Alguna mesura, més, per pal·liar la crisi

Redacció Catalunyapress

FERNANDO MOYA

En aquests moments, un dels principals problemes que tenen els petits, sobretot, i mitjans empresaris, gairebé únics emprenedors que queden en aquest país, és el deute contret amb les diferents administracions. És a dir, la pràctica totalitat d'aquests petits i mitjans empresaris, sobre 4 milions, s'han vist en la necessitat de demanar l'ajornament d'algun pagament de les retencions a compte o/i de les quotes de la Seguretat Social. Però, com la cosa ha anat a pitjor, la gran majoria no ha pogut afrontar aquests ajornaments.
Com a conseqüència, en aquests moments, les diferents administracions han emprès una veritable caça contra aquests impagaments. Qualsevol empresa rep cada dia alguna comunicació perquè retingui i ingressi a favor de l'administració en qüestió qualsevol pagament que tingui pendent amb algun dels seus proveïdors. I dic bé, cada dia des de fa ja més de quatre anys.
Ni comentar cap que aquestes empreses, les que tenen aquests dèbits, ara per ara no poden fer front a aquests deutes. Com no ho fan, no poden treballar perquè si treballen els embarguen la facturació i això els porta a no poder pagar els nous impostos generats d'aquesta activitat, no poden afrontar el pagament dels salaris dels treballadors i no poden pagar als seus proveïdors. I, a més, al no estar al corrent de pagament amb aquestes administracions no poden ser subcontractats per altres empreses, ja que per a això se'ls exigeix que aportin els certificats d'estar al corrent de pagament amb Hisenda i amb la SS. Amén que no poden optar a contractes públics.
La situació ha fet entrar en una espiral de tragèdia a aquests empresaris que s'estan veient assetjats per les administracions, perquè a més de no haver-hi treball, el poc que hi ha no ho poden fer. Conseqüentment no obtenen ingressos i, en definitiva, no poden pagar. I a aquesta situació han arribat, gran part d'ells, per la morositat de les pròpies administracions de forma directa i la resta com a efecte col?lateral i conseqüència de l'anterior.
Davant aquesta situació, cal buscar fórmules que permetin treballar i emprendre a aquests empresaris, que de fet són els únics que amb la seva activitat poden fer remuntar l'economia i generar llocs de treball. Formules que poden passar per una moratòria de X anys (poden ser 10, per exemple?) per recuperar-se i poder afrontar els deutes, però sobretot per poder treballar. Si aquests empresaris poguessin reprendre la seva activitat, de la nit al dia es generarien prop de 6 milions de llocs de treball.
Això és condició indispensable en aquests moments, almenys per a aquests empresaris, que són moltíssims, per començar a veure el final del túnel. No hi ha una altra possibilitat, perquè quants anys generant beneficis ha d'estar una petita empresa per cobrir el deute generat per aquests ajornaments? Doncs no menys de 5 o 6 i tenint molta sort.
Però resulta que si no es fa alguna cosa així no es podrà reactivar aquesta part de l'economia, tan àmplia i important, com és la que genera la petita i mitjana empresa, amb la conseqüent no generació d'aquests milions d'ocupacions que origina la pime, amb la impossibilitat de recaptar impostos, amb la improbabilitat de reactivar el consum, entre uns altres.
Com a conseqüència de la inactivitat d'aquests empresaris i autònoms s'està deixant de generar economia cada any per un valor d'una mica més de 316 mil milions d'Euros, s'està deixant de recaptar més de 50 mil milions per IVA, l'administració deixa de recaptar més de 8 mil milions d'IRPF i s'estan pagant prop de 30 mil milions als aturats que d'aquesta forma trobarien treball. Tot això de forma directa. No volem ni fer el càlcul del que pot suposar indirectament.
Però si volem podem entrar també en la situació dels particulars, que d'igual forma estan sent objecte d'una persecució aferrissada. Les empreses porten ja, també, alguns anys que cada dia reben alguna que una altra notificació d'embargament de part del sou dels seus treballadors. En els quatre últim anys del 62% del conjunt de les plantilles de les empreses. Embargaments que són promoguts per part d'Hisenda, SS, Diputació, Tràfic, Ajuntament, Consell Comarcal, etc.., etc...
Crec que pot ser un bon moment, desgraciadament, per prendre mesures d'aquest tipus, valentes i necessàries. Hi ha molts afectats. Són milions els primers, petits empresaris, i alguna desena de milió els segons, treballadors.
Fernando Moya
Periodista

Sense comentarios

Escriu el teu comentari
No s'admeten comentaris que vulnerin les lleis espanyoles o injuriants. Reservat el dret d'esborrar qualsevol comentari que considerem fora de tema.


Més autors
Opinadors
Llegir edició a: ESPAÑOL | ENGLISH