Tràfic permetrà els 130 km/h en vies ràpides

|

Tràfic

La Direcció general de trànsit (DGT) ha donat un profund repàs als actuals límits de velocitat i ha plantejat una reforma que inclou diferents límits per a automòbils en carreteres secundàries, entre 90 i 50 km/h, permetre els 130 km/h en alguns trams d'autopistes i autovies, així com una reducció en altres trams de ciutat de la velocitat a 30 km/h, segons l'avantprojecte de Reial decret al que ha tingut accés Europa Press pel qual es modifica el Reglament General de Circulació. També es prohibeixen els detectors de radar.

L'esborrany, que té data del 25 de febrer d'aquest any, planteja per a automòbils i motocicletes una velocitat màxima en autopista i autovies de 120 km/h i en carreteres convencionals de 90 km/h amb una amplària de plataforma igual o superior a 6,5 metres. Actualment, aquests vehicles estan autoritzats a conduir a una velocitat màxima de 100 quilòmetres per hora en carreteres convencionals sempre que la via tingui un voral pavimentat d'1,50 metres o més d'amplària.

Tràfic ja havia avançat que anava a acabar amb el límit a 100 km/h en carreteres convencionals, però en la reforma ha anat una mica més enllà i contempla un límit de velocitat entre 70 km/h i 50 km/h per a aquestes vies que tinguin una plataforma inferior a 6,5 metres d'amplària. En aquestes carreteres convencionals estretes que tinguin una marca longitudinal de separació entre sentits el límit serà de 70 km/h i en les quals no estigui pintada aquesta marca, serà de 50 km/h.

Mentre, la velocitat màxima en autovies i autopistes continua de manera general en 120 km/h, encara que la DGT contempla, com va prometre, la possibilitat d'augmentar fins a 130 km/h aquest límit mitjançant panells variables per a turismes, motocicletes i vehicles de tres rodes assimilats a aquestes.

Segons assenyala l'avantprojecte, aquest augment del límit de velocitat serà autoritzat i gestionat exclusivament per la DGT o, en els casos en què la competència de la gestió de tràfic estigui transferida --Catalunya i País Basc--per l'autoritat autonòmica competent per a la gestió del tràfic, "de forma temporal i en trams en els quals existeixin índexs contrastats de seguretat, bones condicions de traçat i pavimentació, i òptimes condicions meteorològiques i ambientals".

ZONES A 30 O 20 KM/H EN CIUTAT

En ciutat també es modifiquen els límits. Així, en aquells carrers amb un només carril i sentit únic de circulació o amb un carril per sentit de circulació el límit queda fixat en 30 km/h, enfront dels 50 km/h actuals. A més, en vies urbanes amb plataforma única de calçada i vorera el límit serà de 20 km/h, mentre que en la resta de carrers la velocitat màxima continua en 50 km/h.

Tràfic justifica els canvis en els límits de velocitat en carreteres secundàries en què és en aquestes vies on es produeixen tres quartes parts dels accidents amb víctimes. A més, argumenta la necessitat de diferents límits en funció de l'amplària de la plataforma (entre 90 i 50 km/h) en la utilizadad de "superar la tradicional diferenciació que existia sobre la base del voral practicable d'1,5 metres d'amplària" per prevaler la "seguretat del conductor".

Quant a la regularització de zones a 30 km/h dins de les ciutats, assenyala que aquesta mesura servirà per a "la pacificació del tràfic urbà, la potenciació de l'ús de la bicicleta i la reducció de la sinistralitat en els cascos urbans". En aquest sentit, assenyala que "en seguretat vial urbana és bàsica la regla en funció de la qual la defunció del vianant es produeix en funció de la velocitat del vehicle a motor".

DETECTORS DE RADAR PROHIBITS

D'altra banda, Tràfic ha introduït un article en l'avantprojecte que obre la porta a la prohibició dels detectors de radar, en assenyalar que "es prohibeix que en els vehicles s'instal·lin mecanismes o sistemes, es portin instruments o es condicionin de forma encaminada a eludir la vigilància dels agents de tràfic, o que s'emetin o facin senyals amb aquesta finalitat, així com la utilització de mecanismes de detecció de radar".

En l'última reforma de la Llei de Tràfic, el govern socialista va prohibir expressament l'ús d'inhibidors de radar --aparells que interfereixen amb el senyal del radar perquè no capti que el vehicle circula a una velocitat inadequada--, però va deixar oberta la porta a usar detectors de radar --que sense interferir en el senyal, avisen al conductor que hi ha un radar a prop--. Amb aquesta reforma, no obstant això, es podria acabar amb aquest tipus d'aparells.

TOTS AMB CINTURÓ I ELS NENS DARRERE

La reforma també es contempla l'eliminació de la pràctica totalitat de les exempcions d'ús dels cinturons de seguretat que es permeten en l'actualitat i es prohibeix circular amb menors d'edat d'alçada igual o inferior a 135 centímetres com a ocupants de seients davanters, amb l'objectiu de reduir la gravetat de les lesions que puguin sofrir en cas d'accident.

Així, la reforma modifica persones amb un certificat d'exempció per raons mèdiques greus o discapacitades, taxistes, distribuïdors de mercaderies i conductors i passatgers dels vehicles en serveis d'urgència, que fins ara estaven exempts de portar el cinturó de seguretat posat en algunes vies, hauran de cordar-se el cinturó d'aprovar-se l'avantprojecte en el seu redactat actual.

Així mateix, els nens menors de quatre anys que utilitzin sistemes de retenció dels grups 0, 0+ i I viatjaran en contrasentit de la marxa, si el dispositiu així ho preveu.

Sense comentarios

Escriu el teu comentari
No s'admeten comentaris que vulnerin les lleis espanyoles o injuriants. Reservat el dret d'esborrar qualsevol comentari que considerem fora de tema.
ARA A LA PORTADA
ECONOMIA
Llegir edició a: ESPAÑOL | ENGLISH