Per una Europa de les persones: #TroikaGameOver

|

DESMUNTANT MENTIDES

Pressdigital.- A l'ample i llarg del món des d'avui i fins al 17 de març un centenar de col·lectius com el 15M, Occupy i Democràcia Real Ja, entre uns altres estan cridant a la mobilització per una Europa de les persones i en contra d'una Europa dels mercats coincidint amb la cimera de la Unió Europea de Brussel·les dels dies 14 i 15 d'aquest mes.

En el seu manifest diuen entre altres coses "des del govern ens diuen que l'origen de la crisi està en l'elevat endeutament de l'economia espanyola. Ens expliquen que tod@s hem contribuït a generar aquest deute en viure per sobre de les nostres possibilitats i ara l'única solució és estrènyer-se el cinturó. Efectivament, l'economia espanyola té un problema de sobre-endeutament. Però el responsable principal no són les Administracions Públiques, que acumulen únicament el 20% del total, sinó el sector privat. D'aquesta manera, el 38% del total del deute ha estat generada per empreses, el 24% per institucions financeres i el 18% per famílies".
Pel que afirmen "el deute espanyol té un origen fonamentalment privat, en gran part resultat de les bombolles immobiliària i financera, iniciades a la fi de la dècada de 1990, amb les quals empreses, constructores, inversors a la recerca de beneficis ràpids. Aquesta bombolla va ser potenciada per legislacions nacionals com la Llei de liberalització del sòl, aprovada pel Partit Popular en 1996, que facilitava als municipis la re-qualificació del sòl no-urbanitzable en urbanitzable".
No obstant això, segons manifesten "la Unió Europea (UE) també és directament responsable de la gènesi del deute. Malgrat les declaracions de bones intencions, per les quals la UE i l'euro van ser presentats com a eines de democràcia, solidaritat entre nacions i benestar per als pobles, el seu disseny i funcionament han afavorit l'activitat especulativa de les elits econòmiques i financeres. D'una banda, d'acord a la tendència internacional, ha potenciant el lliure flux de capitals i la liberalització del sector financer. D'altra banda, ha promogut una estructura econòmica basada en l'especialització centro perifèria, segons la qual Espanya va haver d'especialitzar-se en el sector de la construcció i en el turisme"
Per aquest motiu afirmin "les institucions i polítiques econòmiques de la UE han aplicat un programa de polítiques econòmiques el resultat de les quals ha estat un sistema financer capaç de redirigir amb tota llibertat els recursos de l'economia real a l'economia especulativa, proporcionant el crèdit necessari per inflar la bombolla immobiliària espanyola. L'origen de la crisi espanyola és l'elevat deute privat resultat de la bombolla immobiliària amb la qual l'elit econòmica i financera d'aquest país va obtenir tremends beneficis. No obstant això, les institucions de la Unió Europea assenyalen com a culpable de la crisi a l'elevat Deute Públic. Això és senzillament impossible, ja que l'any anterior a la crisi, en 2007, el deute públic espanyola era del 47,5% sobre el PIB. Una de les més baixes d'Europa. El seu augment en els anys successius, arribant al 77,3% del PIB en 2010, al 88,6% del PIB en 2011, fins al 96,2% del PIB al setembre de 2012, ha estat vinculat d'una o una altra forma amb aquest deute privat".

Sense comentarios

Escriu el teu comentari
No s'admeten comentaris que vulnerin les lleis espanyoles o injuriants. Reservat el dret d'esborrar qualsevol comentari que considerem fora de tema.
ARA A LA PORTADA
ECONOMIA
Llegir edició a: ESPAÑOL | ENGLISH