El 57% dels espanyols demana al Rei que abdiqui en Felipe

|

Rei

Una clara majoria de la societat espanyola, vuit de cada deu ciutadans, valora positivament el regnat de Juan Carlos I en aquests més de 35 anys de democràcia, si ben el 56,9 per cent creu que hauria d'abdicar en favor del Príncep Felipe una vegada que es recuperi de la seva última operació.

Així ho posa de manifest un sondeig dut a terme per TNS Demoscopia entre 1.000 ciutadans majors de 18 anys residents en tot el territori nacional i que van ser enquestats per telèfon entre el passat 5 de març i avui mateix. L'enquesta, que va distribuir als participants en forma proporcional a la població per Comunitats Autònomes i grandàries d'hàbitat, presenta un marge d'error de més menys 3,2 per cent.

Enfront dels quals valoren molt bé (27,1%) i bastant ben (51,4%) el regnat de Don Joan Carlos, dos de cada deu ho qualifiquen de bastant o molt dolent, mentre que un 0,8 per cent creu que ho ha fet ni bé ni malament i un 0,7 per cent no contesta.

Els enquestats que millor opinió tenen del regnat de Juan Carlos I es defineixen com a simpatitzants de PP i PSOE, mentre que les opinions més crítiques es troben entre els votants d'IU i algunes formacions nacionalistes com a PNB, BNG, i ERC, explica aquesta empresa capdavantera en investigació de mercats i opinió.

Malgrat la valoració positiva que del regnat de Don Joan Carlos fa una clara majoria de la societat espanyola, el 56,9 per cent dels enquestats creu que el Rei hauria d'abdicar, una vegada s'hagi recuperat de la seva última intervenció quirúrgica, en favor del Príncep Felipe, a qui el 85,9 dels espanyols veu perfectament preparat per assumir la Corona.

Per segments de població, són les dones (62,6%) i els joves (69,4%) els més proclius a l'abdicació del Rei en el seu fill sense que l'opció que Don Joan Carlos romangui en el tron mentre es trobi en condicions (defensada per tres de cada deu espanyols) aparegui com més valorada per cap segment específic de població (sexe, edat o tendència política).

Al Príncep d'Astúries li veu molt bé preparat el 41,8 per cent de la població; bastant ben el 44,1%, poc o gens preparat el 10,1% i un 4 per cent no té una opinió definida.

L'elevada valoració positiva que els espanyols donen a la preparació de l'Hereu de la Corona s'obté pràcticament en tots i cadascun dels segments sociodemogràfics, segons sexe, intervals d'edat, o tendència política, si bé és sensiblement inferior entre l'electorat d'IU i dels partits polítics de perfil nacionalista, explica la companyia.

Sense comentarios

Escriu el teu comentari
No s'admeten comentaris que vulnerin les lleis espanyoles o injuriants. Reservat el dret d'esborrar qualsevol comentari que considerem fora de tema.
ARA A LA PORTADA
ECONOMIA
Llegir edició a: ESPAÑOL | ENGLISH