La FAPE reivindica més igualtat en els mitjans de comunicació amb motiu del Dia Internacional de la Dona
 

|

FAPE

La Federació d'Associacions de Periodistes d'Espanya (FAPE) ha recordat aquest divendres, coincidint amb la celebració del Dia Internacional de la Dona, que encara es viu "en una societat desigual, que en el cas del periodisme exclou a les dones dels òrgans d'adreça dels mitjans i les condemna a horaris impossibles que fan complicat compatibilitzar la vida laboral i familiar".
 

En aquest sentit, la FAPE ha recordat que "només dues dones són directores de periòdic a Espanya" i en l'àmbit de la premsa especialitzada i les revistes "únicament lideren les dedicades al cor, decoració o similars". Així mateix, ha denunciat que la presència de la dona en els consells d'administració dels grups mediàtics és "testimonial".

La FAPE calcula que només hi ha una dona per cada cinc càrrecs directius en els mitjans informatius, a pesar que la presència femenina en la professió és creixent. En les associacions de periodistes ja aconsegueix gairebé al 50 per cent (de 15.414 socis de FAPE en tancar 2012, 7.946 són homes i 7.468 dones) i en algunes el 60 per cent, percentatge que se supera en moltes redaccions. "Aquesta desigualtat en el repartiment de tasques directives té, com a conseqüència, una desigualtat en matèria de retribució", ha apuntat.
A més, encara que la crisi no fa distincions de sexe i el creixement de l'atur registrat és molt similar entre els periodistes i les periodistes, la seva incidència en les dones gairebé duplica (64%) al de la desocupació dels homes (36%), segons reflecteix l'Informe Anual de la Professió Periodística 2012, editat per l'Associació de la Premsa de Madrid.
La conciliació de la vida laboral i familiar és sens dubte una qüestió clau, ja que afecta directament a la progressió de la carrera de la dona, sobretot perquè segueixen suportant les majors càrregues familiars, ha avisat l'associació.
Davant aquesta situació, la FAPE proposa un gran pacte entre empreses editores i l'administració per racionalitzar els horaris amb l'aplicació d'una sèrie de mesures: flexibilització de la jornada de treball, provisió de serveis (guarderia, gimnasos, etc), foment del teletreball, la implantació de la jornada contínua els divendres o allargar la baixa per maternitat i estendre-la al pare (permís de paternitat d'igual durada que el de maternitat).
LLUITA CONTRA LA VIOLÈNCIA DE GÈNERE
D'altra banda, la FAPE ha ressaltat el treball que fan els periodistes en "la visibilización de les dones", perquè tinguin "el protagonisme que mereixen en els informatius de radi i televisió, en els periòdics, en els digitals". En aquesta línia, la FAPE ha recolzat la iniciativa de la UNESCO amb motiu del Dia Internacional de la Dona amb el lema 'Les dones fan les notícies 2013: Cap a una aliança mundial entre gènere i mitjans'.
Aquesta iniciativa consisteix a tractar de centrar l'atenció en la qüestió relativa a la igualtat de gènere tant en els mitjans de comunicació com a través dels missatges llançats a través d'ells, generant debat i promovent solucions que impliquen una participació activa fins a complir amb els objectius globals.
Finalment, la FAPE ha reiterat la seva "reprovació als mitjans que segueixen publicant els anuncis de prostitució, en un clar atemptat contra la dignitat de les dones". La federació ha instat de nou als mitjans, varis d'ells de tiratge nacional, al fet que retirin els anuncis sexuals i deixin de participar, amb aquesta publicitat, en la promoció de la tracta d'éssers humans amb finalitats d'explotació sexual.

Sense comentarios

Escriu el teu comentari
No s'admeten comentaris que vulnerin les lleis espanyoles o injuriants. Reservat el dret d'esborrar qualsevol comentari que considerem fora de tema.
ARA A LA PORTADA
ECONOMIA
Llegir edició a: ESPAÑOL | ENGLISH