La Policia vincula 'Gürtel' i els papers de Bárcenas

|

Pablo Ruz

El jutge de l'Audiència Nacional Pablo Ruz ha assumit la investigació sobre la suposada comptabilitat B del Partit Popular atribuïda a l'extresorer del Partit Popular (PP) Luis Bárcenas i ha sol·licitat a la Fiscalia Anticorrupció les diligències informatives que va obrir al gener passat.

Ruz, que ha adoptat aquesta decisió en un acte dictat aquest dijous, si basa en un informe de la Unitat de Delinqüència Econòmica i Financera (UDEF) del Cos Nacional de Policia que estableix que existeixen almenys tres vincles entre el 'cas Gürtel' i els 'papers de Bárcenas', dos dels quals afecten al presumpte nombre 2 de la trama, Pablo Crespo, i al constructor Alfonso García Pozuelo.

El magistrat adopta aquesta mesura a la vista de l'existència de "elements subjectius, objectius i de coincidència temporal suficients" entre la causa que instrueix i la documentació atribuïda a Bárcenas que, segons explica en el seu acte, adquireixen "major rellevància" després de la declaració" judicial que l'extesorero va prestar en l'Audiència Nacional el passat 25 de febrer.

En ella va reconèixer ser l'autor al costat del seu antecessor, Álvaro Lapuerta, del "control dels ingressos i despeses de l'epígraf Donatius del Partit Popular entre els anys 1994 i 2009".

En el seu acte, en el qual cita jurisprudència des del 'cas Banesto' que permet l'obertura de peces separades per jutjar delictes connexos, el jutge destaca la necessitat d'obrir una causa independent per investigar la presumpta comptabilitat B del PP pel "estat incipient" d'aquesta peça en relació amb la "fase avançada" en la qual ja es troba la instrucció sobre 'Gürtel'.

"DOBLE COMPTABILITAT" DEL PP GALLEGO

El primer nexe d'unió entre el 'cas Gürtel' i els 'papers de Bárcenas', publicats pel diari 'El País' el passat 31 de gener, part del registre realitzat el 19 de febrer de 2009 en una caixa de seguretat que Crespo tenia en un banc de Pontevedra i en la qual guardava "un conjunt de documents corresponents a les despeses realitzades pel PP de Galícia en el període abril de 1996-setembre de 1999".

D'aquesta documentació es dedueix l'existència, segons el jutge, de "un doble sistema de facturació dels actes de la formació política durant la campanya municipal i autonòmica celebrada en 1997 i 1999".

En aquests papers també es reflecteix una anotació datada el 5 de maig de 1999, qualificada com a "B" o "relació lliura sense rebut", en la qual consta la sortida de 21 milions de pessetes (126.212 euros) amb destinació a la "seu nacional" pel concepte "pago deutes pendents". En la documentació atribuïda a Bárcenas consta una entrada de fons al maig de 1999 sota el concepte "P.Crespo" per la mateixa quantitat.

PAGAMENTS DE GARCÍA POZUELO I ELECCIONS GALLEGUES

El segon vincle oposat per la UDEF va aparèixer al domicili particular del comptable de la xarxa 'Gürtel', José Luis Izquierdo, en el qual guardava una fulla Excel encapçalada amb el títol 'Extracto Explica Pres. P.P. Galícia' en la qual hi havia una anotació relativa a una entrada de fons en efectiu per import de 9 milions de pessetes (54.091 euros), aportada suposadament pel president de Constructora Hispànica, Alfonso García Pozuelo, entre 1992 i el 25 de juny de 2009.

En el 'pen drive' que Izquierdo guardava a la seu de Special Events, al carrer Serrano de Madrid, en el qual figurava la comptabilitat B de la trama, constava un document denominat 'Extracto PP Galícia.xls' en el qual figuraven ingressos des de juny de 1999 a juliol de 2001. L'anotació de García Pozuelo no apareix, segons el jutge, perquè va ser "elaborat amb un nivell d'execució superior".

D'igual forma, en els documents publicats per 'El País' consten diverses entrades de fons corresponents als mesos de gener, juliol i novembre de 2000 sota el concepte 'Alfonso Gª Pozuelo' o bé 'D'Alfonso Gª Poz' per imports de 5 milions de pessetes (30.050 euros), 2 milions (12.020) i 5 milions (30.050 euros), respectivament, i que en conjunt sumen 12.000 milions de pessetes (72.120 euros).

Segons la UDEF, aquests ingressos són "compatibles" amb els ingressos anotats en la suposada comptabilitat B de Correa corresponents a les eleccions gallegues, ja que es van ingressar "en la caixa al llarg d'un període comprès entre l'any 1999 i 2001".

LLIURAMENTS DE POZUELO A GÜRTEL


El tercer nexe destacat pel jutge és l'existència de pagaments de García Pozuelo, consignats en la comptabilitat de Izquierdo, que haurien tingut com a "presumpte origen" l'adjudicació de contractes públics a la constructora Hispànica. Segons l'acte, Correa recaptava aquests fons i posteriorment distribuïa entre els partícips en les operacions.

En concret, entre el 19 de febrer de 2002 i el 8 de juliol de 2004 figuren "nou lliuraments" realitzats per García Pozuelo, algunes de les quals van ser consignades pel comptable de 'Gürtel' amb les anotacions 'visita Sr. García Pozuelo' o 'Constructora Hispànica'.

Una d'elles, datada el 27 de novembre de 2003, reflecteix que García Pozuelo va lliurar 600.000 euros que van ser distribuïts entre "diferents partícips", entre ells el propi constructor, que va percebre en un sobre 60.000 euros. En la documentació publicada per 'El País' figura una entrada de diners a nom de García Pozuelo per aquest import datat el 4 de desembre de 2003.

Sense comentarios

Escriu el teu comentari
No s'admeten comentaris que vulnerin les lleis espanyoles o injuriants. Reservat el dret d'esborrar qualsevol comentari que considerem fora de tema.
ARA A LA PORTADA
ECONOMIA
Llegir edició a: ESPAÑOL | ENGLISH