'IRPF que van realitzar alguns dels càrrecs que haurien rebut diners, segons la comptabilitat B atribuïda a Bárcenas, entre els quals hi ha el president del Senat, Pío García Escudero, Santiago Abascal, Juan Ignacio del Burgo, Eugenio Nasarre, Calixto Ayesa o Jaume Matas.

També demana al Tribunal de Comptes que li remeti "copa autèntica dels comptes presentats pel PP corresponents als anys compresos entre 2002 i 2009, així com els informes o dictàmens que aquest organisme hagi emès respecte d'aquests comptes".

De la mateixa manera, demana a aquest organisme que informi si en alguna de les auditories que ha realitzat als comptes del PP entre 1990 i 2009 apareixen donacions realitzades pels empresaris contra els quals es dirigeix ??la querella.

En la seva resolució, Gómez Bermúdez justifica la seva competència assegurant que els suposats fets delictius es van produir en cinc comunitats autònomes (Madrid, València, Galícia, Catalunya i Andalusia) i que és competència de l'Audiència Nacional els delictes relacionats amb "fraus i maquinacions per alterar el preu de les coses que produeixin o puguin produir greu repercussió en la seguretat del tràfic mercantil, en l'economia nacional o perjudici patrimonial en una generalitat de persones ".

Sense comentarios

Escriu el teu comentari
No s'admeten comentaris que vulnerin les lleis espanyoles o injuriants. Reservat el dret d'esborrar qualsevol comentari que considerem fora de tema.
ARA A LA PORTADA
ECONOMIA
Llegir edició a: ESPAÑOL | ENGLISH